- Konu Başlıkları
- Oyunculuk Temel Teknikleri Nelerdir?
- En Çok Bilinen Oyunculuk Teknikleri
- Oyuncunun Sahne Duruşları
- Duruş, Oturuş ve Kalkışlarda Yararlanacağınız Teknikler
Oyunculuk Temel Teknikleri Nelerdir?
Oyunculuk ne kadar yetenek işi olsa da her meslekte olduğu gibi eğitim gerektiren bir alandır. Yeteneklerinizi doğru yönlendiremediğiniz ya da eksiklerinizi gidermediğinizde başarılı olmanız imkansız olacaktır.
Başarılı bir oyuncu olmak için iyi bir eğitim almanız şart. Kendinizi geliştirmediğiniz ve her rolü yapacak kapasiteye sahip olmadığınız zaman başkası sizin yerinize o rolü yapıyor olacaktır. Oyunculuk teknikleri, sahne duruşu, yürüyüş ve ses-nefes kullanımı gibi eğitimlerle her rolün altından kalkabilirsiniz.
En Çok Bilinen Oyunculuk Teknikleri
Oyunculuk eğitimi alırsanız hem kişisel hem de mesleki anlamda yeterlilik kazanırsınız. Yeteneklerinizi eğitimle şekillendirdiğinizde daha başarılı olursunuz. Sahnede rol yaparken kullanacağınız oyunculuk teknikleri de şöyle:
- Shakespeare Tekniği: Oyunculuk teknikleriiçinde en zorlarından biridir. Kişi başka bir dil örenir ve monolog yapar.
- Yöntemsel Oyunculuk: Empati kurarak oynamaktır. Kahramanın hislerini anlamaya, yaşam tarzını ve alışkanlıklarını çözmeye odaklanılır.
- Stanislavski Tekniği: Karakteri analiz etmeye dayanır. Gerçekte ne yapacağı ve davranışın doğru olup olmadığı düşünülür.
- Brecht Tekniği: Tiyatroda kullanılan Brecht tekniğinde jest büyük önem taşımaktadır. Hikaye ve durumdan ziyade kişisel sorunların daha önemli olduğuna inanılır ve abartılı bir oyunculuk sergilenir.
- Artaud Tekniği: Oyuncu karakterin geçmişine, bilinçaltına, anılarına ve duygularına odaklanır. Oyunculuk teknikleriiçinde en zor olanlardan biridir.
- Meisner Tekniği: Etki ve tepki üzerine oyunculuk sergilenir.
Yukarıdaki oyunculuk teknikleri, başarılı bir kariyer sahibi olmak isteyen her oyuncunun uygulaması gereken tekniklerdir. Eğer bu teknikleri eksiksiz olarak uygulayabilirseniz tercih edilen isimlerden olursunuz.
Oyuncunun Sahne Duruşları
- Tam cephe duruş: Oyuncunun yüzünün seyirciye tam dönük olduğu andır.
- Çeyrek duruş: Oyuncunun yüzünün 3 / 2 sinin seyirciye dönük olduğu andır.
- Yan duruş: Oyuncunun yüzünün yarısının seyirciye dönük olduğu andır.
- Üç çeyrek duruş: Oyuncunun yüzünün 3 / 1’inin seyirciye dönük olduğu andır.
- Tam arka duruş: Oyuncunun sadece sırtının göründüğü andır.
Sahne duruşları 5 şekilde olan oyuncular rolün gerekliliklerine ve diyaloglara göre hareket etmek zorundadırlar. Beden dilini olması gerektiği gibi kullanabilen oyuncu başarılı sayılır. İzleyicilere duygunun aktarılması için jest ve mimikleri başarılı şekilde kullanmak gerekir. Kendinizi ifade edebildiğiniz düzeyde sahneye hakim olursunuz.
Ayrıca sahnede dengenizi sağlamalı, ağırlık denetimi yapmalısınız. Oyuncunun sahne üzerindeki duruşu, hareketi ve dengesini sağlaması için gerekli kontrol olan ağırlık denetimi önemli oyunculuk tekniklerinden biridir. Üzerinde çalışılarak geliştirilebilir.
Sahnede rahat etmenizi sağlayacak bir diğer ipucu da hareketlerinizi dengelemeniz için yapacağınız ayak hareketleri. Ağırlık merkezlerini sahnede ideal biçimde kullanabilmek için ağırlık tabanlarını denge çizgileriyle bütünleştirerek kullanmalısınız. Böylece sahnede yaptıkları hareketlerin anlamlı olup olmadığına daha rahat karar verir, seyirciyle olan diyalogda kolay anlaşılmayı sağlarsınız.
Duruş, Oturuş ve Kalkışlarda Yararlanacağınız Teknikler
Oyunculuk teknikleri içinde en önemlilerden biri de sahnede nasıl durulacağı ve hareket edileceğidir. Sahnenize hakim olmak ve seyircinizi etkilemek istiyorsanız vücudunuzu çok iyi tanımalısınız. İşinize yarayacak önerilerimiz ise:
- Sahnenin büyüklüğünü ve bedeninizin ölçülerini göz önüne alarak hareket etmelisiniz.
- Mümkün olduğunca fazla prova yaparak duracağınız yerleri aklınızda tutmalısınız.
- Denge çizgisini tam olarak kavradıktan sonra sahnede oturacağınız cisme yöneldiğinizde seyirciye arkanızı dönmemelisiniz.
- Oturduğunuz bir yerden kalkarken de ayaklarınızı iterek vücudunuzu hafif öne almalısınız.
- Sahnede düşmeniz gerektiği zaman kendinize zarar vermemek için ayaklarınızı birbirine çaprazlayarak sağ el ve omuz yardımıyla yatay şekilde düşmeniz gerekir.
- Nefesinizi kontrol ederek heyecanınızı yenmeniz için eğitimlerinizde öğreneceğiniz taktikleri unutmamalısınız.
- Doğaçlamanın ve prova yapmanın gücüne inanmalısınız.
Bahsettiğimiz oyunculuk teknikleri, oyunculuk eğitimleri içinde profesyonel eğitmenlerden alacağınız derslerde size öğretilecektir. Yapmanız gereken bol bol pratik yapmak ve rolünüzü benimsemek. Başarılı bir oyuncu olmak sizin elinizde!
[widget-136]