Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Tiyatro Kursunda Neler Öğrenilir?

Sahnedeki İlk Adımlarınızda Sizi Neler Bekliyor?

Eğer oyunculuk becerilerinizi geliştirmek istiyor ya da çocuğunuzun yeni bir hobi edinmesi için araştırmalar yapıyorsanız en iyi seçeneklerden biri hiç kuşkusuz tiyatro kurslarıdır. Tiyatro kursu sayesinde yalnızca oyunculuğa ya da sahne sanatlarına yönelik becerilerinizi değil iletişim becerilerinizi de geliştirebilir, kendinizi çok daha iyi ifade edebilen özgüven sahibi bir birey olabilirsiniz.

Peki tiyatro eğitimi tüm kazanımları nasıl sağlıyor? Daha açık bir şekilde sormak gerekirse tiyatro kursunda neler öğrenilir? Gelin bu soruya birlikte cevap bulmaya çalışalım.

Tiyatro Eğitimi Kişiye Özel Düzenlenir!

Tiyatro kursunda neler öğrenilir sorusuna geçmeden önce bir hatırlatma yapmamızın faydalı olacağına inanıyoruz. Her şeyden önce tiyatro dersleri, kurs almak isteyen kişinin yetenekleri ve ilgi gösterdiği konular, yani bireysel farklılıklar göz önüne alınarak planlanmalıdır. Dolayısıyla burada bahsedeceğimiz konu başlıkları standart bir tiyatro kursu programı kapsamındaki içeriklerdir. Ancak kursiyerin ilgi alanlarına göre bu konu başlıklarının arasına yenilerini eklemek ya da çeşitli değişiklikler yapmak mümkündür ve hatta yapılmalıdır. Bu hatırlatmayı yaptığımıza göre artık tiyatro kursunda neler öğrenilir sorusuna yanıt vermeye geçebiliriz.

1. Ses Kullanımı ve Diksiyon

Tiyatro kursu ders programı ilk olarak sesin doğru kullanımına odaklanır. Artikülasyon, ses organlarının doğru tanınması, doğru sesletimler için ideal pozisyonlar, soluk denetimi gibi konular kursiyerin kendi sesini ve konuşma organlarını tanımaya başlaması açısından son derece önemlidir. Uygulamalı bir şekilde gerçekleştirilen bu eğitimler sayesinde kursiyerin temel diksiyon becerileri geliştirilerek daha iyi bir sahne duyumuna sahip olması hedeflenir.

2. Beden Dili Kullanımı

Tiyatro dersleri kapsamında göz ardı edilemeyecek bir diğer nokta da beden dilidir. Bir oyuncu sahnede yalnızca konuşması ve duruşuyla değil, beden dilini doğru kullanmasıyla da rolünü seyircilere geçirmeyi bilmelidir. Bu nedenle tiyatro eğitimi sırasında bedeninizi bir enstrüman gibi kullanmayı öğrenmeniz son derece önemlidir. Doğru jest ve mimik kullanımı, farklı olaylara verilen reaksiyonlar, duyguların beden diliyle yansıtılması gibi egzersizler ve doğaçlama çalışmaları beden dilinin kullanımının gelişimi için son derece önemlidir.

3. Grup İçi İletişim Egzersizleri

Tiyatro kursu programlarının en önemli konu başlıklarından biri de grup içi iletişimdir. Başarılı bir oyun sahnelemek oyuncuların bireysel becerileri ile ilgili olduğu kadar oyuncu grubunun birbirleriyle sağlıklı bir iletişim kurmasına da bağlıdır. Bu noktada grup içi iletişim egzersizleri bir tiyatro topluluğunda sahne arkası ve oyun esnasında rol arkadaşlarınızla daha sağlıklı iletişim kurabilmenize yardımcı olur.

4. Tirad Çalışmaları

Tiyatro eğitimi programı aynı zamanda kursiyerlerin oyun metinlerini yorumlama yeteneğini de güçlendirmeye çalışır. Bu noktada tirad çalışmaları son derece önemlidir. Bir oyuncu adayının herhangi bir tiradı doğru tonlamalar ve beden diliyle okuyabilmesi için öncelikle metni doğru anlaması, sonrasında da bunu sesi ve jestleriyle aktarmayı bilmesi gerekir. Bu açıdan tirad çalışmaları tiyatro kursu programlarının vazgeçilmez elementlerinden biridir.

