Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Tiyatro Oyuncusu Olmak İçin Hangi Eğitimler Alınır?

Nasıl Tiyatro Oyuncusu Olunur?

Tiyatro oyunculuğu gençlerin hayalini kurduğu mesleklerin başında geliyor. Siz de onlardan biriyseniz her şeyden önce hedefinizi belirlemeli tiyatro oyuncusu olmak için zaman kaybetmeden adım atmaya başlamalısınız. Tiyatro oyunculuğunun performansa ve sistematik çalışma programına bağlı bir meslek olduğunu unutmayın. Yaşamınız boyunca kendinizi sahnede görmek istiyorsanız eğer iyi ve kaliteli bir eğitim almalı ve çok çalışmalısınız.  

Nasıl tiyatro oyuncusu olunur? sorusuna gelince, üniversite sınavının ilk basamağını kazanıp, devlet konservatuarının tiyatro bölümünün yetenek sınavlarını kazanmanız şart. Aynı zamanda özel üniversitelerde bulunan tiyatro bölümüne de kaydınızı yapabilirsiniz.

Tiyatro oyuncusu olmak için hangi bölümü okumalıyım? sorunuzu yanıtlamak gerekirse eğer, bunun için sahne sanatları veya tiyatro bölümünü okumanız yeterli olacaktır. 

Tiyatro Oyuncusu Olmak İçin Gerekenler

Bunun için öncelikle yetenekli olmanız gerekiyor. Yetenek ve eğitim önemli kriterler arasında bulunuyor. 

Şimdi sizlere iyi bir tiyatro oyuncusu olmak için gerekenler hakkında bilgi vereceğiz. 

  • Elbette ki yetenek şart 
  • İyi bir eğitim 
  • Düzenli olarak çalışmak 
  • Gözlem yapabilmek
  • Duygusal zekaya sahip olmak
  • Türkiye etkili ve düzgün konuşmak
  • Nefes ve ses tonunu ayarlayabilmek
  • Beden dilini iyi gelişmek ve kullanmak
  • Yabancı dil bilmek
  • Sosyal olmak ve hobi sahibi olmak. Spor, müzik ve dans, binicilik, araba ve bisiklet kullanmak yüzmek, bir enstrüman çalabilmek vb.

Konservatuar Tiyatro Eğitimi

Tiyatro oyuncusu olmak için hangi eğitimler alınır? sorusunun en önemli cevaplarından biri konservatuar eğitimidir. Konservatuarda okumak için öncelikle üniversite sınavının ilk basamağını kazanıp, yetenek sınavına girmeniz ve kazanmanız gerekiyor. 

 Tiyatro oyuncusu olmak için, ülkemizde yetenek sınavlarına başvurabileceğiniz birçok devlet üniversitesi bulunmaktadır.  Bunların en bilinenleri arasında Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı gelmektedir. Okullarda genel olarak birinci sınıfta mimik dersi ve sahneye uyum sağlama, yaratıcı düşünceyi geliştirme, durum, duygu ve nesne doğaçlamalarıyla birlikte metinlerle yapılan çalışmalara yönelik eğitim verilmektedir. İkinci sınıfta ise, rol çalışmaları, eserlerin araştırılması, buradan seçilen monologlar ve sahne çalışmaları eğitimi verilir. Üçüncü sınıfta, ilk iki sınıfta öğretilen bilgiler uygulanmaya başlanır. Eserlerin bütünü incelenir ve sahneye aktarılır ve seyirciyle buluşur.  

Diksiyon ve Beden Dili Eğitimi  

Tiyatro oyuncusu olmak için gerekenler arasında diksiyon ve beden dili eğitiminin önemi büyüktür. Tiyatro eğitiminin temel taşlarından biri olan diksiyon eğitimi dört yıl boyunca öğrencilere verilir. İyi söz sözleyeme, harfleri ve cümleleri doğru bir şekilde tonlama ve vurgulama dersidir. Bunun için ses egzersizleri, ses, nefes egzersizleri, vurgulama, konuşma biçimi, söyleyiş tarzı, artikülasyon yani boğumlama egzersizleri, ses çalışmalarında diyafram kontrolü, etonasyon önemli ana konular arasında yer alır. Öğrencilere örnek metinler verilecek üzerinde doğru bir şekilde okunması veya seslendirmesi sağlanır. 

Şan Eğitimi 

Tiyatro oyuncusu olmak için şan eğitimi almak şarttır. Tiyatro oyunculuğu eğitimin önemli derslerinden biri de şan eğitimidir.  Oyuncuların doğru ses kullanımı için verilen ses eğitimidir. Ses tonunun ortaya çıkarılması, gürlüğünün arttırılması için çeşitli egzersizler yapılmaktadır. Teknik bir eğitimdir. Klasik ve modern müzikallerden başlayarak film müzikleri ve Fransız chansonları, İngiliz baladlarından örnekler verilir ve yorumlanır.  Şan eğitimi içinde solfej eğitimi de verilmektedir. Burada müziğin temel ilkelerinden olan notaların okunması, deşifre, duyma, ölçü gibi ana konular öğretilir. 

