Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

İş Görüşmelerinde Diksiyonun Önemi – Mesleki Becerileriniz Yeterli Olmayabilir!

Rakiplerinizin Önüne Geçmek İçin İletişim Becerileriniz Güçlü Olmalı! – İş Görüşmesinde Diksiyon Neden Önemli?

İnsanın sosyal bir canlı olması iletişim becerilerinin önemini bir hayli arttırıyor. Bu durum sosyal hayatta geçerli olduğu kadar iş hayatında da bir o kadar önemli. Pek çok işveren ve insan kaynakları uzmanı iş görüşmelerinde çalışan adaylarının mesleki becerilerinin yanı sıra iletişimsel becerilerini de ölçüyor.

Biz de yazımızda iş görüşmelerinde diksiyonun önemi üzerinde durduk ve akıcı bir Türkçenin iş görüşmelerinde size sağlayacağı artılara değindik. Ayrıca dikkat etmeniz gereken birkaç basit noktayı da hatırlatmak istedik. Eğer siz de iş görüşmelerinde diksiyon ve önemi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Mesleki Birikiminizi Göstermenizi Sağlar! – İş Görüşmelerinde Diksiyon Neden Önemli?

Her şeyden önce mülakatta diksiyon ve akıcı konuşmanın faydalarını ele alırken vurgulanması gereken nokta mesleki becerilerinizi anlatabilmenize sağladığı katkıdır. Pek çok insan alanlarında ciddi ölçüde becerikli olmalarına ve üstün nitelikler barındırmalarına rağmen bunları yeterince gösteremedikleri için istedikleri noktaya yıllar boyunca ulaşamaz!

Bu nedenle iş görüşmesinde diksiyonun faydaları arasında bu noktayı hiçbir zaman göz ardı etmemek gerekir. İyi bir iletişimci olmanız mesleki becerilerinizi karşı tarafa çok daha iyi tarif etmenize, yapabileceklerinizi anlatmanıza ve işe dair vizyonunuzu göstermenize yardımcı olur. Bu da kariyeriniz açısından daha yolun başındayken bile avantajlı olmanızı sağlar.

Kendinizi Daha İyi İfade Edersiniz! – Mülakatta Diksiyonun Önemi

İş görüşmelerinde diksiyonun önemi söz konusu olduğunda vurgulanması gereken tek nokta mesleki becerileriniz değildir. Her işveren şirketinde kendisini iyi ifade edebilen, uyumlu ve sağlıklı iletişim kurmayı bilen çalışanlarla birlikte hareket etmek ister. Nitekim mülakatta diksiyon açısından öne çıkmanız bu tür hususlarda doğru seçim olduğunuza dair iyi bir göstergedir. Bu da rakiplerinizin bir adım önüne geçmenize yardımcı olur.

Kişisel Gelişiminize Önem Verdiğinizi Gösterir! – İş Görüşmelerinde Diksiyonun Önemi

Özellikle iş hayatına yeni atılan deneyimsiz gençlerin en çok şikayet ettikleri konuların başında işverenlerin deneyimsiz adaylara pek fazla şans vermemesidir. Elbette burada bir haklılık payı var, ancak işverenlerin korkularını da göz ardı etmemek şansınızı arttırabilir. Deneyimsiz çalışanlara dair işverenlerin en büyük korkularından biri üniversite veya okulda edindikleri mesleki birikimin yeterli olduğunu düşünerek kendilerini gelişime kapatan çalışanlarla karşılaşmaktır.

İş görüşmelerinde diksiyon ve akıcı konuşmaya önem vermeniz ve kendinizi güzel bir Türkçe ile ifade etmeniz kişisel gelişiminize ne kadar önem verdiğinizi gösterir. Bu da gelişime kapalı bir birey olmadığınız, daima kendinizi geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek için çabaladığınız yönünde karşı tarafa olumlu bir intiba bırakır.

Peki Nelere Dikkat Etmelisiniz? – İş Görüşmelerinde Diksiyon ve Konuşmanız Nasıl Olmalı?

İş görüşmesinde diksiyonun faydaları ve önemine yukarıda değindik. Kısaca iş görüşmelerinde diksiyon açısından dikkat etmeniz gereken noktaları da ele almamızın faydalı olacağına inanıyoruz. Elbette burada basit telaffuz hataları ve konuşma bozukluklarına değinmeyeceğiz. Bunları pratik yaparak ve diksiyon eğitimi alarak kısa sürede düzeltebilirsiniz. Ancak bunlara ek olarak iş görüşmelerinde aşağıdaki noktaları da göz önünde bulundurmanızı öneririz:

  • Öncelikle ses tonunuzu iyi ayarlamalısınız. Ne çok agresif gözükmeli ne de işe ve pozisyona dair hevessiz ya da heyecansız bir izlenim uyandırmalısınız.
  • Cümlelerinizi tamamlamaya çalışmalısınız. Havada kalan, tamamlanmayan anlamsız cümleler sizi kararsız gösterir.
  • Soru sorarken cümleyi çok uzatmamalı, açık ve anlaşılır olmaya özen göstermelisiniz.
  • Argo ifadelere asla yer vermemelisiniz.
  • Mesleki konular dışında alışılagelmedik kelimeler seçmemelisiniz. Karşı taraf bu kelimeleri bilmeyebilir.
  • “Eee, hmm” gibi seslerden uzak durmaya özen göstermelisiniz. Soru sorulurken yanıtı zihninizde kurgulamalısınız.
  • Özellikle mesleki konularda özgüvenli hareket etmeli, beden dilinizle de konuşma tarzınızla da bunu yansıtmalısınız.

Nitelikli Bir Diksiyon Eğitimi ile Kurumsal Hayata Önde Başlayın!

Eğer siz de iş görüşmelerinde diksiyon ve akıcı konuşmanızın yarattığı imajla mesleki becerilerinizin yanına iletişim becerilerinizi de eklemek istiyor, rakiplerinizin önüne geçmeyi hedefliyorsanız diksiyon eğitimi alarak konuşma bozukluklarınızı telafi etmeniz ve güzel konuşmanın sırlarını öğrenmeniz işinizi kolaylaştırabilir...

Sinema Akademi diksiyon eğitimleri ile kişisel gelişiminiz için vakit kaybetmeden adım atmak istiyorsanız eğitim danışmanlarımızla görüşün, hedeflerinize ve beklentilerinize en uygun diksiyon eğitimi programını planlayalım, kariyer yolculuğunuza birkaç adım önde başlayın, hedeflerinize daha çabuk ulaşın!

[widget-143]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40