Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Güzel Sanatlar Lisesi Nasıl Bir Okul? – Eğitimi ve Atmosferi Nasıl?

Yeteneklerinizi Geliştirebileceğiniz Kurumu Şimdiden Tanıyın!

Kimi öğrencinin ortaokul döneminin ardından hedeflediği güzel sanatlar lisesi, bu öğrenciler için bir hayli merak konusu. Güzel sanatlar lisesi nedir, güzel sanatlar lisesi nasıl bir okul, hangi dersler bulunuyor sorularının hepsi güzel sanatlar lisesi ile kariyerlerini inşa etmek isteyen öğrenciler in aklının bir ucunda yer alır. 

Güzel sanatlar lisesi nasıl kazanılır bilmek isteyen ve seçmeyi düşündükleri okulun eğitim programları hakkında bir bilgi sahibi olmayı amaçlayan öğrenciler için güzel sanatlar liseleri ile ilgili keyifli ve önemli bilgiler bir araya topladık…

Güzel Sanatlar Lisesi İlk Ne Zaman Açıldı? 

İlk olarak 1898 – 1990 yılları arasında öğrenci yetiştirmeye başlamış güzel sanatlar liselerinin ilki İstanbul’da faaliyet göstermeye başlamıştır. Yıllar geçtikçe güzel sanatlar liseleri tüm Türkiye genelinde yaygınlaşmış ve nihayet genç yetenekler neredeyse her şehirden yetiştirilmiştir. İstanbul’da açılan ilk güzel sanatlar lisesi ardından 1990-1991 yılında Ankara, Eskişehir, Bursa, Kütahya ve İzmir’de günümüzde oldukça yaygın olarak bulunan güzel sanatlar liseleri hizmet vermeye başlamıştır.

Günümzde güzel sanatlar liseleri özel ve devlet güzel sanatlar liseleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Bu liselerin her birinde resim ve müzik dalları temel olarak bulunurken tiyatro, sinema –  TV ve bale – dans gibi sanat dalları da yaygın olarak bulunmaktadır.

Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri Nelerdir? – Sınav Sistemi Nedir?

Güzel sanatlar lisesi bölümlerinin özel ve devlet liseleri arasında değişkenlik gösterdiğinden bahsetmiştik… Bu nedenle ilk olarak güzel sanatlar liselerinin bölümlerinden ve eğitim yapısından bahsedelim. Güzel sanatlar lisesi okumak isteyen ve kariyerini sanat ile iç içe geçirmek isteyen öğrenciler için özellikle karar aşamasında ve yetenek sınavlarına hazırlanırken bölüm seçimi önemli olduğundan her biri güzel sanatlar liselerinde hangi bölümler var bilmek istiyor.

Güzel sanatlar lisesi bölümleri nelerdir merak eden öğrencilerimiz için özel ve devlet güzel sanatlar liseleri bünyesinde öğrenci yetiştiren güzel sanatlar lisesi bölümleri nedir kısaca;

  • Müzik Bölümü
  • Resim Bölümü
  • Tiyatro Bölümü
  • Sinema – TV Bölümü
  • Bale – Dans Bölümü

Yukarıda listelemiş olduğumuz bölümlere aşina olabilirsiniz. Ancak biz yine de güzel sanatlar lisesi nedir, nasıl öğrenci seçer biraz bahsedelim. Dikkat edeceğiniz kriterlerin ilk başında 4 senelik bir eğitim programı bulunan güzel sanatlar liselerinin bünyesine dâhil her bir bölüm kendi alanı ile ilgili bir yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapar. MEB tarafından açıklanan güzel sanatlar lisesi yetenek sınavı tarihleri ve saatlerini kaçırmamaya özen göstermeli, e-Okul üzerinden başvurularınızı tamamlamalısınız. Yani güzel sanatlar liseleri için aslında LGS puanı önemli değildir, yetenek sınavı sizlerin odak noktası olmalıdır. 

 Güzel sanatlar liseleri için yalnızca yetenek sınavı değil öğrencinin ortaokul döneminde elde etmiş olduğu Okul Başarı Puanı da önemlidir. Bu puanın %30’u alınarak yetenek sınavının %70’i ile birlikte hesaplanır ve kontenjanlar için önemli olan sıralamaları oluşturacak total puan ortaya çıkar. 

