Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Spikerlik ve Sunuculukta Beden Dilinin Önemi

Spiker ve Sunucu Olmak Kolay mı?

Günümüzün en popüler mesleklerinden biri olan spikerlik ve sunuculuk özellikle gençlerin büyük bir çoğunluğunun eğitim alıp ya da kendilerini geliştirerek yapmak istedikleri kariyerlerden biridir. Bu mesleği yapabilmek için iyi bir diksiyon ve beden dili gerekir. 

Beden dili özellikle sözsüz iletişimde etkin bir rol oynar. Bazen anlatmak istediklerimizi sözle değil, beden dilimizle anlatmaya çalışırız.Spiker ve sunuculukta beden dilinin önemi büyüktür. Başarılı ve sektörde tercih edilen, izlenen bir spiker ve sunucu olmak istiyorsanız beden dilinizi çok iyi kullanmanız gerekiyor.

Kimi zaman gereksiz yere yapılan jest ve mimikler spikerleri ve sunucuları zor duruma düşürebilir. Ekranda hoş olmayan görüntülere neden olabilir. Bu yüzden haberin içeriğine uygun olarak beden dilinin kullanılması gereklidir. Seyirciye gerçek dışı, yanlış bir anlatım, his bırakmamak gerekir. Haberin değerinin düşmemesi için sözel iletişimle beden dilinin bütünleşmesi birbirine uyumlu olması şarttır. Spiker ve sunuculuk, beden dili nasıl kullanılır, birlikte inceleyelim.

Beden Dili Nasıl Kullanılmalı?

Spiker veya sunucu olmak isteyenlerin dikkat çekmesi gereken bir soru? Haberi veya bir programı sunarken beden dili nasıl kullanılmalı, beden dili kullanımında bir spiker ve sunucu nelere dikkat etmeli kısaca bahsedelim.  

Jest ve mimiklerin kullanımı beden dilinin önemi açısından etkisi büyüktür. Verilen mesajın doğru anlaşılması için jest ve mimikler kullanılır. Beden dilini jest ve mimikler oluşturmaktadır. Toplum içindeki davranışlarımızın büyük bir bölümünde jest ve mimikler vardır. Doğru beden diliyle seyirciye doğru mesajlar, anlamlar iletirsiniz. İletişimin %55’ini jest ve mimikler, %38’ini ses tonu, %7’si ise sözcüklerden oluşmaktadır.  

Spiker ve sunuculuk gibi kamuoyuna hitap eden mesleklerde jest ve mimikler önemli ölçüde yer alır. Haber sunarken yüz ve göz ifadeleri çok önemlidir. İnsan, yüzüyle birçok anlamlar ifade edebilir. Korku, endişe, kızgınlık, öfke, üzüntü, tiksinme vb. temel duygular yüz ifadeleriyle ortaya çıkar. Dolayısıyla haberlerde seyirciyi etkilemek için en doğru ifadenin yansıtılması gerekir.

Spiker ve sunucular bir bilgiyi veya haberi aktarırken mutlaka kameraya doğru bakmalıdır. Karşılarında seyirci varmış gibi düşünmelilerdir. Kamerayla göz temasını kaçırmamak gerekir. Aksi halde seyirci sunulan haberin önemsiz olduğunu düşünür ve kanalı değiştirir. Bir topluluk önünde sunum yaptığınızda da aynı şeyi yaşarsınız. Dinleyiciyle göz temasınız olmalı ki, dinleyici anlattığınız konunun önemini anlamalı ve sizi dikkatle dinlemelidir.

Beden Dili Eğitimi Alarak Başarılı Bir Spiker ve Sunucu Olun!

Sunucu veya spiker olmak istiyorsanız mutlaka diksiyon eğitimi almalısınız. Günümüzde birçok kursta diksiyon eğitimi içinde beden dili eğitimi de verilmektedir. Eğitim kadrosunda profesyonel ve alanında başarılı olmuş spiker ve sunucuların ve de teorik olarak alınan bilgilerinizi pratik olarak uygulayabileceğiniz stüdyonun olduğu bir kursa başvurmalısınız.

Gideceğiniz kursun teknik açıdan donanımlı olmasına dikkat edin. Size referans olabilecek, kamera karşısında demo videoları çekebilecek akademilere ya da kurslara kaydolmalısınız. Spikerlik ve sunuculuk kolay bir meslekmiş gibi düşünülse de geniş bir bilgi birikimi, entelektüel bir bakış açısı gereken disiplinli çalışma ve emek isteyen bir iştir. Yerel veya ulusal bu kanallardan birinde yer almak istiyorsanız eğer mutlaka bu işin eğitimini almalısınız. Eğitim sonrasında kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz. Gündemi aksatmadan takip etmelisiniz. Tarih, edebiyat, siyaset, magazin, bilim, spor vb. her alanda bilgi sahibi olmalısınız. Spikerlik ve sunuculuk için mutlaka beden dili eğitimi almalısınız.

[widget-141]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40