Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Konuşma Bozuklukları ile İlgili Tüm Merak Edilenler

Diksiyon Eğitimi Konuşma Bozukluklarını Giderir mi?

Konuşma bozuklukları, günümüzde birçok insanın yaşadığı ve tedavi edilmezse olumsuz sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Kişinin kendini ifade etmede yetersiz kalması olarak açıklanmaktadır. Konuşma bozukluğu, kişilerde seslerin doğru bir şekilde çıkarılamaması, kelimelerin doğru telaffuz edilememesi gibi durumlarla ortaya çıkmaktadır.

Kişilerin psikolojisini olumsuz yönde etkileyen konuşma bozuklukları, tedavi edilen ve iyileştirilen bir problemdir. Peki, konuşma bozuklukları tedavisi nasıl yapılır ve diksiyon eğitiminin konuşma bozuklukları üzerindeki etkisi nedir, öğrenmek ister misiniz?

Konuşma Bozuklukları Nelerdir? 

Konuşma bozukluğu, kişinin düşüncelerini ifade etme konusunda yeterli seviyede gelişim gösterememesi, dolayısıyla da bazı sesleri çıkarmada zorlanması, düzgün ve akıcı bir şekilde konuşamaması olarak ifade edilebilir. Konuşma bozukluklarının dil bozukluklarıyla karıştırılmaması gerekir.

Ses Bozuklukları

Sesin aynı cinsiyet ve yaş grubundaki bireylerle aynı nitelikte olmaması durumudur. Diğer bir deyişle sesin derinden (genizden veya boğazdan) geliyormuş gibi göründüğü bozukluklardır. Kişinin sesinde çatallanma, kalınlaşma ve boğuklaşma gibi durumlar görülür. Konuşma bozuklukları içinde en sık rastlanan durumlardan biri olan ses bozuklukları; ses tonunun yanlış kullanımı (aşırı yüksek sesli veya alçak sesli konuşma düzeni), çeşitli nörolojik rahatsızlıklar, sigara kullanımı ve düzensiz nefes alıp veren kişilerde görülür. Bu tarzdaki konuşma bozuklukları tedavisinde genellikle ses terapisi önerilir. Dil ve konuşma terapistleri tarafından sesin kalitesi artırılmaya ve düzeltilmeye çalışılır.

Akıcı Konuşma Bozukluğu

Günlük kullanımda kekemelik olarak da bilinen akıcı konuşamama problemi, konuşma bozuklukları içinde en sık görülenlerden biridir. Kekemelik, konuşmanın akışını ve bütünlüğünü bozan, aynı zamanda da kişinin özgüvenini yitirmesine neden olan bir durumdur. Konuşmaya başlarken zorluk yaşama, kimi heceyi yutma, kimi heceyi de birden çok kez tekrarlama olarak ortaya çıkar. Akıcı konuşma bozukluğu, 2 ila 6 yaş aralığında kendini göstermeye başlar. Travma, beyin yaralanmaları veya genetik faktörlere bağlı olarak oluşabilir. Kekemeliğe bağlı konuşma bozuklukları tedavisinde genellikle konuşma terapisi önerilir. Dil ve konuşma terapistleri, konuşmadaki akıcılığı artırmak ve kişinin konuşma becerilerini geliştirmek için çalışır.

Artikülasyon Bozuklukları

Artikülasyon bozuklukları, kişinin belirli heceleri normalden farklı şekilde söylemesi, eksik telaffuz etmesi ya da üretmekte zorluk yaşaması olarak ifade edilen bir problemdir. En sık karşılaşılan dil ve konuşma bozukluklarından bir diğeri olan artikülasyon bozuklukları, kişinin konuşmasının anlaşılmasını güçleştiren ve sosyal yaşamda geri planda kalmasına neden olan olumsuz bir durumdur. Sesletim bozukluğu olarak da bilinen durum; sabah oldu yerine “Tabah oldu.” demek, “Para vermek” yerine “pağa veğmek” ya da araba yerine “abara” demek gibi örneklendirebilir. Genellikle r, s, ş ve k harflerinde görülür. Felç, genetik, yanlış öğrenme ve zihinsel problemlere bağlı olarak oluşabilir. Artikülasyon bozuklukları tedavisinde konuşma terapisi önerilir. Dil ve konuşma terapistleri tarafından kişilerin güçlük çektiği ifadeler üzerine yoğunlaşılarak konuşma alıştırma yapılır. Buna ek olarak sesletim konuşma bozuklukları tedavisinde diksiyon eğitiminin oldukça faydalı olduğu ve kişilerin önemli yol kat ettikleri bilinir.

Konuşma Bozuklukları Düzeltme Önerileri – Diksiyon Konuşma Bozukluklarında Etkili mi?

Konuşma bozuklukları genetik taşıyıcılarla ortaya çıkabildiği gibi travma, inme, sesin yanlış kullanımı ve yaralanma gibi sonradan oluşan nedenlere bağlı olarak da gelişebilir. Bu noktada, konuşma bozuklukları düzeltme önerileri olarak yapılacak ilk iş, uzman bir konuşma ve dil terapistinden destek almak olmalıdır. Dil ve konuşma bozuklukları tedavisine ek olarak alınan diksiyon eğitimi ile de konuşma becerilerinde iyileşme ve sesleri daha iyi ifade edebilme gibi olumlu sonuçlar alınması mümkündür.

Diksiyon Eğitimi ile Konuşma Becerileri Güçlendirilebilir!

Diksiyon eğitiminde görülecek olan tonlama, vurgu, konuşma hızının ayarlanması, söyleyiş ve boğumlama, dil-dudak egzersizi ve sesletim gibi derslerle dil ve konuşma bozukluklarının iyileştirilmesi sağlanabilmektedir.

Konuşma bozukluklarının yaratmış olduğu özgüven problemi, dışlanmışlık, asosyallik ve cesaretsizlik gibi durumlarla başa çıkmak istiyorsanız konuşma bozukluğu yaşadığınız durumla ilgili olarak bir uzmandan destek almanızda fayda var. Görmüş olduğunuz konuşma bozuklukları tedavisine ek olarak alacağınız diksiyon eğitimi ile de konuşma becerilerinizin gelişimini hızlandırma fırsatınızın olduğunu unutmayın!

[widget-143]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40