5. Sahne Çalışmaları

Sahne tozu yutmak deyimini daha önce muhtemelen duymuşsunuzdur. Bu deyimin pek de bir şey ifade etmediğini düşünüyorsanız hemen yanıldığınızı söyleyelim. Aksine usta bir oyuncu olmanın en önemli kriterlerinden biri sahne deneyimi kazanmaktır. Seyircinin karşısına çıktığınızda heyecanınızı kontrol etmeyi bilmeli ve bu heyecanı doğru şekilde yönlendirmelisiniz. Tam da bu nedenle tiyatro kursu programlarında uygulamalı eğitim ve gerçek bir sahne üzerinde yapılan çalışmalar büyük önem taşır.

6. Zaman ve Mekan Kullanımı

Tiyatro tarihinde zamanın ve mekanın kullanımı farklı dönem ve türlerde farklı şekillerde ele alınmıştır. Bu anlamda tiyatro kursu programlarında, kursiyerlerin sahnede zaman ve mekanı sergiledikleri oyunla paralel bir biçimde kullanabilmesi için zaman ve mekan kullanımı tekniklerine önemli bir yer ayrılır.

7. Role Girme Egzersizleri

Tiyatro kursunda neler öğrenilir? Bu sorunun hiç kuşkusuz en açık cevaplarından biri rol yapma becerilerini geliştirmektir. Bunun için tiyatro kursu programlarında rol arkadaşlarınızla birlikte gerçekleştireceğiniz role girme egzersizleri büyük önem taşır. Önceden seçilen bir metni oyuncu grubuyla beraber çalışmanız hem rol sırasında arkadaşlarınızla sahneyi nasıl paylaşacağınızı anlamanız hem de rolün devamlılığını birlikte nasıl sağlayacağınızı öğrenmeniz açısından gereklidir.

8. Tiyatro Sanatının Kuralları

Elbette tiyatro eğitimi programı daha çok uygulama ağırlıklı olsa da sıfır teorik bilgiyle başarılı bir oyuncu olamayacağınız açıktır. Bu nedenle tiyatro kursu programlarında tiyatro sanatının unsurları, tiyatro tarihinde farklı dönemler ve türler, tiyatronun diğer oyunculuk türlerinden ve sahne sanatlarından farkları gibi teorik konulara da yer verilir.

9. Sahne Aksesuarlarını Tanıma

Bir oyuncunun sahnedeki en büyük yardımcısı hiç kuşkusuz sahne aksesuarlarıdır. Sahne kostümlerinizden dekoru oluşturan en küçük detaylara kadar her şey, seyirci üzerinde gerekli etkiyi oluşturabilmeniz için son derece önemlidir. Ancak bu etkiyi yaratabilmek için sahne aksesuarlarını nasıl kullanabileceğinizi öğrenmeniz gerekir. Bu nedenle tiyatro dersi programlarında sahne çalışmalarının dışında farklı sahne aksesuarlarının tanınması ve kullanımına dair ipuçlarına değinilir.

Birey Odaklı Bir Tiyatro Eğitimi İçin Eğitmenlerimizle Görüşün!

Bireysel farklılıkları göz önüne alan ve buna uygun bir tiyatro eğitimi ile oyunculuk becerilerinizi en verimli şekilde geliştiren bir kurs programının parçası olmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, Sanat Cafe'mizde hocalarımızla kahve içerek tiyatro kursu programınızın ayrıntılarını konuşabilirsiniz.

Tiyatro sahnesiyle tanışmak, oyunculuk becerilerinizi geliştirerek başarılı bir oyuncu olarak sektörde yer edinmek ve duayen tiyatro eğitmenleriyle çalışmak istiyorsanız ilk adımı atın. Tiyatro kursu için eğitim danışmanlarımızdan bilgi alın ve ailemize katılın.

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40