Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Sunum Hazırlama Aşamaları – Başarılı Bir Sunum Nasıl Yapılır?

Sunum Hazırlama Teknikleri - Etkili Bir Sunum Nasıl Hazırlanır? 

Sunumlarda, fikirlerinizi açık ve etkili şekilde anlatabilmeniz çok önemli. Dolayısıyla sunumun ana fikrini ortaya çıkaracak ve hedef kitlenize mesajın doğru şekilde iletilmesini sağlayacak bir içerik hazırlamanız, sunumun etkili ve başarılı olması açısından üzerinde durulması gereken bir konu. 

Yaptığınız sunumların müşteriler tarafından beğenilmesini ve ilgiyle dinlenmesini istiyorsanız sunum hazırlama aşamalarında bazı tekniklere ve detaylara dikkat etmenizde fayda var. Peki, başarılı bir sunum nasıl yapılır ve sunum hazırlama aşamalarında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, göz atmak ister misiniz? 

Sunum Hazırlama Aşamaları – Sunum Hazırlama Kuralları Nelerdir?

Sunumunuzun hedef kitlenizde istediğiniz etkiyi yaratabilmesi için sunum hazırlama aşamalarında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu detaylara dikkat ederek sunum yapmada ustalaşabilir, etkileyici sunumlar hazırlayabilirsiniz. Etkili sunum hazırlama aşamaları şu şekildedir:

1. Sunumunuzu tek bir konu özelinde oluşturun.

Sunum hazırlama kurallarından ilki, konu seçimi. Sunum yapmak istediğiniz konuyla ilgili bilgi sahibi ve çalışmış olduğunuzu göstermek için uzun içerikler hazırlamayın. Konuyu kısa, öz ve sade şekilde anlatın. Sunumunuzun tek bir ana fikri olmasına dikkat edin. 

2. Dinleyicilerinizin sunumla etkileşim halinde olmasını sağlayın.

İsterseniz bir iş toplantısı için müşterilerinize sunum yapıyor olun isterseniz de şirket içindeki bir faaliyet için konuşma yapın; dinleyicilerinizin sunumu takip etmesini sağlamak için soru ve göz teması ile etkileşim halinde kalın. Gözlerinizin sunum yapacağınız metinde metinde olması, dinleyicilerin de ilgisini dağıtacak ve sunumun verimliliğini azaltacaktır.

3. Konuşma hızını ayarlayın.

Sunum hazırlama tekniklerinden en önemlisi, konuşmacının sesi. Başarılı bir sunum gerçekleştirmek için dinleyicilerin sizi en iyi şekilde anlamasına imkan tanıyın. Gerekli yerlerde uygun tonlama ve vurgu yaparak dinleyicilerin dikkatini çekin. Ne çok hızlı ne de yavaş konuşun. Anlaşmazlığa yer vermeyecek şekilde, orta hızda konuşma yapın.

4. Özel bilgi gerektiren ifadelere sunumunuzda yer vermeyin.

Konuşmanızda, dinleyicilerin anlayamayacağı teknik ya da özel ifadeler kullanmayın. Açıklamalarınızı nesnel bir biçimde günlük kullanıma uygun şekilde yapın. Anlaşılmayan ifadelere yer verilmesi, sunumun hedef kitle üzerindeki etkinliğini azaltacaktır.

5. Dinleyicilerde merak uyandırın.

Dümdüz bir konuşma yapmak yerine dinleyicilerle etkileşiminizi artırabileceğiniz sorular sormayı deneyin. Konuşan birini dinlemek ve hiçbir katkıda bulunmamak, sıkıcı ve zor bir durumdur. Dolayısıyla dinleyicilerin dikkatini çekmek için konuşmanızda ilginç detaylara yer verin ve “Bunları biliyor muydunuz?” gibi soru cümleleriyle katılım sağlayın.

6. Yaptığınızın bir konuşma değil, sunum olduğunu unutmayın.

Başarılı bir sunum nasıl yapılır, diye merak edenlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, çok yönlü bir sunum oluşturma. Dinleyicilerin karşısına geçip uzun uzun konuşma yapmak, bir noktadan sonra size gösterilen ilginin azalmasına ve sunumun etki seviyesinin düşmesine neden olur. Bu tarz bir durumla karşılaşmamak için sunumunuzu, konuşma odaklı oluşturmak yerine fotoğraf ve video gibi destekleyici argümanlarla görselliğe yer vererek yapın. Bu noktada, sunum hazırlama programlarından destek alın.

7. Sunum yapmak, metin okumak değildir.

Hazırladığınız slaytı okumak ya da dinleyicilere metinde yazanlardan farklı bir bilgi vermemek, sunum yapmak olarak değerlendirilemez. Bu noktada, slaytta yazanları yorumlamanız ya da konuşmanızda farklı ifadelere yer vermeniz gerekir.

8. Sunumun ana karakteri sizsiniz.

Slaytlarınızı yalnızca konuşmanızı desteklemek için kullanın. Konuşma kısımlarınızı azaltıp slaytlara ağırlık vermeyin, yalnızca gerekli olduğu durumlarda slaytlardan destek alın.

9. Sunumunuzu gözden geçirin.

Etkili sunum hazırlama aşamalarından en önemlisi, kontrol. Sunum gerçekleşmeden önce hem hazırladığınız dosyayı hem de konuşmanızın provasını yapın. Sunumunuzda anlam bütünlüğünü bozan, konuyla ilişkisi bulunmayan ya da sık tekrarlanan ifadeler olmamasına özen gösterin. Konuşmanızı öz, açık ve anlaşılır bir formatta hazırlayın.

Sunum Hazırlama Aşamaları – Kusursuz Bir Sunum Yapmak İçin Bu Teknikleri Kullanın!

Sunum hazırlama tekniklerini kullanarak iş yaşamınız için profesyonel sunumlar yapabilir, hedef kitlenizin dikkatini çekebilirsiniz. Sunumuzun, vermek istediğiniz mesaj ile ilgili her ayrıntıyı içerdiğinden ve akıllarda soru işareti bırakmadığından emin olarak ilerleyebilirsiniz.

Profesyonel bir sunum hazırlamak için sunum hazırlama programlarından destek alabilir, konuşma sırasında tüm dikkatinizi dinleyiciler üzerinde yoğunlaştırabilirsiniz. Sunum hazırlama aşamalarını dikkate alarak plan oluşturabilir, etkili bir sunum yapmayı başarabilirsiniz.

[widget-161]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40