Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

İleri Oyunculuk Teknikleri Nelerdir?

Sahnelerin Aranılan Yıldızı Siz Olabilirsiniz!

En büyük hayaliniz olan oyunculuğa adım attıktan sonra kendinizi iyi bir şekilde geliştirdiğinizde olmak istediğiniz bir projede yer alarak güzel bir rol kapabilirsiniz. Diğer oyuncu rakiplerinizden bir adım önde olmak için ileri oyunculuk tekniklerine önem vermeli ve üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalısınız. 

İleri oyunculuk teknikleri ile birlikte farklı rollere girmeyi, doğaçlama yapmayı, karakter yaratmayı öğrenerek yeteneklerinizi daha anlamlı bir şekilde kullanabilirsiniz. İleri oyunculuk teknikleri neler ve nasıl uygulamalısınız sorularının yanıtı sayfamızda…

İleri Oyunculukta Kullanılan Teknikler

Oyunculukta geçmişten günümüze kadar kullanılan belli başlı oyunculuk teknikleri bulunmaktadır. Oyunculukta kullanılan teknikler, toplumların yaşamları, kültürleri, sanata bakışı ve yaşadıkları coğrafya, sosyal çevre gibi birçok etkenler sonucunda ortaya çıkmıştır. 

Günümüzde ileri oyunculuk teknikleri olarak ortaya çıkan bütün yöntemler konservatuarlarda ve oyunculuk kurslarında eğitim olarak verilmektedir. 

Oyunculukta en çok kullanılan teknikler oyunculuk mesleğini sağlamlaştıran önemli eğitimlerdendir. Peki, ileri oyunculuk eğitimi adı altında ileri oyunculuk teknikleri nelerdir? kısaca göz atalım...

  • Shakespeare Tekniği: Bu teknik en zor olanlardandır. Bu tekniği uygulayabilmeniz için başka bir dili mutlaka bilmeniz ve bu dille monolog yapmanız gerekiyor. 
  • Yöntemsel Oyunculuk: Bu teknikte empati yeteneğine sahip olmanız gerekiyor. Oynayacağınız karakterin hislerini anlamalı, mizacını çok iyi bilmeli, sosyal hayattaki yaşam biçimini ve alışkanlıklarını çok iyi analiz etmelisiniz. İleri oyunculuk teknikleri için aşağıda belirttiğimiz teknik eğitimleri dikkatle okumalısınız.
  • Stanislavski Tekniği: Bu teknikte oynayacağınız karakteri analiz etmeniz şart. Karakterin sahip olduğu davranışın doğru olup olmadığını gerçekte nasıl olması gerektiğini çok iyi düşünmeniz gerekiyor.
  • Brecht Tekniği: Bu teknik genel olarak tiyatroda kullanıyor. Brecht tekniğinde jest çok önemlidir. Burada öyküden çok kişisel problemler abartılı bir şekilde seyirciye aktarılıyor.
  • Artaud Tekniği: Bu teknikte oynadığınız karakterin bilinçaltı, anıları, geçmişi ve duygularına motive olmanız gerekiyor. Oyunculuk teknikleri içinde en fazla zorlanacağınız türlerden diyebiliriz.
  • Meisner Tekniği: Bu teknikte ise etki ve tepki üzerine rolünüzü oynuyorsunuz. 

Sahnede Duruş Teknikleri 

Oyunculuk eğitimi içinde yukarıda saydığımız ileri oyunculuk tekniklerinin yanı sıra sahneye çıktığınızda sahnede duruş teknikleri eğitimi de verilmektedir. 

Oyunculukta sahnede duruş teknikleri şunlardır;

  • Tam cephe duruş: Oyuncunun yüzünün seyirciye tam olarak dönük olduğu duruştur. 
  • Çeyrek duruş: Oyuncunun yüzünün 3/2’siyle seyirciye dönük olduğu duruştur. 
  • Yan duruş: Oyuncunun yüzünün yarısının seyirciye dönük olduğu duruştur. 
  • Üç çeyrek duruş: Oyuncunun yüzünün 3/1’iyle seyirciye dönük olduğu andır. 

