Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Beden Dili Okumak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Beden Dili Yorumlama İpuçları ile Sözcüklerin Arkasını Görmeye Başlayın!

Çoğu zaman insanlar iletişimin yalnızca sözcükler aracılığıyla gerçekleştiğini düşünse de aslında iletişimde beden dilinin rolü sözcüklerden fazladır. Bu açıdan beden dili okumak karşınızdaki insanın gerçekten ne söylemek istediğini veya söylediklerinize nasıl tepki verdiğini anlayabilmek için oldukça etkili bir araçtır.

Nitekim yüz ifadelerimizden vücut hareketlerimize kadar pek çok ayrıntı sözcüklere dökülmese bile okunabilir. Uzmanlara göre bu sözsüz sinyalleri fark etmek için beden dili okuma yöntemleri hakkında biraz bilgi sahibi olmak bile yeterlidir. Peki beden dili nasıl okunur? Aşağıda sizler için beden dili okumak için dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında bilgi verdik.

Önce Yüz İfadelerine Odaklanın! – Beden Dili Okumak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bir an için bir insanın sadece bir yüz ifadesi ile ne kadar çok şey anlatabileceğini düşünün. Bir gülümseme, onay veya mutluluğu gösterebilir. Kaşlarını çatmak onaylamama veya mutsuzluğu işaret edebilir. Bazı durumlarda, yüz ifadelerimiz belirli bir durumla ilgili gerçek duygularımızı ortaya çıkarabilir. Kendinizi iyi hissettiğinizi söylerken yüzünüzdeki ifade insanlara aksini söyleyebilir.

Bu nedenle karşı tarafın beden dilini anlamaya çalışırken de işe yüz ifadelerine odaklanarak başlamak gayet iyi bir fikirdir. Böylelikle en azından konuşmanın seyrinden ne hissettiğini genel olarak anlamanız mümkündür.

Gözler Kalbin Aynasıdır! – Beden Dili Okuma Yöntemleri

Bu şarkı sözünün iletişim açısından önemli bir gerçeği ifade ettiği görmezden gelinemez! Ruhumuza açılan pencereler olan gözlerimiz çoğu zaman ruh halimizi ve gerçekten ne düşündüğümüzü de ele verir. Bu paralelde doğru bir beden dili anlamlandırma süreci için aşağıda vurguladığımız göz hareketlerine dikkat etmenizi öneririz:

  • Karşı taraf gözlerinizin içine bakıyorsa bu onun konuyla ilgilendiğini gösterir.
  • Ancak göz temasının sıklıkla kesilmesi dikkat dağınıklığının veya ortamdan rahatsız olunduğunun göstergesidir.
  • Sık göz kırpmak da aynı şekilde gerginlik ve rahatsızlık anlamına gelebilir. Buna karşılık az göz kırpmak da dikkat veya öfke gibi anlamlar içerebilir. Aynı şekilde heyecanını gizlemeye çalışan biri de muhtemelen daha az göz kırpacaktır.

Ağız Hareketlerinin Bir De Ne Söylemediğine Bakın! – Beden Dili Yorumlama

Sözcüklerin oluştuğu yer olması açısından ağız iletişimde önemli bir yere sahip olmakla birlikte beden dili okumak için de önemli noktalardan biridir. Her şeyden önce gülümseme belki de en bilindik beden dili mesajlarından biridir, ancak bir gülümseme bile çoğu zaman aldatıcı olabilir. Aşağıdaki önerilerimize dikkat ederek ağız hareketlerini daha iyi okuyabileceğinize inanıyoruz:

  • Dudakları sıkmak, hoşnutsuzluk, onaylamama veya güvensizliğin bir göstergesi olabilir.
  • İnsanlar çoğu zaman endişeli veya stresli olduklarında dudaklarını ısırırlar.
  • İnsanlar duygusal bir tepkiyi gizlemek istediklerinde, gülümsemeler veya sırıtmalar sergilememek için ağızlarını kapatabilirler.
  • Ağızdaki hafif değişiklikler de bir kişinin ne hissettiğinin ince göstergeleri olabilir. Ağız hafifçe yukarı kalktığında, kişinin mutlu veya iyimser hissettiği anlamına gelebilir. Öte yandan, hafifçe aşağı dönük bir ağız, üzüntü, onaylamama ve hatta doğrudan yüz buruşturma belirtisi olabilir.

Jestler ve Duruş Ruh Halinin İfadesi Olabilir! – Beden Dili Anlamlandırma

Jestler elbette çoğu zaman en bariz beden dili sinyallerinden biridir. Bu nedenle mesajları açık jestler yerine burada postür ve el-kol hareketleri ile birlikte jestleri ele alacağız. Aşağıda jest ve duruş pozisyonlarının iletişim açısından neler ifade edebileceğine değindik:

  • Çapraz kollar, bir kişinin kendini savunmak, korumak istediğini veya dışa kapalı bir ruh halinde olduğunu gösterebilir.
  • Eller kalçalarda olacak şekilde ayakta durmak, kişinin hazır ve kontrollü olduğunun bir göstergesi olabilir veya muhtemelen bir saldırganlığa işaret edebilir.
  • Ellerin arkadan kenetlenmesi, bir kişinin sıkıldığını, endişeli ve hatta kızgın olduğunu gösterebilir.
  • Parmaklara hızla vurmak veya kıpırdamak, bir kişinin sıkıldığının, sabırsızlandığının veya hüsrana uğradığının bir işareti olabilir.
  • Çapraz bacaklar, bir kişinin kapalı hissettiğini veya mahremiyete ihtiyaç duyduğunu gösterebilir.

İletişim Becerilerinizi Geliştirin, Hedeflerinize Daha Kolay Ulaşın!

Beden dili okumak, başkalarıyla daha iyi iletişim kurmanıza ve başkalarının iletmeye çalıştıklarını yorumlamanıza yardımcı olmak için en iyi araçlardan birdir. Her ne kadar biz yukarıda beden dili hareketlerini tek tek ele alsak da aslında tüm bunları bağlam ve sözel iletişimle ilişkili bir biçimde ele alarak yorumlamak daha doğrudur.

Eğer siz de beden dili yorumlama sanatı hakkında bilginizi geliştirmek, hem başkalarının beden dilini doğru bir şekilde okuyabilmek hem de kendi beden dilinizi daha iyi kullanabilmek istiyorsanız Sinema Akademi ile tanışmaya ne dersiniz?

[widget-144]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40