- Konu Başlıkları
- Hazırlık Gerektiren Bir Konuşma Yapacaksak Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Hazırlıklı Konuşmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Topluluk Önünde Konuşma Yapmak İçin Hazırlık Süreci
- Hazırlıklı Konuşma İçin Planlama
- Hazırlıklı Konuşmanın Aşamaları Arasında En Önemlisi: Sunum Aşaması
- Topluluk Önünde Hazırlıklı Konuşma Yaparken Kurallara Uyun!
Hazırlık Gerektiren Bir Konuşma Yapacaksak Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Topluluğa hitap edeceğiniz bir konuşma yapmanız gerekiyorsa endişeye kapılmadan süreci yönetebilmeniz için hazırlıklı konuşmada nelere dikkat edilir, konusunun üzerinde biraz durmanız gerekiyor. Kendinizi doğru ifade edebileceğiniz bir konuşma planlıyorsanız, dikkat edeceğiniz noktaları atlamamalısınız. Sizce hazırlıklı konuşma yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler?
Hazırlıklı konuşmalar geriliminizi artırmak yerine size iyi gelen bir sürece hizmet etmelidir. Bu yüzden konuşmanıza nasıl daha iyi hazırlanabileceğinizi iyi planlamalı, olması gereken kriterleri belirlemelisiniz. Hazırlıklı konuşmada dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilginiz varsa, özgüvenli bir şekilde süreci atlatabilirsiniz. Eğer neler yapmanız ve hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, hazırlıklı konuşmada nelere dikkat edilir, hazırlıklı konuşma yaparken uymamız gereken kurallar nelerdir, birlikte bakalım.
Hazırlıklı Konuşmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hazırlıklı konuşmada nelere dikkat edilir diye sorguluyorsanız öncelikle metin hazırlamanız gerektiğini söylemeliyiz. Bir konuşma metniniz yoksa, hazırlıklı konuşma yapmanızın bir anlamı olmaz. Çünkü konuşurken nelere değinmeniz konusunda bocalayabilirsiniz. Tüm bunlar kafanızın içinde olsa bile, yaşayacağınız gerilim esnasında unutkanlık yaşayabilirsiniz. Oysa hazırlıklı konuşma metniniz tamsa, hiçbir kargaşa yaşamadan süreci atlatabilirsiniz.
Hazırlıklı konuşma yaparken dikkat edilmesi gerekenler, aşamaları bilmektir. Eğer hazırlıklı konuşma aşamalarına hakimseniz problem yaşamazsınız. Hazırlıklı konuşmada nelere dikkat edilir, merak edenlere, hazırlıklı konuşmanın aşamaları şu şekilde ifade edilebilir:
- Hazırlık
- Planlama
- Sunum
Topluluk Önünde Konuşma Yapmak İçin Hazırlık Süreci
Konuşmanız için hazırlık sürecine ihtiyacınız var. Hazırlıklı konuşmalar adı üzerinde, belirli bir hazırlık gerektiren konuşmalardır. Topluluk önünde konuşma yapacaksanız mutlaka hazırlık yapmalısınız. Konuyu belirlemeli, nelerden bahsedeceğinizi gözden geçirmelisiniz. Hedef kitlenize uygun bir konu mu seçtiniz? Bu aşamada hedef kitlenizin ilgisini de belirlemelisiniz. Konunuzun hizmet ettiği amacı da belirlediyseniz hazırsınız!
Hazırlıklı Konuşma İçin Planlama
Hazırlıklı konuşmada nelere dikkat edilir, nasıl bir planlama yapılır diye soruyorsanız; konuşma içeriğine eğilmeniz gerekiyor. Neler anlatacaksınız, hangi bölümlerden bahsedeceksiniz? Yapacağınız konuşmanın belirli bir süresi mutlaka vardır. İçeriğinizi belirlerken süreye göre bir planlama yapmalısınız. Hazırlıklı konuşma yaparken dikkat edilmesi gerekenler içinde planlama aşaması fazlasıyla önemlidir.
Konuşmanız esnasında kullanacağınız materyalleri, görsel ve işitsel yardımcı malzemeleri hazır ettiğiniz aşama da planlama aşamasıdır. Ayrıca konuşma yapacağınız yeri önceden görmeli, konuşma sırasında yaşanabilecek aksilikleri önlemeli, olası durumlar için alternatif çözümler üretmelisiniz.
Hazırlıklı Konuşmanın Aşamaları Arasında En Önemlisi: Sunum Aşaması
Hazırlıklı konuşma yaparken uymamız gereken kurallar, sunum aşamasında iyice belirgin hale gelir. Bu kurallara uymak, sunum esnasında hayat kurtarıcıdır.
Sunum aşamasında ve hazırlıklı konuşmada nelere dikkat edilir merak ediyorsanız; girişi etkileyici bir şekilde yapmanız, konuşma aralarında önemli noktalara değinmeniz ve örnekler vermeniz, planlanan süreyi uygun bir şekilde kullanmanız, hedef kitlenizi dikkate alarak konuşmanız, doğru üslubu bulmanız, ilgi çekici ifadeler kullanmanız önemlidir.
Etkili bir sunum yapabilmek için konunuzu ve hedef kitlenizi düşünerek konuşmalısınız. Belirlediğiniz konudan sapmamalısınız. Ayrıca amacınıza yönelik bir konuşma sürdürürseniz, hazırlıklı konuşmada dikkat edilmesi gerekenler arasındaki en nokta atışı konulardan birini gerçekleştirmiş olacaksınız.
Topluluk Önünde Hazırlıklı Konuşma Yaparken Kurallara Uyun!
Topluluk önünde konuşma yapmak zordur. Özellikle hazırlıklı konuşmalarda, önceden konuşmanız için vakit ayırmalı, provalarınızı yapmalısınız. Hazırlıklı konuşmada nelere dikkat edilir, bilirseniz süreci kolayca atlatabilirsiniz. Deneyerek bunu siz de görebilirsiniz.
Diksiyonunuz ve topluluk önünde hitabet yeteneklerinizle ilgili eksiklikleriniz olduğunu hissediyorsanız iyi bir eğitim kurumundan yardım alabilirsiniz. Üstelik etkili bir hazırlıklı konuşma için desteğe ihtiyaç duyarsanız bu kurumlardaki eğitim danışmanları size bu konuda en uygun desteği verebilir.
[widget-158]