Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

“Seslendirme Yapmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?” Diyenlere Öneriler

Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin Ne Yapılır?

Son yıllarda dizi ve film sektörünün gelişmesi, yıl içerisinde vizyona giren film sayılarında ciddi artış olması ve dizilerin farklı ülkelerde yayımlanması ile seslendirme sanatçılığı dikkat çekmeye başladı. Seslendirme sanatçısı olmak isteyenlerin sayısında artış görülürken dizi ve film sektörünün de seslendirme sanatçılarına daha çok ihtiyacı oluştu.  

Seslendirme işi çok keyifli olmasının yanında profesyonel anlamda yapıldığında iyi kazanç sağlanabilecek mesleklerden biri. Peki, bu mesleği seslendirme yapmak istiyorum diyen herkes yapabilir mi? Seslendirme sanatçısı olmak için ne yapmalı? Seslendirme sanatçısı olmak için hangi bölüm okunmalı? Sorularınızın yanıtı yazımızda…

Seslendirme Nedir? Seslendirme Sanatçısı Kimdir?

Sinema ilk olarak sessiz filmlerle başladı. İlk kez 1927 yılında sesli filmler karşımıza çıktı. Üç erkek kardeşin kurduğu Warner Brothers yapım şirketi, The Jazz Singer yani Caz Şarkıcısı adıyla ilk sesli filmi sinema izleyicilerine sundu. Bu filmin farklı ülkelerde vizyona girmesi ile dublaj ve seslendirme sanatçılığı mesleğinin de temelleri atılmış oldu. Video üzerine ses eklemek ya da konuşma yapmak teknolojinin yeni bir getirisi olarak karşımıza çıktı.

Seslendirme nedir diye baktığımızda; reklam, tanıtım filmi, belgeseller, anonslar gibi içeriğinde karakter barındırmayan metinlere ses vermek olarak tanımlayabiliriz. Bu işi gerçekleştiren kişiler ise seslendirme sanatçısıdır ya da seslendirmen olarak adlandırılır.

Seslendirme sanatçısı olmak istiyorum diyenlere daha detaylı olarak aktaracak olursak; marka, ürün ya da hizmet için yazılan metinleri okuyan kişiler seslendirme sanatçılarıdır. Aynı zamanda metro, metrobüs, tren, uçak, otobüs gibi ulaşım araçlarında duyduğunuz anonslar da seslendirme sanatçıları tarafından seslendirilmektedir. Telefon santrali, bulut santraller, müşteri yönetim ve yönlendirme anonsları, trafik ışığı anonsları da seslendirme sanatçıları tarafından yapılmaktadır.

Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur?

Seslendirme sanatçısı olmak için ne yapmalı dediğimizde ilk olarak ses tonunun ne kadar önemli olduğundan bahsetmeliyiz. Eğer ilgi çeken bir ses tonunuz varsa, yakın çevrenizden övgüler alıyorsanız, ses sanatçısı olmanız için öneriler geliyorsa bu alanda ilerleyebilirsiniz demektir. Seslendirme sanatçısı olmak için nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız ilk olarak seslendirme kursları ile görüşebilirsiniz. Bu kurslarda almanız gereken eğitimler ve izlemeniz gereken yol hakkında danışmanlık yapılacaktır.

Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? - Tiyatro Bölümü Mezunları Tercih Ediliyor

Seslendirme sanatçısı olmak için hangi bölüm okunur sorusu sesinin güzel olduğuna inanan ve seslendirmen olarak kariyer yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biridir. Seslendirme sanatçısı ya da seslendirmen olmak için herhangi bir okuldan mezun olmaya ihtiyaç yoktur. Etkileyici bir ses tonu ve iyi bir diksiyon ilk adım için yeterli olacaktır.

Ancak yine de eğitim almış olmak, özellikle de tiyatro eğitimi, sesinizi eğitmeniz ve geliştirmeniz açısından önemlidir. Konservatuar tiyatro bölümlerinde telaffuz, vurgu ve tonlama yapmayı, akıcı ve anlaşılır metin okumayı, sesle duygu aktarımı yapmayı öğrenirsiniz. Seslendirmen olmak için ne yapılır diyenler tiyatro, şan ve solfej, oyunculuk gibi bölümleri okuyabilirler.

Diksiyon Eğitimi Şart!

Seslendirme yapmak istiyorum diyenler için bir diğer önerimiz de diksiyon eğitimi almaları yönünde olacak. Sadece iyi bir ses tonu başarılı bir seslendirmen olmak için yeterli değil. Reklam, tanıtım filmleri, anons ve duyuruların her biri farklı bir tarzda okunur ve seslendirilir. Dolayısıyla dilinizi iyi kullanabiliyor ve şekillendiriyor olmanız gerek. Diksiyon kurslarında İstanbul Türkçesi özelliklerini öğrenir, kelimeleri doğru telaffuz eder, vurgu ve tonlama hakimiyeti kazanırsınız.

Diksiyon kursu ile sesinizin niteliğini geliştirirsiniz, seslendirme yapmada deneyim kazanırsınız. Seslendirme sanatçısı olmak için mutlaka eğitim almalısınız.

Seslendirme – Dublaj Kurslarına Kaydolun

Diksiyon eğitimi aldığınızda doğru bir Türkçe ile konuşmayı öğrenirsiniz. Uygulama deneyimi kazanmak istiyorsanız seslendirme dublaj kursuna gitmelisiniz. Seslendirme sanatçısı olmak, uygulamaya yönelik bir meslek olduğu için reklam, tanıtım filmi, belgesel, anons gibi farklı alanlarda seslendirme yapmış olmanız gerekiyor.

Seslendirme stüdyosu olan, ünlü seslendirme sanatçılarından ders alabileceğiniz, kariyer danışmanlığı yapabilecek kursları tercih edin. Seslendirmen olmak için ne yapılır diyorsanız seslendirme – dublaj kurslarından da yararlanmanız gerektiğini unutmayın.

Eğitimden Sonra Ne Yapacaksınız? Seslendirmen Olmak İçin Nereye Başvurulur?

Seslendirme eğitimi aldınız, diksiyonunuzu geliştirdiniz, uygulama deneyimi kazandınız. Peki, sonrasında ne yapacaksınız? İlk olarak küçük ya da büyük olsun hiçbir projeyi es geçmeden değerlendirmelisiniz. CV’nizi geliştirmek ve deneyim kazanmak için ne kadar seslendirme yaparsanız o kadar iyi. Ayrıca bir seslendirme ajansına kaydolmalısınız. Dizi, film ve reklam sektörü geniş bir alan olduğu için tek başına ilerlemeniz zor olabilir. Bu nedenle 15 – 20 saniyelik reklam projelerini bile değerlendirmelisiniz.

Seslendirme yapmak istiyorum ne yapmalıyım, seslendirme sanatçısı nasıl olunur sorularınıza cevap vermeye çalıştık. Seslendirme sanatçısı olmak için kendinizi geliştirmeniz gerektiğini, yeteneğinizi alacağınız eğitimlerle profesyonel anlamda ilerletmenizin önemli olduğunu unutmayın.

[widget-140]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40