- Konu Başlıkları
- Konuşma Çeşitleri Hakkında Bilginiz Var Mı?
- Hazırlıklı Konuşma Çeşitleri Nelerdir?
- Hazırlıksız Konuşma Çeşitleri Nelerdir?
- Topluluk Önünde Konuşma Türleri Arasından Hangileri Benim İçin Uygun?
Konuşma Çeşitleri Hakkında Bilginiz Var Mı?
Mesleğiniz veya eğitiminiz sebebiyle sık sık topluluk önünde konuşma yapmanız gerekiyor olabilir. Topluluk önünde konuşma türleri sizin için bu yüzden gerçekten önemli bir konu. Topluluk önünde konuşma türleri hazırlıklı ve hazırlıksız konuşma türleri olarak kategorilere ayrılıyor. Peki siz, yapacağınız konuşmanın türü hakkında bir fikre sahip misiniz?
Konuşmanın türleri sayılamayacak kadar fazladır. Günlük hayatta çok kez gerçekleştirilen konuşma eylemi, yaşamımız için önemli bir eylemdir. Nasıl konuşulması gerektiğini bilmek için konuşma çeşitlerini de bilmek gerekebilir. Bir de topluluk önünde konuşma yapmayı planlıyorsanız, nasıl bir konuşma olacağını belirleyebilmeniz için topluluk önünde konuşma türleri hakkında bilgi edinmeli, kendinizi ona göre hazırlamalısınız.
Topluluk önünde konuşma yapmanın çok fazla türü olduğundan bahsettik. Genellikle topluluk önünde konuşma yapmayı ilgilendiren kısım hazırlıklı konuşma türleri kategorisinde incelenir. Ancak hazırlıksız konuşma türleri arasında yer alan bazı türler de sizin topluluk önünde gerçekleştirdiğiniz konuşmanın içinde yer alabilir. Öyleyse topluluk önünde konuşma türleri arasında bizi en çok ilgilendiren hazırlıklı konuşma türleri nelerdir, bir göz atalım:
Hazırlıklı Konuşma Çeşitleri Nelerdir?
Topluluk önünde konuşma çeşitleri içinde en çok karşılaşılanlar hazırlıklı konuşma türleri oluyor. Çünkü topluluk önünde yapılacak her konuşmanın bir hazırlık aşaması olmak zorunda. Öyleyse hazırlıklı konuşma çeşitleri nelerdir, sıralamak gerekebilir. Öncelikle hazırlıklı konuşma türlerinin iki kategoride incelendiğini bilmelisiniz. İşte iki kategoride incelenebilecek hazırlıklı konuşma türleri:
1.Tek Kişilik Konuşmalar
- Sunum
- Konferans
- Açılış Konuşması
- Demeç
- Duyuru
- Söylev (Nutuk)
2.Küme Konuşmaları
- Panel (Açık Oturum)
- Forum
- Münazara
- Sempozyum
- Kurultay (Kongre)
Hazırlıksız Konuşma Çeşitleri Nelerdir?
Günlük konuşma tarzımıza en yakın konuşma türleri hazırlıksız konuşma türleri olmaktadır. Hazırlıksız konuşma türleri, önceden bir hazırlık gerektirmeyen konuşmalardır. Topluluk önünde konuşma türleri arasında da yer alabilen çeşitleri olsa da, hazırlıksız konuşma türleri topluluğa hitap edebilen türler olarak sayılmıyor. Yine de hazırlıksız konuşmaların türlerinden olan soru sorma ve soruya karşılık verme ya da tanışma, tanıştırma gibi türler, topluluk önünde yaptığınız konuşmaların içinde yer alabilen başlıklardır. Yani eğer bir sunum yapıyorsanız ya da panel konuşmacısıysanız, dinleyicilerinize soru sorabilir ve onlardan soru alarak bunları yanıtlayabilirsiniz. Hazırlıksız konuşma çeşitleri nelerdir, bir göz atalım:
- Günlük Konuşmalar
- Söyleşi
- Tanışma - Tanıştırma
- Soru Sorma ve Soruya Karşılık Verme
- Özür Dileme
- Telefonda Konuşma
- Görüşme
- Selamlaşma
- Kutlama
- Taziye
Topluluk Önünde Konuşma Türleri Arasından Hangileri Benim İçin Uygun?
Bir konuşma hazırlığı aşamasındaysanız, topluluk önünde konuşma çeşitleri arasından hangilerinin size en uygun seçenek olduğunu, hangi ortamda ne tür bir konuşma yapmanız gerektiğini iyi kavramalısınız. Katılacağınız ve konuşma yapacağınız ortam bir toplantı mı, eğitim organizasyonu mu veya birden fazla katılımcının aynı anda sahnede yer alacağı bir ortam mı? Aslında konuşma türünüzü belirleyen, katılacağınız ortam ve organizasyondur. Tam olarak nasıl bir konuşma yapmanız gerektiğini organizasyonun türünden anlayabilirsiniz.
İş hayatında topluluk önünde konuşma türü olarak genellikle sunum yapma, duyuru gibi türler kullanılır. Böyle bir konuşma için hazırlık yapmanız gerekiyorsa etkili bir sunum hazırlamakla işe başlayabilirsiniz. Topluluk önünde konuşma becerilerinizi gözden geçirerek ve kendinizi bazı telkinlerle rahatlatarak nasıl bir konuşma yapmanız gerektiğini planlamalı, en uygun sunumu hazırlamalısınız. Nasıl daha iyi bir sunum gerçekleştireceğinizi bilmiyorsanız Etkili Konuşma ve Hitabet dersleri alarak kendinizi hazırlayabilirsiniz. Ayrıca topluluk önünde konuşma yapma korkusu yaşıyorsanız uzman desteği almanız gerekebilir.
[widget-158]