Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Oyunculuk Bölümüne Nasıl Girilir? – Büyük Hayalleri Olanlar İçin Yol Haritası

Konservatuar Eğitimi İçin Bu Adımları Takip Edin! – Oyunculuk Bölümüne Girmek

Henüz üniversite eğitimine başlamadan oyunculuğa olan yeteneklerinizin farkında vardıysanız şanslısınız. Çünkü oyunculuk bölümü kazanmak için hazırlıklarınızı yaparak konservatuara girebilir, akademik bir oyunculuk eğitimi ile yeteneklerinizi işleyerek geleceğin başarılı oyuncularından biri haline gelebilirsiniz.

Peki konservatuar oyunculuk bölümüne nasıl girilir? Oyunculuk bölümü giriş şartları neler? Söz konusu güzel sanatlar ve sahne sanatları fakülteleri olduğunda öğrencilerin kafasının karışık olmasını doğal karşılamak gerekir. YÖK’ün son yıllarda yaptığı değişiklikler, gençlerin bu bölümlere nasıl gireceklerine dair var olan bilgilerini bile açıkçası unutturdu. Ancak aşağıda bu kafa karışıklığını gidereceğiz, işte oyunculuk bölümü giriş şartları…

Önce TYT Sınavı! – Konservatuar Oyunculuk Bölümüne Nasıl Girilir?

Oyunculuk bölümü giriş şartları hakkında konuşmaya başlamak için muhtemelen en iyi nokta oyunculuk bölümü sınavları olacaktır. Çünkü sahne sanatları bölümlerinin hangi sınavlarla alım yaptığına dair pek çok yetenekli gencin hala soru işaretleri olduğunu söylemek hiç de yanlış değildir.

Konservatuar eğitimi ile yeteneklerini şekillendirmek isteyen gençlerin ilk olarak diğer bölümleri seçecek arkadaşlarıyla birlikte TYT sınavına girmesi gerekir. TYT sınavından baraj puanı alınmadan oyunculuk bölümüne girmek mümkün değildir. Ancak baraj puanını geçtikten sonra oyunculuk bölümü yetenek sınavları için başvuru hakkı doğar.

Asıl Zorluk Yetenek Sınavları! – Oyunculuk Bölümüne Nasıl Girilir?

Oyunculuk bölümü sınavları maalesef yalnızca TYT’den ibaret değildir. TYT sınavından baraj puanı alabilen öğrenciler ardından tercih ettikleri üniversitelerin belirttiği tarih ve saatte okula giderek oyunculuk bölümü yetenek sınavı için hazır olmalıdır. Nitekim oyunculuk bölümü yetenek sınavları da çoğu okulda 2 ve hatta zaman zaman 3 aşamalı bir şekilde gerçekleşmektedir.

İlk aşama genel bir elemeye yönelik olduğu için buradaki sorularda daha doğrudan ve detaycılıktan uzaktır. Çoğu üniversite oyunculuk bölümü yetenek sınavı ilk aşamasında öğrencilerden ezberlerindeki bir tiradı ve jürinin vereceği bir diğer tiradı okumasını ister. İlk aşamada başarılı olan öğrenciler açıklandıktan sonra ikinci aşamanın tarihi ve saati belirlenir.

Oyunculuk bölümü yetenek sınavları ikinci aşamasında öğrencilerin daha spesifik sorulara yanıt vermesi gerekebilir. Burada çoğu okul öğrenci adaylarının oyunculuk yetenekleri dışında müzikal duyuşlarını, ritmik algılarını, dans becerilerini, sanat ve genel kültür bilgilerini de ölçer. Performans açısından da öğrencilerden genellikle monolog, diyalog ve doğaçlama performansları sergilemeleri istenir.

Puan Nasıl Hesaplanır? – Oyunculuk Bölümü Giriş Şartları

Oyunculuk bölümü sınavları sonrasında adayların hem TYT hem de yetenek sınavından aldıkları puanlar belirli katsayılarla çarpılarak hesaba katılır. Buna ek olarak öğrencinin ortaöğretim başarı puanı da oldukça düşük bir katsayı ile olsa da kendine hesapta yer bulmaktadır. Oyunculuk bölümüne nasıl girilir diye merak edenler için aşağıda yetenek sınavı puanlarının hesaplanmasında kullanılan formülü aktardık:

  • TYT Puanı x 0.22 + Ortaöğretim Başarı Puanı x 0.11 + Yetenek Sınavı x 1.17

Bu Şartları Taşımalısınız! – Oyunculuk Bölümü Giriş Şartları

Oyunculuk bölümüne nasıl girilir sorusuna yanıt olarak genel bir yol haritası çizmemizin ardından son olarak kayıt için hangi şartları taşımanız gerektiğine bir göz atalım. İşte oyunculuk bölümü giriş şartları:

  • Devlet konservatuarlarında daha katı uygulanmak üzere oyunculuk bölümü için bir yaş sınırı uygulaması vardır. Eğer yaş sınırı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Konservatuara Girmek İçin Yaş Sınırı Var Mı? yazımıza göz atabilirsiniz.  
  • Lise mezunu olmalısınız.
  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi ÖSYM’nin düzenlediği TYT sınavında baraj puanını geçmelisiniz.
  • Eğitime engel bir sağlık sorununuz olmamalıdır. Öğrenci adayları bu konudaki beyanlarından sorumlu kabul edilir, ayrıca bir sağlık raporuna gerek yoktur.

Oyunculuk Bölümüne Girmek Çok Emek İstiyor!

Eğer jüri karşısında heyecanınızı kontrol edemez, yeteneklerinizi tam anlamıyla sergileyemezseniz potansiyelinizin altında bir performansla konservatuar oyunculuk bölümüne girme hayallerinize veda etmek zorunda kalabilirsiniz.

Konservatuara hazırlık kursları ile hem kendinizi geliştirin hem de sahne deneyimi kazanarak heyecanınızı kontrol etmeyi öğrenin. Merak etmeyin, oyunculuk bölümü giriş şartları hakkında yapılan değişikliklerden öğrencilerimizi sürekli haberdar ediyor, süreci doğru bir şekilde yönetmeniz sizleri yönlendiriyoruz. Gelin sizi hayallerinize kavuşturacak bu yolculuğa birlikte çıkalım...

[widget-139]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40