Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Jüri Karşısında Heyecanınızı Yenmenizi Sağlayacak Öneriler

Yetenek Sınavlarında Sakin Kalmanın Yolları

Yetenek sınavlarının en zor aşaması elbette jüri önünde bilgi ve becerilerinizi göstermek, verilen tiradı ya da seçtiğiniz tiradı sahnelemektir. Bazı üniversitelerin şartları ve sınav aşamaları belliyken bazılarının sınavları sürpriz olabilir. Bu nedenle her şeye hazırlıklı olmanız gerekir. Özellikle jüri karşısında heyecanınızı yenmeyi öğrenmeniz sınavdan başarıyla çıkıp çıkmayacağınızı belirleyecektir.

İlk aşamada sergilediğiniz tiraddan başarıyla çıktıktan sonra sizi birkaç aşama bekleyebilir. Son aşamada jüri mülakatı yer alır. Bu bölümde jüri üyeleriyle sohbet edersiniz. Size neden bu şehri ve okulu tercih ettiğinizi sorarlar; tiyatro tarihi bilginizi ölçerler. Bu bölümü atlatmayı başarırsanız asil ya da yedek listede kendinizi görebilirsiniz.

Peki jüri sürecinden başarıyla geçmek için ne yapmak gerekir? Jüriyi etkilemek zor mu? İşte öneriler…

  • Kendinize güvenin.

Oyuncu; sahnenin hakimi olduğunu hissettiren kişidir. Bu nedenle cesaret ve özgüven onun en önemli silahlarıdır. Özgüveni eksik adaylar jüri karşısında heyecanlarını kontrol etmekte zorlanabilirler. Bu da çok iyi hazırlandıkları parçayı bile kötü oynamalarına neden olabilir. Dolayısıyla yetenek sınavlarından başarıyla geçemeyeceklerdir. Siz de bu listede yer almak istemiyorsanız kendinize güvenmeyi öğrenmelisiniz. Aksi taktirde konservatuar hayaliniz suya düşebilir.

  • Eğitim alın.

Konservatuar sınavlarında başarılı olmak ve jüri karşısında heyecanınızı yenmek için eğitim almanız da büyük avantaj olacak. Tek başınıza çalışmaktansa uzman eğitmenlerin yönlendirmesiyle çalışmanız rakiplerinizden de önde olmanızı sağlayacak. Bu nedenle oyunculuk nasıl yapılır, sahne korkusunun üstesinden nasıl gelinir, jüri nasıl etkilenir öğrenmek için eğitim alın.

  • Doğru tiradı seçin.

Jüri karşısında heyecanınızı yenmenizi sağlayacak öneriler arasında doğru tirat seçimi de yer alıyor. Yeteneklerinizi sergileyeceğiniz tiratları seçerken internetten yararlanmamaya özen gösterin. Seçtiğiniz tiradın kitabını mutlaka alın ve oyunun tamamını okuyun. Yazarı tanıyın ve dilini çözün. Ne anlatmak istediğini düşünün ve kendinize göre fikirler çıkarın. Yazıldığı dönemin şartlarını anlayın. Aksi halde neyi sahnelediğinizi bilmez, sorulara hazırlıksız yakalanır ve heyecanınızı yenemezsiniz.

  • Diksiyonunuzu düzeltin.

Temiz bir Türkçe ile konuşmak her zaman avantajlıdır. Jüri üyelerinin dikkat ettiği unsurların başında gelen diksiyonunuzu düzeltirseniz kendinize olan güveniniz de artacaktır. Repliklerinizi ne kadar akıcı ve doğru şekilde okursanız o kadar sakin ve rahat olursunuz.

  • Aksesuar ve obje kullanmayın.

Hem zaman kaybı yaşamamak hem de jürinin antipatisine yol açmamak için aksesuar ya da obje kullanmayın. Sade ve rahat kıyafetlerinizle sınava gidin. Kendinizi rahat hissettiğiniz kıyafetler içerisinde heyecanınız da minimum düzeyde olacaktır.

  • Genel kültürünüze güvenin.

Jüri karşısında heyecanlanmamak için tiyatro ile ilgili ne kadar çok şey bilirseniz o kadar iyi. Mülakatta karşınıza çıkacak sorular hakkında fikrinizin olmaması heyecanlanmanıza ve endişelenmenize neden olacaktır. Dolayısıyla tiyatro tarihi ve güncel tiyatro bilgisi edinmenizi öneriyoruz.

  • Dans etmeyi öğrenin.

Dans etmek hem heyecanınızı yatıştırır hem de vücudunuzu kullanabilme kabiliyetinizi arttırır. Bu nedenle konservatuar sınavlarına hazırlanırken dans dersleri de alabilirsiniz.

  • Doğaçlamayı öğrenin.

Yetenek sınavlarında istenmeyen durumlardan biri de replikleri unutmaktır. Bu nedenle mutlaka doğaçlama kabiliyetinizin olması gerekir. Sahnede kendinizi kurtarabilmeniz ve jüri karşısında heyecanlanmamak için doğaçlama yapabilmelisiniz. Bunun için ayna karşısında çalışarak, eğitim alarak, doğaçlama çalışmaları izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.

Başarılı Olacağınıza İnanın!

Jüri karşısında heyecanlanmamak için yapmanız gereken doğal olmak, kendinize ve bilgilerinize güvenmek. Eğer kendinize inanırsanız yetenek sınavlarını aşarak öğrencilik hayatınıza başlayabilirsiniz. Kendinize inanmadığınızda ve sahnede özgüvensiz durduğunuzda jüriyi etkilemeniz mümkün olmayacaktır. Jürinizi etkilemek ve yetenek sınavlarından başarıyla geçmek için önerilerimize kulak verin...

[widget-139]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40