- Konu Başlıkları
- Ses ve Konuşma Bozuklukları İçin Tedavi ve Eğitim Şart!
- Ses ve Konuşma Bozukluğu Türleri İle Bu Sorunların Tedavisi
- Ses ve Konuşma Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Diksiyon Eğitimi Alın!
Ses ve Konuşma Bozuklukları İçin Tedavi ve Eğitim Şart!
Ses ve konuşma bozuklukları iş hayatında ve sosyal yaşamda etkili ve güzel konuşmayı olumsuz yönde etkileyen önemli problemlerin başında gelmektedir. Ses ve konuşma bozukluğunun nedenleri çözülmezse kişinin eğitim ve iş hayatında mutlu olması kolay olmayacaktır.
Günümüzde yaşadığı kekemelik sorunu yüzünden iş başvurularına gidemeyen ve olumlu yanıt alamayan birçok kişi bulunmaktadır. Bu nedenle ses ve konuşma bozukluğu olan kişiler mutlaka tedavi olmalıdır. Peki, ses ve konuşma bozuklukları nelerdir? Ses ve konuşma bozuklukları nasıl düzelir? Yakından bakalım…
Ses ve Konuşma Bozukluğu Türleri İle Bu Sorunların Tedavisi
Ses ve konuşma bozuklukları tedavisi her sorun için farklı şekilde uygulanır.
- Gecikmiş Dil ve Konuşma
Bu konuşma bozukluğu daha çok çocuklarda meydana gelmektedir. Çocuğun diğer yaşıtlarına göre konuşmada geri kalmasıdır. Sesleri üretecek fiziksel beceriye sahip olmasına rağmen, yeterli dil bilgisine sahip olmaması durumudur. Çocuğun yaşı uygun olmasına rağmen dilbilgisi açısından yeterli gelişim gösterememektedir. Bu sorun terapilerle tedavi edilerek, konuşma becerisi arttırabilir.
- Dudak-Damak Yarığından Kaynaklanan Konuşma Bozukluğu
Ses ve konuşma bozukluklarından biri de dudak-damak yarığından dolayı yaşanan sorundur. Damak yarığı; sert, yumuşak, diş, dudak, burun gibi yapılardan birinin yapısal olarak bozuk olmasıdır. Bu sorun hem ses bozukluğuna hem de konuşma bozukluğuna neden olur. Kişi bu organları kullanamayacağı için artikülasyonda zorluk yaşar. Bu sorunu yaşayan çocuklara terapi uygulanarak dil gelişimi sağlanır ve artikülasyon beceresi güçlendirilir.
- İşitme Kaybı Nedeniyle Oluşan Dil ve Konuşma Bozukluğu
Ses ve konuşma bozuklukları içinde yaşanan diğer bir problemde işitme kaybından dolayı yaşanan konuşma ve ses bozukluğudur. İşitme kaybı yaşayan kişiler konuşma sırasında gecikmelere nedene olacağı gibi yetersiz kalırlar. Bu kişilere uygun odyolojik tedaviler uygulanır, işitme cihazı, koklear impant…vb destekler sağlanır. Böylece işitme kaybı ortadan kaldırılarak kişinin ses ve konuşma sorunu dil ve konuşma becerileri terapisiyle çözülür.
- Akıcılık Bozuklukları-Kekemelik
Kekemelik günümüzde yaşanan önemli konuşma bozuklukları içinde yer alır. Konuşmanın doğal akışının, ritminin sürekli kesintiye uğramasıdır. Ses ve hecelerin sürekli aynı şekilde tekrarlanmasıdır. Arada sessizleşip, durmasıdır. Bu soruna günümüzde terapilerle ve diksiyon eğitimiyle çözüm sunulmaktadır.
- Motor Konuşma Bozuklukları
Ses ve konuşma bozuklukları içinde motor konuşma bozukluğu en çok rastlanan bozukluktur. Kişi konuşma sırasında fonasyon, rezonans, solunum, artikülasyon sorunu yaşar. Apraksi, dizartri olmak üzere iki çeşit motor konuşma bozukluğu vardır. Yapılan terapilerle kişilere konuşmalarında anlaşılır olmaları için dil becerileri geliştirilir.
- Sesletim ve Sesbilgisel Bozukluklar
Bu ses bozukluğu için artikülasyon ya da harfleri söylememe bozukluğu da denilebilir. Bu bozukluk kişinin kelimeleri yanlış ve eksik bir şekilde seslendirmesine neden olur. Artikülasyonu sağlayan dil, dudak…vb organlardır. Bu organlar yanlış kullanıldığı zamanlarda artikülasyon bozukluğu ortaya çıkar. Örneğin elma yerine eyma, kalem yerine talem şeklinde telaffuz eder. Kişi sürekli olarak aynı hataları yapar. Örneğin dilinin kısa olmasından dolayı -r sesini -y veya -l olarak söyler. Bu harflerin olduğu kelimeleri yanlış aktarır.
Sesbilgisel bozukluğu yaşayan kişi konuşma seslerini dilgisine uygun olarak kullanamaz. Buna aynı zamanda fonolojik bozuklukta denir. Bu sorunu yaşayan kişiler hecelerin yerlerini değiştirir. Bir konuşma sesi yerine başka bir konuşma sesi ekleyebilir.
- Afazi Bozukluğu
Ses ve konuşma bozuklukları içinde afazi bozukluğu da yer alır. Genellikle inme veya kafa travması sonucunda ortaya çıkar. Beynin konuşma yetisini yitirmesi sonucu kişi dil bozukluğu yaşar. Kişi konuşulanı anlama, okuma-yazma, tekrarlama ve adlandırma gibi becerileri gerçekleştiremez.
Ses ve Konuşma Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yukarıda aktardığımız ses ve konuşma bozuklukları ses ve konuşma terapisiyle özel rehabilitasyon merkezlerinde ve hastanelerde tedavi edilebilmektedir. Bunun yanı sıra diksiyon eğitimi veren kurslarda da konuşma ve ses bozukluğunu giderecek dersler verilmektedir.
Peki, ses ve konuşma bozuklukları nasıl düzelir? Kısaca değinelim.
- Yüksek sesle kitap okuyarak hem kendi sesinizi duyacak hem de kelimeleri doğru ya da yanlış seslendirdiğinizi öğrenin.
- Telaffuz etmekte zorlandığınız kelimeleri sık sık tekrar edin.
- Ayna karşısında kalem egzersizi yaparak ağız ve dil kaslarını güçlendirin. Bu egzersiz artikülasyonunuzu güçlendirecektir.
- Sık sık tekerleme okuyun.
- Diyafram egzersizleriyle nefes kontrolünü sağlayın.
- Meditasyon yaparak motivasyonu sağlayın.
- Yüz yogası yaparak, yüz kaslarını çalıştırın.
- Ses ve konuşma terapilerine katılın.
Diksiyon Eğitimi Alın!
Ses ve konuşma bozuklukları nasıl düzelir diyorsanız diksiyon eğitimi de bir seçenek olabilir. Temel konuşma ve telaffuz sorunlarınızı diksiyon eğitimiyle giderebilirsiniz. Eğitmeninizden özel ders alarak konuşma bozuklukları üzerinde çalışmalar yapabilirsiniz.
Ses ve konuşma bozukluğunuzu giderdiğinizde etkili ve güzel konuşarak eğitim, iş ve sosyal yaşamınızda başarılı ve mutlu olabilir, kariyerinizde rakiplerinize karşı bir adım önde olacak, karakterinizde ve vizyonunuzda farkındalık kazandıracaksınız.
[widget-143]