- Konu Başlıkları
- Tutkunuzdan Daha Çok Çalışmalısınız! – Yetenek Sınavı Hazırlığı
- Oyunculuk Bölümü Kursa Gitmeden Kazanılır Mı? – Yetenek Sınavları Hazırlık Çalışmaları
- Seviyenizi Bilmeniz Önemli! – Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?
- Hangi Konular Önemli? – Yetenek Sınavı Hazırlık Konuları
- Başarı İçin Doğru Planlama Şart!
Tutkunuzdan Daha Çok Çalışmalısınız! – Yetenek Sınavı Hazırlığı
Oyunculuk yeteneklerini erken yaşlarda fark eden pek çok gencin hedeflerinden biri bu yeteneklerini konservatuarda şekillenerek sanat dünyasına sağlam adımlarla giriş yapmaktır. Ancak vurgulamak gerekir ki yetenek sınavları sanıldığı kadar kolay değildir. Dolayısıyla yetenek sınavı hazırlık aşamasında son derece sıkı ve planlı bir çalışma yürütmelisiniz.
Peki tüm zorluklarını aşabilmek için yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır? Yazımızda oyunculuk bölümü yetenek sınavı hazırlığı hakkında sizlere bilgi verdik ve konservatuar okuma hayallerinizi gerçekleştirebilmeniz için size bir yol haritası çizmeye çalıştık. Gelin önce kursa gitmeden konservatuar yetenek sınavı hazırlık aşamasını atlatmak mümkün mü sorusuna yanıt verelim. Daha sonra da oyunculuk bölümü yetenek sınavı hazırlığı için neler yapabileceğinize bakabileceğiz…
Oyunculuk Bölümü Kursa Gitmeden Kazanılır Mı? – Yetenek Sınavları Hazırlık Çalışmaları
Yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır diye merak eden gençlerin aklındaki en önemli sorulardan biri hiç kuşkusuz konservatuara hazırlık kursu almaya gerek olup olmadığıdır. Bu soruya dürüstçe yanıt vermek gerekirse kursa gitmeden de yetenek sınavı hazırlık aşamasını atlatmak mümkündür. Ancak yine de tavsiye edilen yolun bu olmadığını vurgulamak gerekir.
Çünkü ülkemizde oyunculuk ve tiyatro bölümü olan konservatuarların sayısı son derece azdır ve buna bağlı olarak da yetenek sınavları son derece zor geçmektedir. Dolayısıyla öğrenci adaylarının yetenek sınavı hazırlık çalışmaları için çok daha fazla emek harcaması ve planlı bir çalışmayla eksiklerini gidermesi büyük önem taşır.
Üstelik konservatuara hazırlık kurslarının en azından kaliteli oyunculuk eğitim merkezlerinde akademik tecrübesi olan eğitmenler tarafından verildiğini ifade edelim. Bu sayede öğrenciler yetenek sınavı hazırlığı için işin kaynağından bilgi alabilmekte, karşılarına gelebilecek soru tiplerine daha hazırlıklı olmaktadır.
Seviyenizi Bilmeniz Önemli! – Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?
Yetenek sınavı hazırlığı yaparken seviyenizi ve eksiklerinizi bilmeniz, yetenek sınavı hazırlık programınızı buna göre planlamanız son derece önemlidir. Kaliteli bir kurs merkeziyle anlaştığınız takdirde derslere başlamadan önce bir seviye analizi yapılacağından emin olabilirsiniz. Ancak kursa gitmeden yetenek sınavı hazırlığı yapmayı düşünüyorsanız işe şu soruları kendinize sorarak başlamanızı öneririz:
- Son bir yılda kaç oyun izlediniz?
- Hangi sanat ve tiyatro dergilerini yakından takip ediyorsunuz?
- Tiyatro sanatı hakkında neler okudunuz?
- Workshoplarda veya oyun sahneleme çalışmalarında yer aldınız mı?
