Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Etkili Konuşma Yöntemleri

Dinleyicilerinizi Kendinize Hayran Bırakmak İstemez Misiniz?

Etkili konuşma, düşüncelerimizi etkili ve doğru bir şekilde karşıya aktarmak ve kişiler üzerinde yarattığımız etki açısından oldukça önemlidir. Doğru ve etkili konuşmak için uygulamanız gereken bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler gerek iş gerekse ikili ilişkilerinizde sizlere yardımcı olacaktır. Aynı zamanda topluluk karşısında güçlü ve unutulmaz konuşmalar yapmanızı sağlayacaktır.

Topluluk önünde güzel ve etkili bir şekilde konuşmak pek çok kişinin hayalidir. Sizler de doğru bir takım yöntemlerde etkili ve güzel konuşabilirsiniz. Etkili konuşmanın yolları yazımızda…

Kitap Okuyun

Etkili konuşmak için çok sık kitap okumalısınız. Böylece kelime hazneniz genişleyecek ve düşüncelerinizi rahatlıkla ifade edebileceksiniz. Doğru kelimeler seçerek, anlamlı ve vurgulu cümleler kurabilirsiniz. Kitap okuyarak etkili cümle tonlamaları yapabilirsiniz. Kitapları mutlaka sesli ve teatral bir şekilde okuyun.

Kelimeleri Doğru Telaffuz Edin

Etkili konuşma yöntemleri içinde kelimeleri doğru telaffuz etmek önemlidir. Kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etmezseniz kuracağınız cümlelerin anlaşılmamasına neden olursunuz. Harfleri ve kelimeleri doğru söylemek için sürekli olarak ayna karşısında kalem çalışması yapmalısınız. Ağzınıza bir kalem aldıktan sonra metni yüksek sesle okumaya çalışın. Böylece çene ve ağız kaslarınız çalışmış olacaktır.

Uzun Konuşmalar Yapmayın

Etkili konuşma denince akla az ve öz bir şekilde konuşmak gelir. Eğer konuşmanızı gereksiz yere uzatırsanız, anlamsız cümleler kurar ve dinleyicilerin sıkılmasına neden olursunuz. Uzun konuşmalar anlatmak isteğiniz mesajı anlamsız ve karmaşık hale getirir. Mutlaka kısa ve öz konuşmalısınız, gereksiz detaylara takılmamalısınız.

Alıntılara Yer Verin ve Hikayelerden Bahsedin

Etkili konuşmanın yolları içinde en etkili olanı topluluk karşısında konuşurken, yaşanmış hikayelerden kısaca bahsetmek olacaktır. Konuşmanızı etkileyici ve dikkat çekici hikayelerle, alıntılarla pekiştirebilirsiniz. Konuşmanız içerik olarak resmi-ciddi bir konuşma değilse, konuşmanızın sonuna doğru bir espri de yapabilirsiniz. Böylece dinleyiciler sıkılmaz ve sizleri büyük bir keyifle dinlemelerini sağlarsınız.

Dinleyicilerle Konuşun, İnteraktif Olun

Doğru ve etkili konuşma için dinleyicilere karşı interaktif olun. Yani konuşma sırasında dinleyicilerle iletişim kurun. İletişim halindeyken karşınızdakini dinleyin ve onların görüşlerini alarak, konuşmaya katılmasını sağlayın. Konuşma sırasında karşınızdaki insanların sözünü kesmeyin aksine söz hakkı verin.

Beden Dilinizi Kullanın

Etkili konuşma yöntemleri içinde en etkili olanı ise bedeni dilinin kullanılmasıdır. Konuşmalarınızı beden diliyle pekiştirdiğinizde konuşmanız anlaşılır olacaktır. Konuşma sırasında duraksayabiliriz, bazen kelimeler yetersiz kalabilir, söyleyeceğimiz şeyi o an unutabiliriz böyle anlarda beden dilini kullanmalısınız. Sözsüz iletişiminizin güçlü olması gerekir. Jest ve mimiklerinizi doğru yerde kullanmaya çalışın. Dinleyicilerle sık sık göz teması kurun, onlardan gözlerinizi kaçırmayın.

Konuşmadan Önce Hazırlık Yapın

Doğru ve etkili konuşmak için, konuşma yapmadan önce mutlaka hazırlık yapın. Böylece konuşma sırasında strese girmeyecek ve heyecanınızı rahatlıkla yenmiş olacaksınız. Konuşmanızdan günler öncesinde ayna karşısında tekrarlar yapın. Hitap yönünüzü güçlendirin. Metin üzerinden okuyup hazırlık yapın. Böylece konuşma sırasında sürekli metne bağlı kalmazsınız, kitap okur gibi konuşmadan kaçınmış olursunuz.

Etkili Konuşmak Sizi Zirveye Taşır!

Etkili konuşmak mesleki kariyerinizde basamakları daha hızlı çıkmanıza neden olur. İş toplantılarınızda, sosyal ortamlarda dikkat çekici olmanızı sağlar. İletişim ikili ilişkilerde de etkilidir. Karşınızdaki kişiye duygu ve düşüncelerinizi doğru bir şekilde aktarmanızı sağlar.

Tutuk, içe kapanık, utangaç, hiçbir konuda fikri olmayan biri etkili bir şekilde konuşamaz. Bu da sizin toplumdan dışlanmanıza ve antipatik bir izlenim bırakmanıza neden olur. Etkili ve doğru konuşmak istiyorsanız mutlaka bir kursa gitmeli ve eğitim almalısınız.

[widget-143]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40