Dolayısıyla LGS, güzel sanatlar lisesini kazanmak için önemli olan bir kıstas değildir. Yetenek sınavında iyi bir puan almak sizleri öne atacaktır, bu nedenle yeteneklerinizi geliştirecek ve jüri karşısında heyecanınızı yenmenize yardım edecek bir güzel sanatlar lise hazırlık kursu ile çalışmaya başlamalısınız. Güzel sanatlar lisesi yetenek sınavları için bir hazırlık kursu ile çalışmak ve profesyonellerden yardım almak,  daha disiplinli olmanızı sağlayacak ve sınav süreci hakkında güvenli bilgiye ulaşabilmenize katkı sağlayacaktır.

Güzel Sanatlar Lisesi Dersleri – Hangi Eğitimleri Alacaksınız?

Güzel sanatlar lisesi dersleri her okulun kendine özgü metotlar ile uyguladığı ancak MEB standartlarına bağlı eğitim programlarını kullanır. Güzel sanatlar lisesi bölümleri arasından hangi seçimi yaptığınız, işleyeceğiniz derslerin içeriğini de değiştirmektedir. Genellikle 9. Sınıfta genel dersler verilirken 10. Sınıftan itibaren genç yetenekleri yönlendirmek üzere seçilen bölüm ile alakalı meslek dersleri verilmektedir. 4 sene süren bu eğitim sonunda öğrenciler kendi alanlarında teknik bilgilere hakim ve pratiklerinin meyvelerini alabilecekleri bir eğitimi bitirmiş olur. İsteyen öğrenciler lise döneminin ardından sahaya atılabilir isteyenler ise üniversite okuyarak eğitimlerine devam edebilirler. 

Güzel sanatlar lisesi dersler nelerdir diye merak ede öğrencilerimiz için güzel sanatlar lisesi hangi bölümde hangi dersleri uyguluyor örneklerine kısaca bir bakalım;

  • Müzik Bölümü: Müziksel işitme ve yaratma dersleri, çalgı dersleri, müzik teorisi, zorunlu piyano dersi.
  • Resim Bölümü: Desen, resim, heykel ve grafik gibi önemli olan temel teknik dersler ve daha detaylıları.
  • Tiyatro Bölümü: Oyunculuk, toplu oyunculuk, diksiyon ve artikülasyon gibi sahne için önem arz eden dersler.
  • Sinema – TV Bölümü: Sahne arkası süreç ile ilgili teknik ve pratikleri içeren bir ders programı.

Güzel sanatlar liseleri içinde yalnızca bu bölümler bulunmasa da biz en yoğun tercih edilen bölümlere yazımızda yer vermeyi tercih ettik. Güzel sanatlar lisesi bölümleri olan bale-dans ve fotoğrafçılık gibi oldukça keyifli programlar da öğrencilerin tercih edebileceği bölümler arasında yer alıyor.

Güzel Sanatlar Lisesi Nedir? – Nasıl Bir Ortamı Bulunuyor?

Güzel sanatlar lisesi bir öğenciye yalnızca akademik bilgi birikimi ve iyi bir kariyer imkanı sunmamalı, öğrencilerin kaynaşmasını ve sağlıklı bir sosyallik içerisinde gelişmesini sağlamalıdır. Neyse ki güzel sanatlar liseleri yalnızca sanat derslerinin işlendiği kurumlar değil, çok yönlü aktiviteler ile öğrencileri her alanda geliştirmeyi amaçlayan liselerin başında gelmektedir. 

Güzel sanatlar lisesi nasıl bir okul merak edenler için sosyal ortamından biraz bahsedelim…

  • Sanat ile sosyalleşeceksiniz
  • Aktif bir okul hayatı geçireceksiniz
  • Farklı sanat alanları ile ilgilenen arkadaşlar
  • Kariyer imkanları sunan birçok fırsat
  • Konserler, seminerler, sahnelenen oyunlar

Güzel sanatlar liselerinde hem disiplinli hem de sosyal bir eğitimden geçen öğrenciler iş hayatlarında kendinden emin, özgüveni yüksek bireyler olarak okudukları bölüm ile ilgili alanlarda rahatlıkla bir kariyere sahip olabilirler.

[widget-169]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40