Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Oyunculuk Bölümü Nasıl Kazanılır?

Hazırlığınız Tutkunuzdan Fazla Olmalı – Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

Oyunculuğa ve tiyatroya olan yetenek ve ilginizin erken yaşlarda farkına vardıysanız şanslısınız. Çünkü üniversitelerin oyunculuk bölümlerinde eğitim alarak yeteneklerinizi gerçek anlamda işleyebilir, geleceğin en iyi oyuncularından biri olmak için sağlam bir temelle işe başlayabilirsiniz. Ancak bu noktada bir şeyi itiraf edelim; oyunculuk bölümü kazanmak sanıldığı kadar kolay değil… Özellikle ülkemizdeki konservatuar ve sahne sanatları bölümlerinin az olmasından dolayı oyunculuk bölümü yetenek sınavlarında öğrenci adaylarına zor ve eleyici sorular yöneltilmektedir. 

Peki tüm bunlara rağmen oyunculuk bölümü nasıl kazanılır? Yazımızda yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır sorusuna yanıt vermeye çalışarak oyunculuk bölümü okumanın hayalini kuran gençler için bir rehber sunmaya çalıştık. Eğer siz de oyunculuk okullarına hazırlık yapma düşüncesindeyseniz bu yazının size katkı sunacağına inanıyoruz. Gelin, öncelikle oyunculuk bölümü kursa gitmeden kazanılır mı sorusuna yanıt verelim, sonra da oyunculuk okullarına hazırlık için neler yapabileceğinize bakalım…

Oyunculuk Bölümü Kursa Gitmeden Kazanılır Mı?

Konservatuara nasıl hazırlanılır diye merak eden öğrencilerin aklına gelen ilk sorulardan biri bunun için kursa gitmenin şart olup olmadığıdır. Dürüstçe yanıt vermek gerekirse oyunculuk bölümü kursa gitmeden kazanılır mı sorusuna evet mümkün diyebiliriz ancak bu yanıtın bir “ama”sı da olmalıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere oyunculuk bölümü kontenjanları başvuru sayısına göre az olduğu için yetenek sınavlarında sorulan sorular çok daha zor olmaktadır. Nitekim yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır sorusuna yanıt olarak kurs önerisinin verilme nedeni de büyük oranda budur. Çünkü yalnızca potansiyel sahibi olmanız oyunculuk bölümü kazanmak için yeterli olmamakta, bu potansiyeli tiyatro bilginiz, oyunculuğun temel ilkelerine hakimiyetinizi performansınızda göstermeniz, sesinizi iyi kullanmanız, genel kültür açısından ortalamanın üzerinde olmanız gibi kazanımlarla zenginleştirmeniz gerekmektedir.

Bu nedenle her ne kadar oyunculuk bölümü kazanmak için kursa gitmek şart olmasa da oyunculuk bölümü nasıl kazanılır sorusuna iyi planlanmış ve eksiklerinizi giderecek bir kurs desteğiyle hazırlanmak yanıtı vermek hiç de yanlış bir fikir değildir.

Kendinize Şunları Sorun! – Oyunculuk Bölümü Nasıl Kazanılır?

Oyunculuk bölümü nasıl kazanılır diye endişe edenlere ilk önerimiz kendi seviyelerini analiz etmek olacak, bunun için de aşağıda sıraladığımız sorulara kendi kendinize yanıt vermeyi deneyebilirsiniz…

  • Son bir yılda kaç oyun izlediniz?
  • Hangi sanat ve tiyatro dergilerini yakından takip ediyorsunuz?
  • Tiyatro sanatı hakkında neler okudunuz?
  • Workshoplarda veya oyun sahneleme çalışmalarında yer aldınız mı?
  • Başta sinema olmak üzere dans, müzik ve diğer sanatlara ilginiz ne düzeyde?
  • Beden dilinizi doğru kullanabiliyor musunuz?
  • Nefes ve ses hakimiyetiniz iyi mi?

Tüm bu sorulara vereceğiniz yanıtlar aynı zamanda yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır sorusuna nasıl bir yanıt vermeniz gerektiğini de belirleyecektir. Seviyenizi doğru belirlemediğiniz takdirde oyunculuk bölümü kazanmak için yapacağınız çalışmalardan istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz.

Monologlar Biraz Daha Önemli! – Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

Neredeyse tüm konservatuarların öğrencilerine yönelttiği soruların başında tirat soruları gelmektedir. Bu nedenle yetenek sınavlarına hazırlanırken bolca tirat çalışması yapmak işinizi kolaylaştırabilir. Çoğu zaman okullar öğrenci adaylarına istedikleri iki tiradı kullanmalarını söylese de bazı okullar zorunlu monologlar da verebilmektedir. Tiradı kendiniz seçtiğinize hemen sevinmeyin, çünkü yapacağınız seçimler aslında tiyatro bilginizi ve oyunlara olan hakimiyetinizi de gösterecektir ve doğal olarak bu da yetenek sınavı puanlarının önemli bir parçasıdır.

Monologlar dışında yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır diyenlere önerebileceğimiz temel konu başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kesinlikle diksiyonunuzu geliştirmek için çalışın. Etkili iletişim başarının anahtarıdır ki bu durum söz konusu oyunculuk olduğunda çok daha geçerlidir.
  • Bunun yanında beden dilinizi doğru kullanmak için de iletişimcilerden destek alın.
  • Ses ve ritim egzersizleri yapın. Müzik bölümleri kadar olmasa da oyunculuk bölümü için de öğrenci adaylarının şan bilgisi ölçülmektedir.
  • Tiyatro tarihi hakkında bilgi edinin.
  • Klasik ve çağdaş dönemin önemli oyunlarını bilin, içlerinden tiratlar ezberleyin ve bu oyunlara dair yapılan analizler hakkında fikriniz olsun.
  • Örneğin İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden baraj sınavında ezberlerinden bir şiir okumalarını istemektedir. Bu nedenle hem şiir bilginiz hem de şiir okuma tekniğiniz üzerine çalışın.
  • Diyalog çalışmaları yapın, zaman zaman jüri öğrenciden başladığı bir diyalogun karşı tarafı olmasını istemektedir.
  • Son olarak sınav sırasında özgüvenli olun ve heyecana kapılmamaya çalışın. Sınav öncesinde diğer adaylarla sohbet ederek rahatlamayı deneyebilirsiniz.

Oyunculuk Okullarına Hazırlık İçin Doğru Kurumlardan Destek Alın!

Oyunculuk bölümü nasıl kazanılır sorusunu ele alırken destek aldığınız eğitmenlerin veya kurumların son derece önemli olduğunu da hatırlatmak isteriz. Sizi yanlış yönlendirebilecek, seviyenizin altında veya üstünde oyunculuk dersleri sizi geliştirmek şöyle dursun, kendi yetenekleriniz hakkında doğru olmayan fikirler edinmenize ve hatta özgüveninizi kaybetmenize neden olabilir.

Tam da bu nedenle Sinema Akademi’de oyunculuk bölümüne hazırlanan öğrencilerimizin öncelikle seviyelerini analiz ediyor, doğru bir planlamayla eksiklerini gidermeye odaklanıyor, ders programımızı öğrencilerimizin ihtiyaçlarına göre düzenleyerek yetenek sınavı ve sonrası için öğrenciye daha fazla katkı sağlayacak konulara ağırlık veriyoruz. Unutmayın, eğer kariyerinizde zirveye çıkmak istiyorsanız hazırlığınız en az tutkunuz kadar güçlü olmalı…

[widget-139]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40