Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Konservatuara Girmek İçin Kaç Puan Gerekir?

Konservatuara Giriş Şartları Nelerdir? Kaç Puan Almak Lazım?

Konservatuara girmek için kaç puan gerekir? Sorusu özellikle oyuncu olmak isteyenlerin cevabını merak ettiği bir sorudur. Konservatuara girmek için üniversite sınavının ilk basamağını kazanmanız gerekir. Ardından konservatuarların düzenlediği özel yetenek sınavına girmelisiniz. Konservatuar özel yetenek sınavlarında pratik ve teoride sorulan sorular farklıdır. Ancak bütün adayların üniversitenin ilk basamağını kazanmaları şartlar arasında yer alıyor.

Konservatuar için kaç puan lazım diyenler için yazımızda konservatuar puanı 2022 aralıkları bulunuyor. Göz atın…

 

Konservatuar Bölümü Puanları Nedir?

Devlet Konservatuvarı ya da Güzel Sanatlar Fakültesi olan üniversiteler yetenek sınavları ile öğrenci aldıkları için taban puanlar her sene sınav sonunda listelenir. Yetenek sınavının %70'i, orta öğretim başarı puanının %30'u baz alınarak başarı sılamaları yapılır. Genel olarak üniversiteler 15 - 20 kişilik bir kontenjan ayırırlar. Bu kontenjanlar dışında DGS puanı ile de konservatuvar oyunculuk bölümüne yerleşmek mümkündür. DGS Konservatuar puanı 2022 yılına göre şu şekilde belirlenmiş,  

Tiyatro ve Sahne Sanatları Bölümü Taban Puanları Tablosu

Üniversite Adı

Bölüm

Puan
Türü

Kont.

Taban
Puanı

Başarı
Sırası

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Devlet Üniversitesi)

İstanbul Devlet Konservatuvarı

SÖZ

1/1

282,21023

8385

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi) Güzel Sanatlar Fakültesi

SÖZ

1/1

260,60425

41913
ANKARA ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi) Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro

SÖZ

1/1

256,21331 186674
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ (ESKİŞEHİR)  (Devlet Üniversitesi) Devlet Konservatuvarı

SÖZ

2/2

253,32268
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (ANTALYA)(Devlet Üniversitesi) Devlet Konservatuvarı

SÖZ

1/1
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (KONYA)  (Devlet Üniversitesi) Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı

SÖZ

1/1 204,11572
HALİÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)  (Vakıf Üniversitesi) Konservatuvar

SÖZ

1/0

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf Üniversitesi) Konservatuvar

SÖZ

1/0

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ  (Devlet Üniversitesi) Devlet Konservatuvarı

SÖZ

1/0

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi) Güzel Sanatlar Fakültesi

SÖZ

2/0

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (ISPARTA) (Devlet Üniversitesi) Güzel Sanatlar Fakültesi

SÖZ

1/0

Konservatuara girmek için çok çalışmalısınız ve her şeyden önce yetenekli olmalısınız. Özel yetenek sınavında size bir hayvanın, bir pazarcının, dolmuşta bir yolcunun taklidini yapmanızı isteyebilirler. Bunun yanı sıra sizden bilinen bir tiyatro oyununda tiratları oynamanızı, şarkı söylemenizi veya şiir okumanızı isteyebilirler. Daha önce bu tecrübeyi yaşamış kişilere ulaşmaya çalışın ve kendinizi ona göre hazırlayın. Kendinize güvenin ve inanın. Konservatuara hazırlık kurslarına kaydınızı yaptırarak özel yetenek sınavını kazanma şansınızı arttırabilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi’nin düzenleyeceği sınava ise 21 yaş ve üzeri adaylar katılabiliyor. Hacettepe Üniversitesi’nin sınavları ise aşamalı olarak gerçekleşiyor. Birinci aşamada barajı geçmelisiniz. İkinci aşamada sahne sınavından 30 puan almalısınız. Aynı zamanda bir dram, komedi tiradını sahnelemeniz gerekiyor. Bedensel yeterlilik sınavında ise 10 puan almalısınız. Ardından kulak, ses ve ritm sınavından da 10 puan almanız gerekiyor. Doğaçlamadan ise 20 puan almanız şart. Diksiyondan 30, dağıtılan tiratları sahneleme sınavından ise 70 puan, genel kültürden ise 10 puan almanız yeterli olacaktır.

Oyunculuk için konservatuar özel yetenek sınavı çok büyük önem taşımaktadır. Hayallerinize giden yolda konservatuar yer alıyor. Öncelikle bu okulların kapısından geçip, kaliteli ve disiplinli bir eğitim almanız en önemli şartlardan biridir. Üniversitelerin puanları ve şartları yıllara göre değişim gösterebilir. Bu nedenle okulların web sitelerinden sınavın tarihini ve şartlarını öğrenebilirsiniz.

Başarının Kapısını Konservatuar Kursları Açıyor

Oyunculuk hayalinizi konservatuar eğitimi alarak gerçekleştirebilirsiniz.  Günümüzde konservatuarların özel yetenek sınavlarını kazanmanız için tiyatro ve oyunculuk bölümlerinin olduğu hem teorik hem de pratik eğitim görebileceğiniz birçok kurs bulunmaktadır. Bu kurslar verdikleri kaliteli ve disiplinli eğitim sayesinde binlerce oyuncu adayını hayallerine kavuşturuyor. Aynı zamanda jüri karşısında nasıl davranmanız gerektiği de önemli detaylar arasında bulunuyor. Bulunduğunuz şehirde ulaşımda zorlanmayacağınız şehir merkezinde bulunan güvenilir bir kursa mutlaka kaydınızı yaptırmalısınız. Kursların eğitim kadrosunda profesyonel ve alanında başarılı olmuş, tanınmış kişiler olmasına dikkat edin. Kursta öğreneceğiniz dersler arasında;

  • Diyafram hareketleri
  • Nefes kontrolü
  • Tiyatro metinleri okuma
  • Sesli ve sesiz harf çalışmaları
  • Sesi güçlendirme çalışmaları
  • Şiir çalışmaları
  • Düz yazı çalışmaları
  • Diksiyon ve fonetik
  • Doğru tonlama ve vurgulama
  • Şiir ve öykülerde diksiyon çalışmaları

Oyunculuk için son derece önemli olan bu dersleri aldıktan sonra kendinize olan özgüveniniz daha çok artacak, heyecan kontrolünüzü sağlayarak sınava girip, jürinin karşısına kendinizden emin bir şekilde çıkmış olacaksınız. Sınava katılırken giyiminiz ve makyajınız doğal olmalı. Hareketleriniz sempatik ve mütevazı olmalı, sınav sırasında çok soru sormayın. Pratik sorularda kendinizden de bir şeyler katın. Farklı ve uyumlu olun. Gergin olmayın, rahat ve odaklı olun.

[widget-139]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40