Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

İş Görüşmesinde Beden Dili Nasıl Olmalı? - Öne Çıkmanızı Sağlayacak Öneriler

Hayalinizdeki İşe Başlamak İçin Mülakatta Beden Dili Kullanımınıza Dikkat Edin!

Hiç kuşkusuz iş görüşmesinde beden dili, kariyer hedeflerinize ulaşmanızda veya hayal kırıklığına uğramanızda çok önemli bir rol oynar. Birçok deneyimli iş insanı ilk mülakatta beden dili ve hareketler sözcüklerden çok daha yüksek sesle konuşur, der ve açıkçası bu ifade son derece doğrudur! Kendinizi sunma şekliniz, mülakat yaptığınız kişi üzerinde sözcüklerinizden daha önemli bir etki bırakır.

Kıyafetinizden saç stilinize, aksesuarlarınıza ve taşıdığınız diğer her şeye kadar tüm ayrıntıların bir iş görüşmesinde ele alındığını düşünmelisiniz. Elbette bunların arasında beden dili de olmazsa olmazdır. Şirketin kapısından girdiğiniz andan itibaren iletişim becerileriniz ve beden dilinizi nasıl kullandığınız diğer adayların önüne geçmenize yardımcı olabilir.

Siz de iş görüşmesinde beden dili nasıl olmalı diyorsanız yazımızı incelemeye devam edin, aşağıda sizler için olmazsa olmaz öneriler sunduk!

Etkileyici Bir İlk İzlenim Yaratmalısınız! – Mülakatta Doğru Beden Dili Kullanımı

İş mülakatınız; insan kaynakları uzmanı veya ilgili birimle görüşmeye başladığınız sırada değil, aslında şirkete adım attığınız anda başlar. Bu noktada olumlu bir ilk izlenim yaratmak için herkese saygılı davranmaya özen göstermeli, ayrıca güven vermeli ve saygı uyandırmayı da bilmelisiniz.

İş görüşmesinde beden dili kullanımı içinse ilk dikkat etmeniz gereken noktanın kendinizi güçlü ve özgüvenli bir şekilde tanıtmak olduğunu söyleyebiliriz. Abartılı olmayacak şekilde göz teması kurun ve fazla gergin ve resmi olmamaya çalışın…

Göz Teması Önemli! – İş Görüşmesinde Beden Dili Kullanımı

Yukarıda kendinizi tanıtırken göz teması kurmanız gerektiğini söyledik. Aslında yalnızca kendinizi tanıtma sırasında değil, tüm iş görüşmesinde beden dili kullanımı açısından göz temasını nasıl kurduğunuz son derece önemlidir.

Uzun ve zorlayıcı göz temasları; karşı tarafın yalan söylediğinizi düşünmesine neden olabilir ki tuhaf biri olarak düşünülmektense bunun iyi ihtimal olduğunu bile söyleyebiliriz. Bu nedenle göz temasının dozajını iyi ayarlamalı, zaman zaman bir iki saniyelik aralar vermeli, anlamsız bir bakış yerine söylediklerine tepki vermeyi de ihmal etmemelisiniz.

Dik Oturun, Ayaktaysanız Dik Durun! – Mülakatta Beden Dili Kullanımı

İş görüşmesinde beden dili nasıl olmalı sorusuna bir diğer yanıtımız da dik vermeye yönelik olacak. Eğer oturuyorsanız yayılır gibi oturmayın ve öne – arkaya fazla eğilmemeye çalışın. Ancak elbette kasıntı olmamak için de özen gösterin! Böylelikle hem gerginlikten uzak hem de güven veren bir duruş yakalayabilirsiniz.

Genel olarak bu söylediklerimiz ayakta durmanız gereken mülakatlar için de geçerlidir. Ayaktayken de ne çok rahat ne de çok gergin gözükecek şekilde dik durmaya çalışın. Birden fazla kişiyle aynı anda mülakattaysanız konuşan kişiye doğru hafifçe eğilmek hoş bir jest olabilir.

Ellerinizi Doğru Konumlandırın! – İş Görüşmesinde Beden Dili Kullanımı

Pek çok insan gündelik hayatta birileriyle konuşurken ellerini nasıl hareket ettirdiğini fark etmez. Buna karşılık söz konusu mülakatta beden dili kullanımı olduğunda bu gerçek bir anda karşılarına çıkar. Hemen fark edebileceğiniz gibi bir diyalog sırasında ellerinizin doğru konumunu bulmak çoğu zaman oldukça zordur.

Genel olarak deneyimli iş insanları ellerinizi koyabileceğiniz en uygun yerin önünüzdeki masa olduğunu söyler. Bu aynı zamanda gerekli jest ve el hareketlerini zamanında yapabilmeniz için de size uygun bir fırsat sağlar.

Çıkışınız Da Güçlü Olmalı! – Mülakatta Doğru Beden Dili Kullanımı

Son olarak iş görüşmesinin nasıl geçtiğinden bağımsız olarak girişteki gibi çıkarken de imajınızı ve güven veren tavrınızı korumalı, güçlü bir beden dili firmadan ayrılmalısınız. Karamsar bir şekilde ayaklarınıza bakmak, duyduğunuz olumsuz cümlelerle giderek içinize doğru çekilmek ve başınızı eğmek işleri iyileştirmek şöyle dursun daha kötü hale getirir.

Eğitim Alın, Pratik Yapın, Hazır Olduğunuzdan Emin Olun!

İş görüşmesinde beden dili kullanımı ve mülakat teknikleri hakkında yeterince deneyiminiz ve birikiminiz yoksa ilk görüşmelerinizde zorlanmanız son derece doğal karşılanabilir. Ancak unutmamalısınız ki bu eksikliğinizi size uygun planlanan bir kişisel gelişim eğitimi ile kolaylıkla kapatabilirsiniz.

Sinema Akademi kişisel gelişim kursları kapsamında öğrencilerimize sosyal ve kurumsal beden dili kullanımının yanı sıra mülakat ve sunum tekniklerinden ses ve nefes kontrolüne kadar pek çok alanda eğitim veriyor, gelişimlerini destekliyoruz. Siz de hayallerinizdeki kariyeri gerçeğe dönüştürmek istiyorsanız hemen Sinema Akademi ile tanışın!

[widget-144]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40