Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Oyuncu Olmak İstiyorum Diyenler İçin 5 Öneri

Oyuncu Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Birçoğumuzun hayalini kurduğu bir meslek olmuştur oyunculuk. Kimi doktor, kimi reklamcı, kimi yazar olmak ister kimi de oyuncu. Oyuncu olmak kolaylıkla gerçekleştirebilen bir hayal değildir. Hayalinizdeki mesleği yaşamak ve yapmak istiyorsanız eğer öncelikle hedefinize odaklanmalı ve gerekli olan ne varsa yerine getirmelisiniz. Oyunculuk yaşam boyu kendinizi geliştirmeniz gereken zorlu ve keyifli bir meslektir.

Oyuncu olmak isteyenlere öneriler elbette var. Sizler de hayalinizi gerçeğe dönüştürmek istiyorsanız ünlü oyuncuların aşağıdaki tavsiyelerini mutlaka okumalısınız. 

1.     Gözlem Yapın

Oyuncu olmak için her şeyden önce gözlem yeteneğine sahip olmalısınız. Oyunculuğun doğuştan yeteneğe sahip olmanın yanı sıra sonradan geliştirilebilen bir meslek olduğunu unutmayın. Bunun için de sosyalleşin, sokağa inin, topluma karışın. Etrafınızda tanık olduğunuz tüm karakterleri detaylıca inceleyin. Oynayacağınız birçok rolün karşılaştığınız insanlar olduğunu hatırlayın. Birçok farklı karakterlere hayat vereceğinizin bilincinde olun.

Bu noktada gözlem yapmak önemlidir. Kişileri gerek fiziksel görünüşleri gerekse konuşmalarıyla iyice gözlemleyin. Jest ve mimiklerini takip edin. Yaptığınız bu gözlemler sayesinde rollerinizi daha rahat oynayabileceksiniz.

2.     Sürekli Okuyun

Oyuncu olmak için öneriler içinde sürekli okumak yer almaktadır. Oyunculukta gözlem yapmanın yanı sıra sürekli kitap okumakta yararlı olacaktır. Özellikle diyalogları çok olan romanları okumalısınız. Burada okuyacağınız karakterler size mesleğinizde yardımcı olacaktır. Her tür kitap okumayı sevmelisiniz. Kitap okumaktan sıkılan birinin oyunculuğu hayal etmesi yersizdir. Kitaplardaki karakterler ve hayatlar sizlere farklı kapılar açacaktır. Empati yeteneğinizi kitaplar sayesinde güçlendirebilirsiniz.

3.     Mutlaka Eğitim Alın

Oyuncu olmak isteyenlere öneriler içinde en önemlisi eğitimdir. Oyunculukta yetenekli olsanız dahi bunun bir meslek olduğunu unutmayın. Tek başına yetenek yeterli olmayacaktır. Bu nedenle iyi bir eğitim almalısınız. Tiyatro sahnesinde nasıl durmanız gerektiğini, sesini nasıl kontrol edebileceğinizi, abartıdan uzak jest ve mimiklerinizi nasıl kullanmanız gerektiğini, kamera önünde nasıl davranmanız gerektiğini sadece eğitimle öğrenebilirsiniz. Pratik ve teorik eğitim sizlere oyunculuğun kapılarına sonuna kadar açacaktır. Bu yönde eğitim veren özel kursların yanı sıra belediyeler başta olmak üzere kamu kurumları da oyunculuk eğitimi vermektedir. Şayet kariyerinizi oyunculuk üzerine yapmak istiyorsanız eğer konservatuar sınavlarına girebilirsiniz. Ancak konservatuar sınavlarında yaş sınırı olduğu için birçok kişi çocukluk hayali olan oyunculuğa adım atamamaktadırlar. Bu noktada ise devreye özel kurslar girmektedir.

4.     Oyuncu Ajanslarına Kaydolun

Oyuncu olmak için yapmanız gerekenlerden biri oyuncu arayan ajanslarına kaydınızı yaptırarak film ve dizi yapımcılarıyla bir araya gelip iletişim kurmanızdır. Televizyonda gördüğünüz bir çok popüler dizi oyuncusu cast ajanslarında kaydı olan kişilerdir. Bu oyuncuların çoğu bir reklam filminde oynayarak oyunculuğa adım atmış kişilerdir. Bu yolda deneyim kazanmak ve oyunculuğa “merhaba” demek istiyorsanız eğer güvenilir, kaliteli, tanınmış birçok oyuncunun kaydının olduğu ajanslara gidebilirsiniz. Bu ajanslara öncelikle bir kayıt formuyla başvurunuzu yapıyorsunuz. Bu formda yaşınız, doğum yeriniz başta olmak üzere fiziksel özellikleriniz, hobileriniz ve yetenekleriniz yer alıyor. Bu forma önden, yandan profil fotonuz ekleniyor. Böylelikle size uygun projeler olduğunuz ajans sizinle irtibata geçiyor ve deneme çekimine davet ediyor.  Şayet deneme çekiminde başarılı olursanız projede yer alıyorsunuz. Çekim saati ve tarihi belirlenerek, sizi uygun bir lokasyondan alarak sete götürülüyorsunuz ve böylece oyunculuğa adım atmış oluyorsunuz.  

5.     Sabırlı Olun

Oyuncu olmak için ne yapmalıyım? sorusunun nokta atışı cevaplarından biri de sabırdır. Hedeflerinizde mutlaka inatçı, iddialı ve sabırlı olun. Oyunculuk için atacağınız adımlarda bir takım zorluklarla ve olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Böylesi durumlarda asla vazgeçmemeli ve pes etmemelisiniz. Kayıt olduğunuz ajans sizi aylarca aramayabilir. Böylesi durumlarda umudunuzu yitirmeyin. Bunun yanı sıra katıldığınız deneme çekimlerinde olumsuz yanıt alabilirsiniz. Böylesi durumlarda reddedilmeye alışık olmalısınız ancak bu durumun sizi yarı yolda bırakmasına izin vermemelisiniz.

Hedefini Belirle, Hayalini Gerçekleştir

Oyuncu olmak hedefiniz olmalı. Hedefiniz olmadan hayalinizi gerçekleştiremezsiniz. Hedefinize ulaşmada bir takım uymanız gereken öneriler olduğunu unutmamalısınız. Yukarıda belirttiğimiz 5 öneriyi uyguladığınız zaman oyuncu olmanız için hiçbir engel söz konusu olmayacaktır. En büyük engelin kendiniz olduğunu bilmelisiniz. Amacınıza ulaşmak için çok istemeli ve çok çalışmalısınız.

Oyunculuğun uzun ve engebeli bir yol olduğunu bunu aşmak için yapmanız gerekenler olduğunu unutmamalısınız. Oyuncu olmak için kendinize inanarak yavaş yavaş ilerlemelisiniz.

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40