Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Tiyatro Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?

Zor Ama İmkansız Değil: Tiyatro Bölümü Yetenek Sınavı

Oyunculuk yeteneklerinizi akademik bir eğitimin sağlam temelleriyle birleştirmek istiyorsanız devlet konservatuarları, sahne sanatları ve güzel sanatlar fakültelerinin tiyatro bölümleri tam da aradığınız seçenek olabilir. Ancak itiraf etmek gerekirse yetenek sınavları ile alım yapan bu bölümlere girebilmek sanıldığından biraz daha zordur. Ülkemizdeki sahne sanatları bölümlerinin az olmasından dolayı tiyatro bölümü yetenek sınavları ile öğrenci adayları ciddi bir elemeye tabi tutulmaktadır.

Peki tüm bu zorlukları aşabilmek ve hayallerinizin okulunda eğitim almak için tiyatro bölümü yetenek sınavı öncesinde nasıl hazırlanmalısınız? Aşağıda sizler için tiyatro yetenek sınavına hazırlık aşamasında izleyebileceğiniz rotaya dair bir harita çizdik. Elbette kendi ihtiyaçlarınıza göre bu yol haritasında değişiklikler yapabilirsiniz. İsterseniz lafı daha fazla hiç uzatmadan yetenek sınavı tiyatro bölümü için nasıl hazırlanmanız gerektiğine bakalım…

 

Önce Seviyenizi Analiz Edin! – Tiyatro Bölümü Yetenek Sınavları

Tiyatro bölümü yetenek sınavı için hazırlık yaparken işe ilk olarak seviyenizi analiz ederek başlamanız eksiklerinizi ve ihtiyaçlarınızı görmeniz açısından son derece faydalı olabilir. Nitekim tiyatro yetenek sınavına hazırlık kursları ile anlaştığınız takdirde eğer gerçekten kaliteli bir kurs merkezi ise öncelikle sizin seviyenizi görmek için bir ön ders yapmak isteyeceklerdir. Ancak tek başınıza tiyatro bölümü hazırlık sürecini yönetiyorsanız şu soruları kendinize sorarak seviyenizi anlamaya çalışabilirsiniz:

  • Son bir yılda kaç tiyatro oyunu izlediniz?
  • Sanat ve tiyatro dergilerini takip ediyor musunuz?
  • Tiyatro kuramı hakkında ne kadar bilginiz var?
  • Daha önce atölye veya sahne çalışmalarında yer aldınız mı?
  • Sinema, müzik, dans ve edebiyat gibi sanatlarla ilişkiniz ne düzeyde?
  • Beden dilinizi ne kadar iyi kullanabiliyorsunuz?
  • Nefes ve ses kontrolünüz iyi mi?
  • Akıcı ve düzgün bir Türkçe konuşabiliyor musunuz?

Bütün bu soruların tiyatro bölümü yetenek sınavları için nelere ihtiyacınız olduğunu ve hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiğini göstereceğini söyleyebiliriz. Eksiklerinizi doğru belirlemeden yapacağınız bir yetenek sınavı tiyatro bölümü hazırlığı, sınav esnasında gelebilecek şok bir soruyla hayallerinize veda etmeniz anlamını taşıyor olabilir.

Karşınıza Çıkabilecek Konular – Tiyatro Yetenek Sınavları

Kendi yeteneklerinizi ve birikiminizi nasıl değerlendirebileceğinizden bahsettik. Şimdi bir de duruma sınav açısından bakalım ve karşılaşabileceğiniz konulara değinelim. İşte tiyatro bölümü yetenek sınavları soruları arasında karşınıza çıkması en muhtemel konular:

  • Neredeyse tüm üniversiteler tiyatro bölümü yetenek sınavı için öğrencilerinden iki monolog okumalarını istemektedir. Kimi üniversitelerde iki monolog da ezberden istenirken kimilerinde biri ezberden okunurken diğeri ise jüri tarafından verilmektedir.
  • Aynı şekilde akademisyenlerin bir diyaloga başlayıp metnin karşı tarafını sizin seslendirmenizi istemesi mümkündür.
  • Gerek monolog ve diyalog sorularında gerekse etkileşim açısından iyi bir izlenim uyandırmak için diksiyonunuzu geliştirmeli, soruları akıcı ve doğru bir Türkçe ile yanıtlamalısınız.
  • Benzer bir biçimde sözlü iletişimi beden dilinizle desteklemeli, doğru jest ve mimiklerle uyandırdığınız izlenimi güçlendirmelisiniz.
  • Doğaçlama, role girme, duygu aktarımı gibi temel oyunculuk becerilerinizi geliştirmeli, performansınızla potansiyelinizi yansıtmalısınız.
  • Yalnızca pratik değil, teorik konulara da odaklanmalı, başta tiyatro olmak üzere diğer sanatlar hakkında da bilgi edinmeli, tiyatro ve sanat tarihi üzerine konuşabilmelisiniz.
  • Önemli klasik ve çağdaş oyunlar hakkında fikir sahibi olmalı, bu oyunlardan bazı tiratlar ezberlemeli, oyunları temel düzeyde de olsa analiz edebilmelisiniz.
  • Başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere pek çok üniversitede öğrencilerden aynı zamanda ezberlerinden bir şiir okumaları da istenmektedir. Okuyacağınız şiiri iyi seçmeli ve okurken ses hakimiyetinizi göstermelisiniz.
  • Heyecanınızı kontrol etmeli, sınav stresine kapılarak hayallerinizin okulunda eğitim alma şansını basit hatalarla kaybetmemek için özgüveninizi korumalısınız.

Hayallerinizi Şansa Bırakmayın!

Yazımızın en başında belirttiğimiz bir noktayı yeniden hatırlatalım. Tiyatro bölümü yetenek sınavları özellikle köklü üniversiteler söz konusu olduğunda sanıldığının aksine son derece zordur. Bu nedenle başarılı olmak için en az 6 ay ile 1 sene arası bir zaman ayırarak disiplinli ve planlı bir şekilde yetenek sınavlarına hazırlanmanız ve eksiklerinizi gidermek gerekir.

Elbette kendi başınıza hazırlanmayı tercih edebilirsiniz ancak sınav başarı oranlarına baktığımızda yetenek sınavları sonucunda hayallerinin okulunda okuma fırsatı bulan öğrencilerin genellikle konservatuara hazırlık kursları ile profesyonel destek alan adaylar olduğunu görmekteyiz. Eğer siz de hayallerinizi şansa bırakmak istemiyorsanız deneyimli eğitmenlerden konservatuara hazırlık kursu alın, tiyatro bölümü yetenek sınavı için tüm eksiklerinizi giderdiğinizden emin olun…

[widget-139]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40