Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Senarist Kimdir? Ne İş Yapar?

Senaryo Yazarlığı Nasıl Bir Meslektir?

Senaryo, bir filmin, dizinin, reklamın, belgeselin çekiminde kullanılan metinlerdir. Bu metinlerde çekimin adım adım nasıl yapılacağı, karakterlerin özellikleri, hangi mekanların kullanılacağı ve oyuncuların repliklerine kadar farklı unsurlar yer alır. Bu senaryolar, senaristin özgün kaleminden çıkacağı gibi, bir hikaye, roman ya da tiyatro eserinden uyarlanabilir, gerçek hayat hikayesinden esinlenilerek oluşturulabilir.

Son yıllarda dizi ve film sektörünün gelişmesiyle paralel olarak bazı meslek dalları da ilgi görmeye başladı. Özellikle Türk dizilerinin dünyanın farklı ülkelerinde seyirciyle buluşmasıyla birlikte senaristlik mesleği popülerleşti, senarist olmak isteyenlerin sayısı arttı. Dolayısıyla senarist kimdir, senarist ne iş yapar, senarist kaç para kazanır gibi konular merak konusu olmaya başladı. Biz de yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalıştık.

Senarist Kime Denir?

Senarist, belirli teknikler kullanılarak film çekimine uygun olarak hazırlanan senaryoları yazan kişidir. Daha detaylı anlatacak olursak sadece film değil reklam ve tanıtım filmleri, dizi ve sinema projeleri için özgün ya da uyarlama olarak kurgusal hazırlanan metinlerin yaratıcısıdır.

Film senaryosu yazan senaristler tek başına, televizyon dizileri için senaryo yazanlar ise grup halinde çalışırlar. Sinematografik söylem kullanarak kurguladıkları hikayeyi ayrıntılı bir şekilde kaleme alırlar. Böylece yönetmenin ve oyuncuların konuyu daha iyi anlamalarını ve gözlerinde canlandırabilmelerini sağlarlar.

Senaristlik sadece beyaz perdeye yansıyacak hikayeleri yaratma mesleği değil aynı zamanda görsel iletişim dünyasının en önemli öğelerinden biridir. Senarist olmak istiyorum diyenler kendilerini sadece kurgusal metin yazarı olarak tanımlamamalıdır.

Senarist Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Senarist kimdir sorusunu cevapladıktan sonra en çok merak edilen konuya gelelim. Senarist olmak istiyorum diyenler nasıl bir eğitim almalı? Senarist olmak için aslında herhangi bir eğitim almaya gerek yok. Yine de eğitim almak isteyenler Ege Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi gibi akademik eğitim kurumlarının Senaryo Yazarlığı eğitimlerine katılabilirler. Senaryo yazarlığı eğitimi veren sinema akademileri de senarist olmak isteyenler için alternatif olabilir.

Daha çok yetenekle ilgili olan senaryo yazarlığı, edebiyat ile radyo sinema TV bölümü mezunlarının da tercih ettiği bir meslek olmaktadır. Kısacası; kalemine ve hayal gücüne güvenen herkes senaristlik mesleğini yapabilir. 

Senarist Hangi Niteliklere Sahip Olmalıdır?

Senarist ne demek açıkladık, senaryo yazarı kimdir ve senaryo yazarı ne iş yapar detaylandırmaya geldi. Aslında ilk olarak senaristlik mesleği için hangi nitelikler gerekir konusuna açıklık getirelim.

Türkçe’nin zengin kelime haznesini kullanarak yaratıcı ve farklı hikayeler yaratmak senaristlik mesleğinin en önemli unsurudur. Bu nedenle senarist olmak isteyenler iyi bir yazar olmalıdır. Dolayısıyla çok okumalı, gözlem ve analiz becerisine sahip olmalıdır.

Senarist ne demek dediğimizde aklımıza gelen yaratıcılık ve özgünlüğe sahip olmak da bu mesleğin gerektirdiği niteliklerdir. Öyle ki senaristin ortada olmayan bir konuyu var etmesi, düşünülmemiş sahneleri yaratması, mekanlar oluşturması, karakterler ortaya çıkarması gerekir.

Senarist ayrıca; anlatı teknikleri hakkında uzman olmalı, izleyicileri etkileyecek anlatı yolları kullanmalı, senaryo sunum formatlarını bilmeli, karakter yaratma ve anlatmada deneyimli olmalı, senaryoyu desteklemek için görsel, ses ve diyalog tanımlamaları yapabilmelidir. Aynı zamanda tempolu çalışmaya uygun olmalı ve hızlı fikir üretebilmeli. Senarist kimdir, senaristlik mesleği nedir dediğimizde sorumuzun cevabı aslında bunlar olmaktadır.  

Senarist Ne İş Yapar? Senaristin Sorumlulukları Nelerdir?

Senarist ne iş yapar sorusunun cevabına gelecek olursak; film ve diziler için hikaye yaratmak, bu hikayeler için araştırma yaparak seyircinin ilgisini çekecek konuları belirlemek, fiziksel ortam ve karakterlerin ruh hali dahil her ayrıntıyı kaleme almak olarak özetleyebiliriz.

Aynı zamanda senarist;

  • bir konunun dramatik yönlerini öne çıkarır,
  • anlatı temellerini kullanarak sektöre uygun hikayeler yazar,
  • var olan bir metni senaryolaştırabilir,
  • yazarlarla birlikte çalışarak roman ve öykülerden uyarlama yapar,
  • karakterlerin aktör ve aktrislere uygun olup olmadığını gözlemleyerek yönetmenlere bilgi verir,
  • aktör ve aktrislerle çalışarak karakterlerin ruh hallerini, duygu ve düşüncelerini anlamalarına yardımcı olur,
  • yapımcı, yönetmen, editör gibi diğer meslek profesyonelleri ile iş birliği içerisinde çalışır,
  • ihtiyaç halinde reklam metinleri yazar,
  • belgesel, tanıtım videoları başta olmak üzere çekim yapılacak her türlü video için senaryo üretir.

Senaryo yazarı ne iş yapar, elbette sadece bu işleri yapmaz. Senaryo yazarlığı uçsuz bucaksız bir alan olduğundan dramdan komediye, gerilimden aksiyona kadar bir senaryo yazarının dizi ve film sektöründeki her konuya hakim olması gerekir. Tercih edilen bir senarist olmak emek ister.

Senarist Olmak İsteyenlere Birkaç Öneri

Senarist kimdir, senarist ne iş yapar sorularınıza cevap verdiğimize göre en çok merak ettiğiniz konu için de birkaç cümle söylememiz gerek. Senarist olmak istiyorum diyorsanız öncelikle yeteneğinizin olduğuna emin olmanız gerek. Dolayısıyla kendinizin farkında olmalı, yazarlığı sevip sevmediğinizi bilmelisiniz. Yaratıcı fikirler üretebiliyor ve bunu sinematografik bir kurguda kaleme alabiliyorsanız profesyonelleşmek için eğitimler alabilirsiniz. Senaryo yazarlığı eğitimi programları ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Eğitim sonrasında ise yazabildiğiniz kadar çok senaryo yazmalı, yapım firmalarına ve yönetmenlere bu senaryoları ulaştırmalısınız. Büyük küçük demeden film ve dizi projelerinde yer alarak sektöre adım atabilirsiniz. Senaristlik mesleği profesyonel kariyeriniz olacaksa yaratıcılığınızı geliştirmeli, kaleminizi güçlendirmelisiniz. Bunun için senaryo yazarlığı eğitimi alabilirsiniz.

[widget-147]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40