Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Sinema Oyuncusu Olmak İsteyenlerin Alması Gereken Eğitimler

Beyaz Perdenin Aranan Oyuncularından Biri Olmak İster Misiniz?

Son yıllarda dizi ve film sektörünün gelişmesiyle birlikte oyuncu olmak isteyenlerin sayısı artmış durumda. Her dönemin gözde mesleklerinden olan oyunculuğa rağbet gösterilmesiyle birlikte tiyatro oyunculuğu, dizi oyunculuğu ve sinema oyunculuğu gibi ayrı branşlar ortaya çıktı. Bu branşlarda profesyonelleşmek ve sahneye çıkmak isteyenler ise hangi adımları atmaları gerektiğini merak ediyorlar. Sinema oyuncusu olmak isteyen biriyle tiyatro oyuncusu olmak isteyen bir kişinin kariyerlerine başlama stratejileri ve yolları farklı oluyor elbette.

Deneyimsiz bir oyuncu adayının sinema sektörüne adım atmadan önce kendini geliştirmesi en önemli konu olarak karşımıza çıkıyor. Henüz özgeçmişine oyunculuk kariyerini ekleyemeyenler için eğitim almak en doğru yol oluyor. Temel sinema oyunculuğu başta olmak üzere oyuncu seçmelerinde öne çıkmayı sağlayacak her türlü eğitim, kişinin deneyim kazanması için gerekli hale geliyor.

Peki, oyuncu olmak için alınacak eğitimler neler? Sinema oyuncusu olmak için ne yapılır? Bu yazımızda aklınızdaki tüm sorulara cevap vereceğiz…

Konservatuar Okuyun!

Her ünlü oyuncu konservatuar mezunu değil elbette. Kimi mankenken keşfediliyor, kimi şarkıcıyken. Kimi tırnaklarıyla kazıyarak sinemanın iyi oyuncuları arasına giriyor kimi tamamen tesadüf eseri ünlü oluyor. Ancak oyuncu olmak günümüzde çok moda olduğu için konservatuar okuyarak birkaç rakibinizi geride bırakabilirsiniz. 4 senelik konservatuar eğitimi sayesinde hem tiyatro hem sinema oyunculuğunun tekniklerini öğrenir, sahnede rol yapma deneyimi kazanır, mesleğinizin püf noktalarına hakim olursunuz. Yine de belirttiğimiz gibi herkes konservatuara gidemeyebilir, bu nedenle özel eğitim kurumlarının oyunculuk kurslarından yararlanabilirsiniz. Oyunculuk eğitimi sahne deneyimi kazanmanızı sağlayacaktır.

Kamera Önü Oyunculuk Eğitimi Alın!

Sinema oyuncusu ile tiyatro oyuncusu arasında büyük fark olduğunu söyledik. Sinema oyuncusu rolünü kamera karşısında yaptığı için mutlaka kamera önü oyunculuk eğitimi alarak ilk adımınızı atmalısınız. Usta hocalardan ve iyi bir oyunculuk kursundan eğitim aldığınızda kamera karşısında heyecanınızı yenmeyi, akıcı ve anlaşılır konuşmayı, bedeninizi kontrol edebilmeyi, jest ve mimiklerinizi kontrol edebilmeyi, hızlı ezber yapabilmeyi, karakter yaratabilmeyi öğrenirsiniz.

Nasıl sinema oyuncusu olunur diyorsanız kamera önü oyunculuk eğitimi size yol gösterecek, kariyerinizi çizmenizi sağlayacaktır.

Diksiyon ve Beden Dili Eğitimi Alın!

Filmlerde oynamak için ne yapılır diyorsanız özgüvenli gözükmenin, akıcı konuşmanın öneminden biraz bahsedelim. Sinema oyuncusu olmak demek sadece sahneye yakışmak ve iyi rol yapmak demek değildir. Sinema oyuncusu olmak için anlaşılır bir diksiyona, iyi bir duruşa ve dikkat çeken bir imaja sahip olmanız da gerekir.

Rolünüz gereği bürünmeniz gereken karakter bir Karadenizli olabilir, köy ağası olabilir, plazada çalışan bir yönetici olabilir. Her birinin konuşma şekli farklıdır ve bu karakterlere can verebilmek için dilinizi iyi kullanabiliyor olmanız gerekir. İşte burada tam olarak diksiyon eğitimi almanın yararını görürsünüz. Diksiyon kurslarında İstanbul Türkçesi özelliklerini öğrenir, kelimeleri doğru telaffuz eder, vurgu ve tonlama hakimiyeti kazanırsınız. Böylece rolünüze rahatlıkla girebilirsiniz.

Ayrıca beden dili eğitimi de oyuncu olmak için alınacak eğitimler arasındadır. Kamera önünde nerede ve nasıl duracağını bilmeyen, özgüvensiz bir duruşa sahip olan, elini ve ayağını nereye koyacağına karar veremeyen biri filmlerde kendine bir rol bulamayacaktır. Beden dili kursu sayesinde doğru bir duruş ve postür kazanır, jest ve mimikleriniz ile beden hareketlerinizi yerinde kullanarak izleyicilerinize gerçeklik hissini daha iyi yaşatırsınız. Sinema oyuncusu olmak için ne yapılır diyorsanız mutlaka bu eğitimleri almanızı öneririz.