Şan eğitiminde öğrencilere opera şarkıcılığı dersi de verilmektedir. Böylece solunum ve ses organlarının becerieri ve koordinasyonu sağlanmış olur. Müfredat kapsamında repertuvara bağlı kalarak öğrenciye opera kültürü aktarılır ve geliştirilmesi sağlanır. 

Dans Eğitimi

Tiyatro oyuncusu olmak istiyorsanız eğer çok iyi dans etmelisiniz. Öğrencilere dans eğitimi verilirken laban hareket analizi teorisi verilmektedir. Limon, Cunningham ve Graham prensiplerine üzerine temel teknik bilgiler sunulmaktadır. Bu metodlarla birlikte öğrencilerin bedenlerinin düzlem ve eksen üzerine hareket patenleri sağlanır. Böylece kaslar kuvvetlendirilir. Bunun yanı sıra öğrencilere dans kompozisyonu dersi verilir. Bu derste zaman, enerji, mekan gibi dansın temel kavramları incelenir. Haftalık ödevlerde ise öğrencilerden bunları uygulanması istenir. Ritmik dersi verilerek öğrencinin ritmi ve müziği bedeninde birleştirmesi öğretilir. Müziğin ve hareketin bedenle bütünleşmesi öğretilir. Bu derste modern dansın yanı sıra öğrencilere bale eğitimi de verilmektedir. 20. yy ronesans döneminden aydınlanma döneminin sonuna kadar gelen bale salon derslerinin evreleri araştırılır ve önemli koreograflar öğrencilere öğretilir. 

Müzik Tarihi

Müzik tarihi, tiyatro oyuncusu olmak isteyenlerin alması gereken önemli derslerden biridir. Dansın önemli parçalarından biri olan müziğin gelişimi ve dansla olan ilişkisi, geçmişten günümüze kadar gelen akımlar yoluyla öğretilir. 

Temel Sanat Eğitimi

Tiyatro oyuncusu olmak için gerekenler arasında temel sanat eğitimi dersi de bulunmaktadır. Bu dersle öğrencilere uzamın kavramsal kullanımını materyaller yoluyla vücutla birleşimi öğretilir. Algısal olgular kullanılır ve öğrenciler bireysellikten çoğula yönelmeyi bu anlatım biçimleriyle öğrenmiş olur. 

Işık ve Dekor Tasarımı

Tiyatro oyunlarının olmazsa olmazlarından biridir ışık ve dekor tasarım. Seyirci oyunculardan önce sahnedeki dekoru ve ışığı görür. Bu yüzden, tiyatro oyuncusu olmak istiyorsanız tiyatronun bu dersini de çok iyi bilmeniz gerekiyor. Öğrencilere kendi koreografilerinin sunumuna uygun olan ışık, dekor tasarımlarına katkıda bulunmak ve bu sırada yaşayacakları teknik sorunlara çözüm bulmaları için verilen eğitimdir. 

Anatomi

Tiyatro oyuncusu olmak için gerekenler arasında en önemli derslerden biri de anatomidir.   Öğrencilere vücutlarındaki kasları, hareket bağlantıları, ana eklem yerleri öğretilir. Kas sistemi, iskelet, kuvvet sinirleri, eklemler araştırılır. 

Doğaçlama 

Tiyatro oyuncusu olmak için doğaçlama yeteneğine sahip olmanız gerekiyor. Bunun için konservatuarda ders olarak verilen doğaçlamayı çok iyi öğrenmeli ve uygulamalısınız. Öğrencilere kendilerini ve çevresinde olup biteni, kişileri daha iyi anlamak ve tanımak için hareket kapasitelerini genişletmeleri ve kendilerini farklı biçimlerde ifade edebilmeleri öğretilir. 

Sahneler Seni Bekliyor!

Sizlere tiyatro oyuncusu olmak için neler yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde aktardık.  Birçoğumuzun dönem dönem hayalini kurduğu tiyatro oyunculuğu yukarıda da aktardığımız üzere hiç de kolay olmayan, uzun bir mücadele gerektiren, sabır ve özgüven isteyen, sürekli kendinizi geliştirebileceğiniz, eğitimin meslek yaşamınız boyunca devam ettiği emek isteyen bir iştir. Bunun için hayal etmenin yeterli olmadığı bir gerçek.

Gerçekten istemek, kendine güvenmek, üşenmemek, sürekli çalışmak gerekiyor. Eğer, hedefiniz belliyse ve bu şartları en iyi şekilde yerine getirebilirsiniz sahneler seni bekliyor demektir. Sahnenin tozunu yutmadan başarılı bir oyuncu olamayacağınızı unutmayın. İnsanı insana anlatmak için zaman kaybetme ve hayallerindeki mesleğe adım atmak için koşmaya başla. 

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40