- Konu Başlıkları
- Etkili Bir Sunum Giriş Konuşması Nasıl Hazırlanır?
- Sunum Açılış Konuşması Nasıl Yapılır?
- Sunum Giriş Konuşmasında Kendini Tanıtma
- Sunumun İçeriğinden Bahsetme
- Sunum Giriş Konuşmasında Konu Seçimi
- Sunum Açılış Konuşmasında Kısa ve Net İfadeler Kullanın!
Etkili Bir Sunum Giriş Konuşması Nasıl Hazırlanır?
Sunum giriş konuşması, etkili bir sunum yapmanın en önemli ayrıntısı. Çünkü ilk başta insanların ilgisini çekebilirseniz sunumunuzun takip edilmesini sağlayabilirsiniz ancak sunum giriş konuşması etkili değilse dinleyicilerinizin başka bir şeye odaklanması, kaçınılmaz olabilir.
Bu yüzden başlangıçta hedef kitleyi kendinize çekmenin ve etkileyici bir sunum giriş konuşması hazırlamanın önemi çok büyük. Peki, sunuma nasıl başlanır ve etkili bir sunum giriş konuşması hazırlamak için nelere öncelik verilir?
Sunum Açılış Konuşması Nasıl Yapılır?
Sunumunuza çarpıcı bir giriş yapmak ve izleyicileri etkiniz altına almak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Sunum giriş konuşması hazırlarken bu noktalara dikkat ederek etkili bir sunum gerçekleştirebilirsiniz.
Sunum Giriş Konuşmasında Kendini Tanıtma
Sunuma giriş yaparken kendinizi nasıl tanıttığınız ve insanlar üzerinde bıraktığınız ilk intiba çok önemli. Bu yüzden uzun uzun kendinizi anlatmak, insanların bilmesine gerek olmayan detaylardan bahsetmek ya da kendinizi övücü cümleler kurmak yerine kim olduğunuzu, işinizi ve söyleyeceğiniz şeylerin neden önemli olduğunu anlatan basit bir tanıtım yapabilirsiniz. Sunum açılış konuşması için kendini tanıtma örneği:
“-Merhaba Değerli Konuklar/Sayın Ahmet Bey/ Değerli Mesai Arkadaşlarım
İlk olarak kendimi tanıtmakla başlamak isterim. Ben İnsan Kaynakları Birim Sorumlusu E. A.”
Sunumun İçeriğinden Bahsetme
İnsanlara, birazdan dinleyecekleri sunumun uzun uzun özetini yapmak sıkıcı bir formata bürünmenize neden olabilir. Dolayısıyla sunumunuzda nelerden bahsedeceğinizden değil de dinleyicilerinizle aranızdaki etkileşimi artıracak merak uyandırıcı sorular sorarak sunum giriş konuşmasını güçlendirebilirsiniz. Etkili bir sunum girişi için konunuzla ilgili ilgi çekici soru örnekleri:
-Hem aynı işi yapmak hem de ekstra prim almak ister misiniz?
-Bu ayki satışlarımızın neden geçen ayki satışlarımızın iki katı olduğunu biliyor musunuz?
-Elimde görmüş olduğunuz şeyin ne olduğunu biliyor musunuz?
Sunum Giriş Konuşmasında Konu Seçimi
Sunuma giriş yaparken insanları etkilemenizin bir diğer ayrıntısı da ilgi çekici konu bulmak. Herkesin aşina olduğu ya da güncel olmayan bir konu ile etkili bir sunum yapma konusunda başarılı olamayabilirsiniz. Kimsenin bilmediği ancak soruyu dinleyicilere yönelttiğinizde herkesin merak edeceği bir konu bulmalısınız. Bu yüzden konunun zor veya kolay olması değil, bilinen veya bilinmeyen bir içerik olması çok daha önemli. Yani bir bilişimci, internetin faydaları ile ilgili bir sunum yapmak isterse etkileşimli bir ortam yaratması pek de mümkün olmayabilir ancak metaverse arsa almanın ne olduğunu ya da metaverse evreninde arsa satın almanın ne işe yarayacağını anlatan bir konu tercih ederse dinleyicilerin tamamının dikkatini çekebilmesi mümkün olur. Sunuma girişte ilgi çekici konu örnekleri:
-Uzay fotoğrafçılığı ilginizi çekiyor mu?
-Google’ın sürücüsüz arabalarından birine sahip olmak ister miydiniz?
Sunum Açılış Konuşmasında Kısa ve Net İfadeler Kullanın!
Bir dinleyici topluluğu karşısında hazırlıklı olarak yapılacak konuşma için bir metin hazırlarken ve konuşma yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilirseniz başarılı bir sunum yapabilir, dinleyicilerinizin meraklı bakışları eşliğinde profesyonel bir iş çıkarabilirsiniz.
Sunum giriş konuşması hazırlama sürecini “Ben olsam bu sunumu dinler miydim?” şeklinde değerlendirerek ilerlerseniz sunum açılış konuşmasını çok daha verimli bir hale getirebilirsiniz. İnsanların çoğunun dinleme odaklı olmadığını unutmayın, etkileşimli ve merak uyandırıcı bir ortam oluşturun.
[widget-161]