Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Ritim Çalışmaları Nelerdir?

Ritim Nedir? Ritim Çalışmaları İle Müziği Sevin!

Öncelikle ritim nedir? Kısaca aktaralım. Yunanca bir kelime olan ritim; bir dizede, bir notada vurgu, uzunluk veya ses özelliklerinin, durakların düzenli bir biçimde tekrarlanmasından doğan ses uygunluğudur. Çeşitli müzik aletlerine ya da aletlere vurularak çıkarılır, düzenli ve akıcı seslerin bütünlüğüdür.

Vurmalı çalgıların ve perküsyonun temeli olan ritim, fiziksel, zihinsel ve ruhsal olmak üzere birçok olumlu etkiye sahiptir. Bedeni dinlendiren ve sakinleştiren bir etkisi vardır. Ritim çalışmaları nasıl yapılır, gelin, birlikte bakalım…

 

Ritim Çalışmaları Nasıl Yapılıyor?

Ritim çalışmalarında kullanılan bazı perküsyon aletleri vardır. Bunlar timpani, ksilofon, metalofon, davul, darbuka, trampet, kudüm, tumba, bongo, tef, zil…vb tüm vurmalı çalgılardır. Ritim çalışmaları anaokulu döneminde çocuklara eğitim sürecinde verilmektedir. Ritim çalışmaları dahilinde işlenen konular şunlardır;

  • Beden perküsyonu çalışmaları
  • Müzik aletleri ile çalışmalar
  • Seslendirme çalışmaları
  • Canlandırma çalışmaları
  • Farklı kültürlere ait müziklerle dans çalışması
  • Orff çalgılarıyla orkestra oluşturma
  • Doğadan toplanan atıklarla yapılan özgün materyallerle kas gelişimi sağlayan çalgı yapım çalışmaları.
  • Oturarak, el, kol ve ayak yani vücuda vurularak yapılan vücut ritim çalışmaları
  • Masa ve benzeri eşyalara vurularak yapılan ritim çalışmaları
  • Drama ritim çalışmaları

Ritim çalışmaları hem çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi için eğitim öncesi almaları gereken bir uygulama olduğu gibi yetişkinlerinde takım çalışmalarına uyum, sosyalleşme, ortak noktada buluşma, beraberlik gücünü arttırma açısından önemli bir çalışmadır.

Ritim Çalışmalarının Faydaları

Ritim çalışmalarının faydaları çoktur. Grup yöntemiyle yapıldığı için insanların birbiriyle anlaşmasını ve uyum içinde çalışmasını sağlar. Bu nedenle birçok tanınmış firma çalışanlarını ritim çalışmaları gibi etkinlikler sunmaktadır. Böylece olası bir sorunda çözüm üretebilme imkanını yaratmaktadır.

Birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirir. Empati yeteneğini ve özgüveni sağlar. İnsanları farklılıklarına rağmen olduğu gibi kabul etmeyi sağlar. Ekip çalışması olduğu için paylaşmayı öğretir. İletişimi ve sosyalleşmeyi güçlendirir. Müziğe ve dansa olan ilgiyi arttırır. Hayata karşı pozitif bakmanızı sağlar. Öfke kontrolünü sağlar. Yaşama sevincini arttırır. Mutluluk ve neşe kadar. Kaygı, stres, depresyon vb. ruhsal rahatsızlıklara karşı iyi gelir.

Hayatın Ritimini Yakala!

Ritim sadece müzikte, dansta, tiyatroda değil hayatımızın birçok alanında var olan bir olgudur. Kalbimizin atışı da bir ritimdir. Spor yaparken, dans ederken, koşarken, yemek yerken, konuşurken… ritim hayatın kendisidir. Doğada her şey ritim halindedir. Dünyamızın da kendine özgü bir ritmi vardır. Ritim durduğunda yaşam da biter.

Laltince’de akış anlamına gelir. Ritim hareketleri sayılarla birlikte yapılır. Her sayı bir ritimdir. Mevsimlerin geçişi, gece ve gündüzün oluşu hepsinin bir ritmi vardır. Evrenin sürekliliği ritme bağlıdır. Dünya kendini sürekli tekrarlayan bir devinimdir. Güneşin ve gezegenlerin her bir hareketinin bir ritmi vardır. Bazı gezegenler yavaş ve ağır dönüş yaparken, bazı gezenlerin döşünü hızlıdır. Bu gezegenlerin birinde ritim bozulduğunda evrenin dengesi bozulur ve olağanüstü durumlar meydana gelebilir. Ritim demek aynı zamanda denge ve uyum demektir. Hepimiz evrenin ritminin birer parçasıyız. Kalp atışımızda ritim bozulduğunda bütün vücut sistemimizin çalışması aksar. Organlar arasındaki uyum bozulur ve sağlığımız tehlike altına girer. Öfkelendiğinizde ya da sinirlendiğinizde kalbimizin atışlarında hızlanma olur bu da vücudumuzdaki ritmin düzensiz bir şekilde çalışmasına neden olur. Bu yüzden ritim çalışmaları insanın zihinsel ve fiziksel gelişimi için önemlidir.  Bu yüzden evrenin bize sunduğu ritme uyum sağlamak ve ona göre yaşamalıyız.

[widget-164]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40