Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri

Topluluk Önünde Etkili Konuşma Yapmak İçin 5 Teknik!

Topluluk önünde etkili konuşma yapmak mı istiyorsunuz? Kendinizi topluluğa konuşurken görmenin endişesinden kurtulmak mı istiyorsunuz? Topluluk önünde konuşma teknikleri sayesinde kendinizi iyi bir konuşmacı gibi hissedebilir, herkesin hayran bakışlarının ortasında kalabilirsiniz. 

Kalabalıklar korkutuyorsa, topluluğun meraklı bakışları canınızı sıkıyorsa bu düşünceleri aklınızdan hemen atın. Çünkü bazı tekniklerle nasıl daha iyi bir konuşma sergileyeceğinizi öğrenebilir, hitabet yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. En iyi topluluk önünde konuşma yöntemleri ile iletişim becerilerinizi artırabilirsiniz. 

Topluluğa Konuşma Teknikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kalabalıkların içinde gerilmenize gerek olmadan, etkili bir konuşma yapabilmeniz için topluluk önünde konuşma teknikleri hakkında tüm detaylara hakim olabilirsiniz. Kendinizi iyi bir konuşmacı gibi hissetmenizi sağlayacak tekniklerle sonuca yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Konuşmanız bittikten sonra herkesin etkilendiğini ve hiç hata yapmadığınızı gördüğünüzde kendinize olan güveninizdeki artışı da fark edebileceksiniz. 

Konuşmada komik duruma düşme korkusu, insanların size güleceğine dair inandığınız mitler, söyleyeceğiniz kelimeleri unutacağınızın endişesi topluluk önünde etkili konuşma yapabilme inancınızı söndürebilir. Etkili konuşma teknikleri hakkında bilginiz yoksa, kendinizi kötü hissetmeniz çok doğal. Oysa, belli başlı yazılı olmayan kurallara dayalı topluluk önünde konuşma teknikleri ile bu sorunu düşünmeyi bırakabilirsiniz. Topluluk önünde konuşurken yapılması gerekenler hakkında detaylara göz atalım.

1. Hazırlayacağınız Konuşmaya Odaklanın – Etkili Bir Topluluk Önünde Konuşma Tekniği

Konuşmanızı yapacaksınız, fakat iyi mi olacak yoksa kötü mü, bilmiyorsunuz. Böyle durumlarda endişelenip odağınızı da kaybedebilirsiniz. Öncelikle konuşma gününüz ve saatiniz gelmeden, konuşma metninizi hazırlamaya başlayın. Nelere değineceğiniz hakkında planlama yapın ve konuşma pratikleriyle bu süreci destekleyin. Topluluk önünde konuşma yapmak aslında kolaydır. Zor olan, topluluk önünde konuşma teknikleri hakkında bilgi sahibi olmamaktır. 

2. Bol Bol Kitap Okuyun – Topluluğa Konuşma Teknikleri Geliştirin!

Topluluğa hitap etmeden önce dilinizi ve hızınızı kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Kendi tekniklerinizi keşfetmenizi sağlayacak bir uygulama olan bol kitap okuma alışkanlığı, topluluk önünde konuşma becerileri geliştirmenize de yarar. Kelime dağarcığınızı geliştirerek konuşma esnasında zengin bir Türkçe kullanmanızı sağlayan kitap okuma alışkanlığı, en etkili konuşma teknikleri arasında yer alır. 

3- Günlük Hayat Dilini Bırakın – Yeni Bir Düzen Yakalayın!

Topluluk önünde konuşma yaparken elbette samimiyetsiz resmi bir dil kullanın demiyoruz. Dilinize ölçülü bir resmiyet yerleştirmeli, abartıdan kaçınmalısınız. Bir de günlük hayatta kullandığınız yinelemeleri, akıcılığı bozan ses tekrarlarını bırakmalısınız. Dinleyicilerinizi sıkmadan, doğru bir diksiyon kullanmalısınız. Böylece herkesin dikkatli bir şekilde size odaklandığını görebilirsiniz. Topluluk önünde konuşma teknikleri arasında diksiyona önem vermek bu yüzden önemlidir.

4- Olumsuzlukları Görmezden Gelin – Odağınız Kendinizde Olsun!

Topluluk önünde konuşurken yapılması gerekenler arasındaki bu maddede kitlenize odaklanmamanız gerektiğinden bahsediyoruz. Tabii ki bazı anlamlarda kitlenize odaklanmalısınız, fakat olumsuz davranışlar sergileyen dinleyicileri görmezden gelmeniz, kendinize olan güveninizi kaybetmemeniz için önemli bir detaydır. Olumsuzlukları görmezden gelmek bu yüzden önemli bir topluluk önünde konuşma tekniği sayılabilir. Sürekli telefonunu kurcalayan, sizinle göz teması kurmaktan kaçınan dinleyiciler elbette olacaktır. Siz kendinize odaklanmayı tercih edin. Böylece stresten kaçınmış olursunuz.

5- Konuşma Esnasında Hareket Edin – Bedeniniz Sabit Olmamalı!

Topluluk önünde konuşma teknikleri arasında önemsenmesi gereken konu beden dilinizdir. Sahnede veya konuşma yaptığınız alanda sabit bir duruş sergilemeniz herkesi şaşkınlığa uğratabilir. Böyle durumlarda kimsenin konuşmayı dinlemeyeceğini de bilmelisiniz. Elleriniz ve kollarınız sabit, ayaklarınız yerden kalkmayacak şekilde dümdüz durmanız kötü görünmenize neden olur, bahsettiğiniz konuyu dinleyiciye geçirememenizi sağlar. Beden dili kullanımı konusunda biraz çalışmalı, gerekiyorsa eğitim almalısınız. 

Topluluk Önünde Konuşma Yaparken Kullanılacak Teknikleri Önemsemelisiniz!

Topluluk önünde konuşma yapmak yeterince stresli bir süreçtir. Stresinizi iyi yönetmeniz ne kadar önemliyse, teknikleri uygulamak da o kadar önemli. Çünkü topluluk önünde konuşma teknikleri hayatınızı kurtaracak olan tekniklerdir ve sunumu başarılı bir şekilde tamamlamak için eksiksiz uygulanmalıdır.

Dikkatli bir şekilde sunum sürecinizi yönetirseniz hem stresinizi ortadan kaldırmış hem de hatasız bir sunum gerçekleştirmiş olacaksınız. Fakat yine de hata yapma lüksünüzün olduğunu da unutmayın. Sonuçta herkes ufak tefek hataları her gün yapıyor. Siz de onlardan birisiniz. Böyle düşünerek rahat hissetmeli, heyecanlı görüntünüzü yatıştırmalısınız. 

[widget-158]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40