Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Topluluk Önünde Konuşma Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kalabalık Bir Gruba Konuşma Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz, Süreci Nasıl Yönetmeliyiz?

Kalabalık bir gruba hitap etmek içimizdeki stresi yükseltiyorsa, “topluluk önünde konuşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz” konusu üzerine biraz düşünmemiz gerekiyor. Özellikle akademik ve iş yaşantımızda sıklıkla sunum yapma gerekliliğimizin doğması sebebiyle bu konuyu açıklığa kavuşturmalı, etkili sunum becerileri geliştirebilmeliyiz. 

Topluluk önünde konuşma yapmak içimizdeki stres seviyesinin yükselmesine neden oluyorsa bu durum canımızı bir hayli sıkabilir. Topluluk önünde konuşma yaparken dikkat edilecekler hususunda bilgi sahibi olarak kendimizi rahatlatabilir, bir nebze olsun etkili bir sunum gerçekleştirebiliriz. Peki, öyleyse topluluk önünde konuşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Topluluk Önünde Konuşma Yaparken Dikkat Edilecekler Neler?

Topluluk önünde konuşurken neler yapmalıyız, nasıl bir yöntem geliştirmeliyiz bilirsek en etkili sunumları gerçekleştirebiliriz. Böylece içimizdeki topluluk önünde konuşma korkusunu yenerek kendimizi daha iyi hissedebilir, özgüven kaybı yaşamadan sunumumuzu atlatabiliriz. Öyleyse konuşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İşte topluluk önünde konuşma yaparken dikkat edilecekler:

  • Konuşmanızı Kısa ve Anlamlı Tutun

Topluluk önünde konuşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz diye soranlara en önemli tavsiyemiz, konuşmanızı kısa ve öz bir şekilde tamamlamanız olacaktır. Dinleyicilerinize anlamlı bilgiler vermek istediğinizin farkındayız. Fakat bunu yaparken gereksiz bilgilerle ve uzun tuttuğunuz bir konuşmayla dinleyicilerinizi sıkmamanızı öneririz. 

  • Konuşmanızda Etkili Örnekler Verin

Sürekli kendinizden bahsediyor oluşunuz dinleyicileriniz üzerinde kötü etkiler yaratır. Üstelik sıkılmalarına ve konudan uzaklaşmalarına neden olur. Bu sebeple konuşmanızda kendinizden bahsetmek yerine dinleyicilerinizi ilgilendiren örnekler verin. Onların başına gelen durumlardan yola çıkarak, tamamen dinleyicilerinizle alakalı örnekler sunarsanız konuya daha iyi odaklandıklarını ve detayları merak ettiklerini göreceksiniz. 

  • Dinleyicilerinizle Göz Teması Kurun

Kimse konuşmacının önündeki kâğıda veya farklı yönlere bakmasını istemez. Bu tarz bir konuşma esnasında dinleyicileriniz sıkılabilir, daha da kötüsü sizi ciddiye almayabilirler. Bu yüzden mutlaka konuşmanızı yaparken göz teması kurmaktan çekinmemeli, etkili bir iletişim kurmalısınız. 

  • Dinleyicilere Sorular Sorun

Konunuzla alakalı dinleyicilerinize sorular sorarak interaktif bir konuşma ortamı yaratmış olursunuz. Topluluk önünde konuşma yaparken dikkat edilecekler arasında en önemli maddelerden biri de budur. Konuşmaya dahil edilen dinleyicilerin dikkatlerini daha iyi topladıklarını fark edebilirsiniz. Dinleyicilerinize söz hakkı verdiğinizde eşit bir konuşma ortamı yaratarak rahatlayabilirsiniz.

  • Beden Dilinizi İyi Kullanın

Konuşurken salondaki herkesi etkiniz altına alarak çekici bir yetenek sergilemek için beden dilinizi ve duruşunuzu iyi kullanmalısınız. Konuşma yaparken beden dilini iyi kullanmayan kişilerin özgüvensiz veya özensiz oldukları düşünülebilir. Ayrıca dinleyicileri tek bir noktaya toplayabilmek için mutlaka iyi bir beden dili ve hitabet yeteneği şart. Eğer beden dilinizi nasıl daha etkili kullanabileceğinizi bilmiyorsanız, beden dili eğitimlerine katılarak bu açığı kapatabilirsiniz.

  • Konuşma Aralarında Soluklanın

Akıp giden bir konuşma, süreyi ayarlayamamanıza ve kendinizi fazla kaptırmanıza neden olabilir. Böyle bir durumda dinleyicilerinizin hızınıza yetişmeleri ve konuya odaklanmaları güç olabilir. Bu yüzden topluluk önünde konuşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz diye soran kişilere verilmesi gereken cevaplardan biri konuşma aralarında soluklanmaları yönünde olacaktır. Konuşmalarınızda vurgu ve tonlamalarınıza dikkat etmeniz, aralarda nefes almanız ve konunuza virgül koymanız önemli konulardan biridir. 

“Topluluk Önünde Konuşurken Neler Yapılabilir” Sorusunu Ciddiye Alın!

Aklınızda topluluk önünde konuşma yaparken dikkat edilecekler konusuna dair soru işareti kalmadığını umuyoruz. Tüm maddelere uyduğunuzda sunumunuzun etkisiz kalması için hiçbir sebep bulunmuyor. Etkili ve kolay dinlenen bir konuşma yapmak istiyorsanız dinleyicilerinizin sıkılmaması konusunda çaba göstermelisiniz. 

Topluluk önünde konuşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevaplarını değerlendirirken; sadece dinleyicilerinizin ihtiyaçlarını gözetmeniz dışında kendi ihtiyaçlarınızı da göz ardı etmemeli, nasıl daha iyi ve stressiz bir şekilde sunum yapabileceğinizi de düşünmelisiniz. Hitabet yeteneklerinizi geliştirmek için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız eğitim danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz. 

[widget-158]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40