- Konu Başlıkları
- Etkili Bir Konuşma İçin Türkçeyi Doğru Kullanın
- 1. Konuşma Organlarınızı Tanıyın
- 2. Nefes Egzersizleri
- 3. Tekerleme Çalışmaları
- 4. Vurgu ve Tonlama
- 5. Dilbilgisi Kurallarını Öğrenmeye Çalışın
- Diksiyon Kursu ile Kısa Sürede Telaffuz Sorunlarını Geride Bırakın
Etkili Bir Konuşma İçin Türkçeyi Doğru Kullanın
Pek çok insanın Türkçenin yazıldığı gibi okunan bir dil olduğunu düşünür. Halbuki bu tam anlamıyla doğru değildir. Etkili bir iletişim için Türkçeyi doğru kullanmak son derece önemlidir. Bunun da yolu doğru telaffuz yani sesleri doğru çıkarmaktan geçmektedir.
Kendimizi ifade etmek için kullandığımız en önemli araç dildir. Gerek özel gerekse iş yaşamımızda duygu ve düşüncelerimizi karşı tarafa aktarmak için dile başvurmamız zaruridir. Yanlış anlamaların önüne geçmek ve düşüncelerimizi tam olarak ifade edebilmek için kelimelerin doğru telaffuzu olmazsa olmazdır. Peki doğru telaffuz nasıl yapılır?
Yazımızı inceleyerek kelimeler nasıl telaffuz edilmeli, doğru telaffuz için neler yapılmalı gibi sorular hakkında bilgi edinebilir, etkili bir iletişim için ilk adımları atabilirsiniz.
1. Konuşma Organlarınızı Tanıyın
Konuşma sırasında ses tellerimizden gelen sesi konuşma organlarımız aracılığıyla şekillendiririz. Bu nedenle konuşma organlarını tanımak doğru telaffuz için son derece önemlidir. Kelimelerin doğru telaffuzu için bir sesi çıkartırken konuşma organlarının tam olarak nasıl şekil alması gerektiğini bilmek gerekir.
2. Nefes Egzersizleri
Doğru telaffuz için neler yapılmalı? Tıpkı yaşamın olduğu gibi konuşmanın da kaynağı nefestir. Nefes alıp verme eylemi sırasında ses tellerimiz titreşerek konuşmak için ihtiyaç duyduğumuz sesi üretir. Nitekim Türkçe nefes vererek konuşulan bir dildir. Bu nedenle doğru telaffuz için neler yapılmalı sorusunun en önemli başlıklarından biri nefes egzersizleri yapmaktır. Doğru şekilde nefes almayı öğrenmek, diyaframı kullanmak ve nefes alma için duraklama anlarını iyi seçmek kelimelerin doğru telaffuzu için şarttır.
3. Tekerleme Çalışmaları
Kelimeler nasıl telaffuz edilmeli, doğru telaffuz nasıl yapılır gibi sorulara cevap bulabileceğiniz en eğlenceli yer, dilimizde de bolca bulunan tekerlemelerdir. Tekerlemeler, konuşma esnasında dil sürçmelerine neden olan dil ve dudak tembelliğini gidermenin en iyi yoludur.
4. Vurgu ve Tonlama
Türkçe, her ne kadar vurgunun az olduğu bir dil olsa da vurgulamaların önemini göz ardı etmemek gerekir. Kelimeler nasıl telaffuz edilmeli sorusunun en önemli nedenlerinden biri insanların çoğu zaman nerede vurgulamaya yapacağını bilmemesidir. Halbuki Türkçede hem kelimenin hem de cümlenin nasıl vurgulanması gerektiği kurallarla sabittir. Doğru vurgu ve tonlama kelimelerin doğru telaffuzu açısından katkı sağlamanın yanı sıra konuşmalarınıza derinlik katacaktır.
5. Dilbilgisi Kurallarını Öğrenmeye Çalışın
Çoğu insan dilbilgisi kurallarının daha çok yazım diliyle ilgili olduğunu düşünür. Bu hatanın nedeni Türkçenin yazıldığı gibi okunduğu yönündeki yanlış bilgidir. Halbuki Türkçe, ğ gibi konuşma esnasında okunmayan, ses olarak karşılığı olmayan bir harfe sahiptir. Bunun dışında uzun okunmasına rağmen şapkalı olmayan çeşitli kelimelere rastlamak da mümkündür. Bu nedenle kelimeler nasıl telaffuz edilmeli diye merak ediyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de dilbilgisi kurallarıdır.
Diksiyon Kursu ile Kısa Sürede Telaffuz Sorunlarını Geride Bırakın
Diksiyon kursları, yukarıda saydıklarımızın yanı sıra pek çok uygulama ve pratikle telaffuz sorunlarını geride bırakmanızı sağlayabilecek en iyi seçenektir. Doğru telaffuz ve güçlü bir iletişim diksiyon kursu alarak kelimeler doğru telaffuzu hakkında daha fazla bilgi edinebilir, çeşitli egzersizlerle öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.
Yazımızda sizlere kelimeler nasıl telaffuz edilmeli, doğru telaffuz nasıl yapılır gibi konular hakkında bilgi verdik. Sinema Akademi olarak daha fazlasını öğrenmek isteyen tüm okuyucularımıza kapımızın açık olduğunu vurgulamak isteriz.
[widget-143]