- Konu Başlıkları
- Yönetmen Olmak İçin Öğrenmeye Açık ve İstekli Olun!
- Sinema Yönetmeni Olmak İçin Gereken Eğitimler
- Tiyatro Yönetmeni Olmak İçin Gereken Eğitimler
- Yönetmenlik, Kamerayı Eline Alarak Her Şeyi Çekmek Değildir!
Yönetmen Olmak İçin Öğrenmeye Açık ve İstekli Olun!
Yönetmen; bir filmi, televizyon projesini ya da tiyatro oyununu yöneten kişidir. Yönetmen; oyuncuların rollerinin uygun bir şekilde dağıtılmasından ve dramatik yapının seyirciye etkili bir şekilde aktarılmasından sorumludur. Yönetmenlik birçok insanın hayallerini süsleyen bir meslektir.
Senaryodaki olay örgüsünü takip ederek akışın kontrolünün sağlanmasını yönetmen sağlar. Aktörlerin performanslarını yönlendiren, teknik detayların düzenleyen, mekan, kostüm ve makyaj gibi detaylara son kararı veren kişi yönetmendir.
Peki yönetmen olmak için hangi eğitimler alınır? Sinema yönetmeni olmak için gereken eğitimler nelerdir, tiyatro yönetmeni olmak için gereken eğitimler nelerdir? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Sinema Yönetmeni Olmak İçin Gereken Eğitimler
Sinema yönetmeni olmak için gereken eğitimlerden ilki sinema tarihini öğrenmektir. Çağdaş sinema tarihi, dünya sinema tarihi, Türk sinema tarihi, yabancı sinema tarihi; yönetmen olmak için alınması gereken eğitimler arasındadır.
Yönetmen olmak için hangi eğitimler alınır sorusunun bir diğer cevabı teknik eğitimdir. Kamera çekim teknikleri, görüntü tasarımı, kurgu tasarımı, film formatları, kamerayı oluşturan parçalar, çekim ölçekleri, çekim açıları, görüntü tasarımı, 3’ler kuralı, altın oran, temel ışık kavramları, kurgu tipleri, ses ve efekt bilgisi; sinema yönetmeni olmak için gereken eğitimlerdir.
Yönetmenliğe giriş, sinema sosyolojisi, sinemanın anlatım dili, film grameri, devamlılık, plan-sahne-sekans, kompozisyon, oyuncu yönetimi, senaryo; yönetmen olmak için hangi eğitimler alınır, sorusunun cevaplarıdır.
Tiyatro Yönetmeni Olmak İçin Gereken Eğitimler
Tiyatro yönetmeni olmak için gereken eğitimlerden biri tiyatro tarihi hakkında bilgi sahibi olmaktır. Yönetmen olmak için alınması gereken eğitimler arasında; Türk tiyatro tarihi, metinlerle tiyatro tarihi, 20. Yüzyıl tiyatrosu, tiyatro akımları, tiyatro eleştirisi kuramları ve tiyatro araştırmaları gibi dersler bulunur.
Mizansen, oyuncu yönetimi, dramaturji, sahneleme, reji ve oyunculuk, karşılaştırmalı metin çalışmaları; yönetmen olmak için hangi eğitimler alınır sorusuna verilecek cevaplardır. Tiyatro yönetmeni olmak için gereken eğitimler arasında oyunculuk ve sahne teknikleri de bulunur.
Yönetmenlik, Kamerayı Eline Alarak Her Şeyi Çekmek Değildir!
Yönetmen olmak için üniversite mezunu olma şartı bulunmamaktadır. Fakat üniversitelerde ilgili alanlardan mezun olmak yönetmenlik kariyeriniz için avantaj olacaktır. Yönetmenlik, kamerayı alıp her şeyi çekmekle olunmaz. İyi bir yönetmen olmak için gereken teknik donanıma sahip olmalı, alanla ilgili kendinizi her yönden geliştirmelisiniz.
Yönetmen olmak için iyi bir gözlemci olmalısınız. Yönetmen olmak istiyorsanız öncesinde setlerde prodüksiyon amirliği, kamera asistanlığı ya da set asistanlığı gibi görevler alabilirsiniz. Tiyatro yönetmeni olmak için; tiyatrolarda asistan olarak işe başlayabilir, sahne mutfağını gözlemleme şansını yakalayabilirsiniz.
Yönetmen olmak için, üniversitelerde iletişim fakültesi radyo-televizyon ve sinema ya da görsel iletişim tasarımı bölümlerinden eğitim alabilirsiniz. Tiyatro yönetmeni olmak istiyorsanız, tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümünü tercih edebilirsiniz. Dilerseniz MEB onaylı kurslardan yönetmenlik eğitimi de alabilirsiniz.
[widget-153]