Ses ve Nefes Kurslarına Katılabilirsiniz

Filmlerde oynamak yani sinema oyuncusu olmak için alınacak eğitimler arasında ses ve nefes eğitimleri de var. Kamera önünde heyecanlanıyorsanız, konuşurken tıkanıyor ya da anlaşılır konuşamıyorsanız ses ve nefes eğitimine ihtiyacınız var demektir. Bu nedenler dışında rolünüz için şarkı söylemeniz, koşmanız, dans etmeniz, uzun bir repliği duraksamadan söylemeniz gerekebilir. Dolayısıyla doğru bir konuşma temposuna sahip olmak, nefesinizi verimli şekilde kullanmak için ses ve nefes eğitimi almanız avantajlı olacaktır.

Dans Edebilen Oyuncular Tercih Edilir, Unutmayın!

John Travolta’nın yıldızının parlamasını sağlayan Saturday Night Fever’i, Patrick Swayze’nin unutulmaz filmlerinden olan Dirty Dancing’i, 1970’lerin sonlarından itibaren akla gelen ilk müzikal komedilerden biri olan Grease’i ya da En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazanan Natalie Portman’ın oynadığı Black Swan filmini hatırlarsınız. Bu filmlerde dans edebilen oyuncuların tercih edildiğini fark edersiniz. Dolayısıyla içerisinde herhangi bir dans sahnesi geçen filmlerde rol almak, başrolünün dans etmesi gerektiği projeleri kaçırmamak için dans eğitimi alabilirsiniz.

Dans kursu sayesinde bedeninizi de daha iyi kullanmayı öğrenirsiniz. Filmlerde oynamak, sinema oyuncusu olmak için farklı yetkinliklere sahip olmanız gerek.

Şan ve Solfej Eğitimi İle Her Rolün Hakkını Verebilirsiniz!

Oyuncu olmak için alınacak eğitimler arasında şan ve solfej de var. Karakterinizin şarkı söylemesi gereken bir sahne varsa seslendirme yaptırmaktansa kendi sesinizi kullanabiliyor olmanız yönetmenlerin ve yapımcıların dikkatini çekecektir. Bu da oyuncu seçmelerinde avantajınıza kullanabileceğiniz bir durum olacaktır.

Nasıl sinema oyuncusu olunur diyorsanız hem sesinizi doğru kullanacağınız hem de sahnede şarkı söyleme deneyimi kazanacağınız şan ve solfej eğitimi alabilirsiniz.

Rolünüz İçin Dövüş Sanatları, Binicilik, Kılıç Eğitimleri de Almanız Gerekebilir!

Sinema oyuncusu olmak için elbette yetenek, iyi bir fiziksel görünüm, teknik oyunculuk bilgisi, sahne deneyimi ve biraz şans gerekli. Ancak filmlerde oynamak için kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz de yönetmen ve yapımcıların dikkat ettiği faktörlerden. Özgeçmişinizde diksiyon ve beden dili, şan ve solfej, dans, zarafet, ses ve nefes, yaratıcı drama, tiyatro oyunculuğu gibi eğitimler aldığınız yazdığında rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz.

Oyuncu olmak için alınacak eğitimler sadece bunlar değil elbette. Hatta sinema oyuncusu olduktan sonra rolünüze göre farklı eğitim ihtiyaçlarınız da doğabilir. Bir askeri canlandıracaksanız silah kullanmayı öğrenmeniz, padişah ya da savaşçıyı oynayacaksanız binicilik eğitimi almanız gerekebilir.

Eğitim Almadan Sinema Oyucusu Olamaz Mıyız?

Sinema oyuncusu olmak için oyunculuk eğitimi, dans eğitimi, diksiyon eğitimi, şan eğitimi gibi eğitimlerin mesleğinizi yaparken ön planda yer almanızı sağlayacak unsurlar olduğunu biliyorsunuz. Ancak oyunculuk eğitimi ve diğer bahsettiğimiz eğitimler olmadan da sinema oyuncusu olabilirsiniz. Bu eğitimler sizin tercih edilebilir bir oyuncu olmanıza katkı sağlaması açısından önemlidir. Eğitim almadan ünlü ve başarılı bir sinema oyuncusu olmak için daha uzun yolunuzun olacaktır. 

Sinema oyuncusu olmak için ne yapılır, nasıl sinema oyuncusu olunur, oyuncu olmak için alınacak eğitimler nelerdir gibi sorularınızı cevaplandırmaya çalıştık. Sinema oyuncusu olmak için kendinizi geliştirmeniz ve olduğunuz yerde saymamanız gerektiğini unutmayın. Oyunculuk eğitimi hakkında bilgi almak için bizi arayın…

[widget-137]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40