- Başta sinema olmak üzere dans, müzik ve diğer sanatlara ilginiz ne düzeyde?
- Beden dilinizi doğru kullanabiliyor musunuz?
- Nefes ve ses hakimiyetiniz iyi mi?
Tüm bu sorular tiyatro bölümü yetenek sınavı hazırlığı için nereden başlamanız ve hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiğini ortaya genel olarak çıkaracaktır. Seviyenizi doğru belirlemeden yapacağınız bir yetenek sınavı hazırlık planı hedefinize ulaşmak için yeterli olmayabilir, yetenek sınavı sonucunda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
Hangi Konular Önemli? – Yetenek Sınavı Hazırlık Konuları
Seviye analizinden sonra oyunculuk bölümü yetenek sınavı hazırlığı için çalışmanız gereken konuları öncelik sırasına göre planlayabilir, eksiklerinizi gidermek için zamanınıza göre bir program hazırlayabilirsiniz. Peki yetenek sınavı hazırlık konuları arasında en temel konular neler? Sizin için bazılarını şu şekilde sıraladık:
- Tüm üniversitelerin yetenek sınavlarında öğrencilerden monolog (tirat) atmaları istenmektedir. Bu nedenle monolog çalışmalarına önem vermelisiniz. Ayrıca ezberden okumanız gerekebileceği için bazı önemli oyunlardan monologlar ezberlemeniz de faydalıdır.
- Aynı şekilde zaman zaman akademisyenler, bir diyaloga başlayıp metin üzerinden sizin devam ettirmenizi isteyebilir.
- Hem etkili bir iletişim hem de monolog ve diyalog soruları için diksiyonunuzu geliştirmeli, kendinizi ve rolüne büründüğünüz karakteri akıcı bir Türkçe ile ifade edebilmelisiniz.
- Beden dilinizi gerek role bürünme gerekse karşılıklı konuşma sırasında doğru kullanmalı, konuşma becerilerinizi jest ve mimiklerinizle desteklemelisiniz.
- Tiyatro ve sanat tarihi hakkında bilgi edinmeli, dönemler ve önemli eserlerini genel hatlarıyla bilmelisiniz.
- Klasik ve çağdaş oyunlardan tiratlar ezberlemeli, bu oyunlara dair yapılan analizler hakkında fikir edinmelisiniz.
- Kimi zaman öğrenci adaylarından ezberden bir şiir okumaları veya bir müzik eseri icra etmeleri istenebilmektedir. Yetenek sınavı hazırlığı için farklı sanat dallarının da üzerinde durmalısınız.
- Ve son olarak heyecanınızı kontrol edebilmeli, bildiklerinizi ve performansınızı kendinizden emin bir şekilde sergilemelisiniz. Bu nedenle stres yönetimi ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız bu yönde destek almak yetenek sınavı hazırlık çalışmaları için işinize yarayabilir.
Başarı İçin Doğru Planlama Şart!
Yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır sorusunu yanıtlarken başarıyı getiren en önemli faktörün çok çalışmadan ziyade doğru ve planlı bir yetenek sınavı hazırlığı olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle yetenek sınavı hazırlık süresi için 1-2 ay gibi kısa dönemler ayırmayın, 6 ay ile 1 yıl arasında bir zaman öncesinden çalışmaya başlayın ve eksiklerinizin üzerinde yeterince durduğunuzdan emin olun.
Yetenek sınavı hazırlık sürecinde profesyonel destek almak hayallerinize kavuşmak için çok daha güvenilir bir seçimdir. Ancak elbette destek alacağınız eğitmen veya kurumların gerçekten işlerinde uzman ve yüksek bir yetenek sınavı başarı oranına sahip olduklarından şüpheniz olmamalıdır! Bu nedenle geleceğinizi belirleyen bu seçimi yaparken konservatuara hazırlık kursu alacağınız kurumu iyi araştırın…
[widget-139]