Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Spiker Nasıl Olunur?

Spiker Olmak İçin Ne Yapmak Lazım?

Spikerler televizyon ve radyo kanallarında gündeme dair yurtiçi ve yurtdışına ait ajanslardan gelen haberleri okuyan kişilerdir. Televizyon kanallarının çoğalmasıyla birlikte spikerlik mesleğine olan ilgi de artmaya başlamıştır. Spiker Nasıl Olunur? sorusunu merak ediyorsanız yazımızdan faydalanabilirsiniz.    

Hangi Özelliklere Sahip Olmalısınız?

İyi bir spiker olmak için bazı özelliklere sahip olmanız gerekmektedir. Bu özellikler arasında en önemlileri şunlardır; her spikerin kendi dilini çok iyi bilmesi, etkili ve akıcı bir şekilde konuşması gerekmektedir. Programı yorumlarken aktardığı cümle duygusuna gerektiğinde beden dilini de aktarmalıdır. 

Başarılı ve iyi bir spiker olmak istiyorsanız eğer konuşma ve beden dilinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra ekranda yüzünüzün ve bedeninizin düzgün çıkmasını, seyirciye daha iyi görünmek için cilt ve bedensel sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Şişman bir spikeri ya da akneli bir yüzü hiçbir seyirci izlemek istemez. Kısacası spikerlikte fizik ve yüz güzelliği önemlidir. 

Spiker Olmak için Şartlar Nelerdir?

Spiker olmanın şartları vardır. Spiker seçimlerinde televizyon kanallarının öncelikleri arasında prezantabl özellikler gelmektedir. Yani bakımlı ve düzenli olmanız oldukça önemlidir. Yani spikerlik yapacak olan kişi hem görüntü hem de konuşma olarak kusursuz özelliklere sahip olmalıdır. Hedefiniz en fazla izlenen, büyük bir televizyon kanalında çalışmakta bu özellikleri göz önünde bulundurarak kendinizi hazırlamalısınız.  

Spiker olmak istiyorsanız bu anlamda birçok farklı seçenek söz konusudur ancak şartlar anlamında çok da karmaşık seçenekler söz konusu değildir. Bu noktada sizlere maddeler halinde birkaç önemli seçeneği sunarak fikir edinmek istersek;

  • Spiker olmak için üniversitelerin basın – yayın, radyo ve televizyon gibi ilgili bölümlerinden mezun olmuş olmak,
  • Türkçe bilgisi ve diksiyon kalitesi üst seviyede olmak,
  • Spiker nasıl olunur diyenler prezantabl bir görüntüye sahip olmak ve kendisine bakmak,
  • Gündemi sürekli olarak takip etmek,
  • Özellikle ulusal kanallar için yabancı dil bilmek,
  • Diksiyon teknikleri ile izleyiciyi ya da dinleyiciyi sıkmayacak şekilde kendisini geliştirmiş olmak,
  • Ses tonu anlamında fark yaratan kişiler arasında yer almak.

Spiker Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Spiker hangi bölümden olunur? sorusu ise bu mesleğe gönül vermiş kişilerin merak ettiği sorulardan biridir. İyi bir haber spikeri olmak için spikerlik eğitimi almalısınız. Bunun için Basın-Yayın, Medya-İletişim, Gazetecilik gibi bölümlerinden birini kazanmalısınız. Bölümleri için belirlenen taban puanlarını gireceğiniz üniversite sınavında tutturmalısınız. Daha sonra spikerlik eğitimi veren ülkenin en iyi spikerlerinin eğitim verdiği kurslara başvurunuzu yapmalısınız. Buradan alacağınız MEB onaylı sertifikayla rahatlıkla televizyonda çalışabilirsiniz. 

Spiker Olmak İçin Diksiyonunuz Düzgün Olmalı

Bir spikerin görüntüsü kadar sesiyle dikkat çekmektedir. Ses tonunuzu haberin türüne göre ayarlamanız, nefesinizi kullanım şekliniz, harfleri doğru tonlamanız önemli detaylar arasında yer alır. Gideceğiniz kurslarda diksiyon eğitimi ayrıntılı ve uygulamalı bir şekilde verilmektedir. 