İleri Oyunculuk Eğitimi 

Oyunculuğu hobi olarak değil de ciddi anlamda profesyonel bir meslek olarak, yaşamınız boyunca yapmak istiyorsanız eğer, bu konuda yetenekli olmanız ve eğitim almanız gerekiyor. Gençlerin heveslendiği mesleklerin başında gelen oyunculuk esasında idealist bir meslektir. Bu nedenle hevesten çok idealiniz olmalıdır. 

İleri oyunculuk teknikleri için çok iyi eğitim almanız gerekmektedir.  Yeteneğinizi mutlaka duayen sanatçıların verdiği eğitimlerle pekiştirmelisiniz. Kısacası yetenek olmadan oyuncu olunur mu? Sorusunun cevabını verirsek eğer, mutlaka eğitim almanız gerekiyor. Oyunculuk eğitimi almak için üniversiteyi kazandıktan sonra devlet konservatuarı veya özel üniversitelerin yetenek sınavlarını kazanmanız gerekiyor. Bunun dışında oyunculukla ilgili eğitim veren kurslara gidip MEB onaylı bir sertifikaya sahip olmanız yeterli olabiliyor. 

Yukarıda aktardığımız oyunculuk tekniklerini iyi algılayıp öğrendikten sonra ve rahatlıkla sahnede uygulayabilirsiniz aranılan, başarılı bir oyuncu haline gelirsiniz. 

Sahnedeyken Ne Yapmalıyım?

İleri oyunculuk eğitiminin ardından artık mesleğe adım atmaya başlayabilirsiniz. Tiyatro oyun projelerine en iyi şekilde oynadığınız tiratlarla başvurabilirsiniz. Rolü kaptınız ve sahnedesiniz. 

Peki, sahnedeyken ne yapmalıyım? ve sahnede duruş teknikleri nelerdir? İşte bu konudaki önemli bilgileri sizleri için sıraladık. 

  • Sahnedeyken, mekânın büyüklüğünü ve beden ölçülerinizi dikkate alarak hareket etmeniz gerekiyor. Yani beden ölçüleriniz küçükse eğer seyirciye yakın bir açıda olmanızda yarar var. 
  • Sahnede çok fazla prova yapmalısınız ve duracağınız yerleri çok iyi hatırlamalısınız. 
  • Denge çizginizi belirlemeli ve sahnede bir koltuğa ya da sandalyeye oturduğunuzda seyirciye arkanızı dönmemelisiniz. 
  • Sandalyeden kalkarken ayaklarınızı ileriye doğru iterek ve vücudunuzu hafif öne doğru alarak kalkmalısınız. 
  • Sahnede düşme taklidi yaparken kendinize zarar vermemek için ayaklarını çapraz bir şekilde sağ eliniz ve omzunuz yardımıyla düşmelisiniz. 
  • Nefesinizi çok iyi kontrol etmeli ve heyecanınızı böylece kolaylıkla yeneceksiniz. 
  • Sahnede prova yaparken sık sık doğaçlama yapmalısınız. 

Bu yazdıklarımızı yaptığınız zaman size verilen rolleri çok iyi oynayacak ve her oyunun aranılan oyuncusu olabileceksiniz. 

Oyunculuk Hayal Değil, Yeter ki Rol Yapmasını Bil!

İleri oyunculuk teknikleri ile ilgili ileri oyunculuk eğitimi aldıktan sonra profesyonel bir oyuncu olmak artık hayal değil. Disiplinli, yoğun bir eğitimin ve çalışmanın sonucunda artık gerçek bir oyuncusunuz. Aldığınız bu eğitimlerle bir tek rol için sıraya girmiş olan onlarca rakibinizi rahatlıkla geride bırakabilirsiniz. Siz yeter ki rol yapmasını bilin, gerisini sahnelere ve seyircilere bırakın. 

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40