Dış Görünüşünüze Özen Gösterin

 Spikerlikte dış görünüş önemlidir. Cildinizin parlak, pürüzsüz ve sağlıklı olması gerekmektedir. Aynı zamanda kilonuzun boyunuzla orantılı olmalıdır. Televizyon kamerasında 5 kilo fazla çıktığınızı unutmayın. Bol bol spor ve sağlıklı besinler tüketerek fiziksel dengenizi koruyun. Unlu, yağlı ve şekerli gıdaları mümkün olduğunca az tüketin. 

 Spikerlerin Dikkat Etmesi Gerekenler  

Spiker olmak için ne yapmak lazım? Bu sorunun yanıtı bu yazımızda bulabilirsiniz. Spikerlik dünyanın en popüler ve ilgi duyulan mesleklerden biridir. Günümüzde gerek kadın gerekse erkek spikerler başarılı oldukları takdirde ülkenin tanınan ve aranılan yüzleri haline gelebiliyor. 

  • Ekranda samimi ve kibar görünmeye özen gösterin,
  • Kamera hareketlerine dikkat edin,
  • Hangi programı sunuyorsanız, o programın içeriğine hakim olun,
  • Beden dilinizi ve mimiklerini yerinde kullanın,
  • Kamerayı sevin,
  • Özellikle canlı yayınlar için, aksi bir durum olması halinde durumu nasıl yönlendireceğinizi bilin,
  • Mesleğinizde başarılı olmak için önce stajyer, asistan ve muhabir gibi daha alt kademelerde başlayacağınızı bilin.
  • Düzensiz çalışma saatlerine uyum sağlamayı öğrenin.
  • Doğrudan kamera karşısına geçmek biraz zor olabilir. Bunun için sabırlı olmayı öğrenin.
  • Hafta sonu ve resmi tatillerde çalışmak için hazırlıklı olun.
  • Hangi alanda çalışmak istediğinize karar verin. Haber spikerliğinin mi size daha uygun olduğunu düşünüyorsunuz yoksa magazin spikerliğinin mi?
  • İş bağlantıları kurun. Bu sizin kariyerinizde daha kolay yükselmenize yardımcı olacaktır.
  • Görüntünüze önem verin.
  • Konuşmalarınızın kulağa hoş geldiğinden emin olun, kendinizi iyi ifade edin.
  • İyi eğitim alın.
  • Kendinizi geliştirmek için mesleki kurslara katılın.

Eğitim Almadan da Spiker Olunur mu?

Spiker olmak için hangi bölüm okunmalı? sorusu en çok tartışılan sorulardan biridir.  öncelikle ciddi bir eğitim sürecinden geçmeniz gerekiyor. Spikerlik veya sunuculuk için üniversitelerde ayrı bir bölüm bulunmuyor. Ancak Radyo-Televizyon, Gazetecilik, Basın-Yayın, Medya-İletişim gibi bölümleri okuyarak medya sektörüne adım atabilirsiniz. Günümüzde sunuculuk ve spikerlik için eğitim veren birçok kurs bulunmaktadır. Şayet yukarıda saydığım bölümlerden biri kazanamadıysanız eğer bu kurslara başvuru yapabilirsiniz. Ancak radyo-televizyon sektöründe iletişim bölümlerinden birini okumanız şart. Bunun yanı sıra yabancı dil eğitimi ile birlikte yurt dışında bulunan BBC gibi yabancı kanalların açtıkları kurslara da kayıt olabilirsiniz. 

Eğitim Sonrasında Spiker Adaylarını Neler Bekliyor?

Üniversite eğitimi, spikerlik kursu ve yabancı dil eğitiminin ardından rahatlıkla iş bulabilirsiniz. Sertifikanızı aldıktan sonra televizyonların spiker ilanlarına başvurunuzu yapabilirsiniz. Bunun için televizyon kanallarının siteleri üzerinden mail adresine CV’nizi atabilir veya kanalların en çok iş ilanları verdikleri sitelere üye olup ilanları takip edebilirsiniz. Bu süreci beklerken çok sabırlı olmalısınız. Başvurunuza olumlu yanıt geldiğinde sizleri mülakatın ardından deneme çekimlerine davet edeceklerdir. Sizlerden örnek bir haber metni okumanızı isteyeceklerdir. O esnada çok heyecan yapmamalı ve kendinize güvenmelisiniz. Aynı zamanda kanala iş için gittiğinizde doğal makyajla, ceket ve pantolon kombini yapmalısınız.  

[widget-141]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40