Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Sahnede Nasıl Durmalı?

İzleyicilerini Kendine Hayran Bırakan Bir Oyuncu Olmak İçin Bedeninizi Kontrol Etmelisiniz!

Sahnede durmak, herkes tarafından görünmek ve izlenmek anlamına gelmektedir. Bu nedenle sahneye ilk çıktığınız an çok önemlidir çünkü seyircinin sizi tüm bedeninizle, tam anlamıyla saçınızdan, makyajınıza ve giysinize kadar incelediği bir andır.

Bir oyuncunun rolünü yaparken vücudunu çok iyi kullanması gerekir. Yani sahnede beden kontrolü çok önemlidir. Bedeninizi doğru yönlendiremezseniz oynamak istediğiniz karakteri yanlış bir şekilde seyirciye yansıtırsınız. İzleyiciye rolünüzün duygusunu ve mesajını doğru vermek istiyorsanız durduğunuz yeri, jest ve mimiklerinizi iyi ayarlamalısınız. O halde, sahnede nasıl durulur? Gelin, birlikte bakalım.

Beden Kontrolü İçin Yapılması Gerekenler?

Beden kontrolü için denge, ağırlık ve hareketlerin denetlenmesi de önemli bir konudur. Oyuncu sahne üzerinde beden kontrolünü sağlayamazsa seyircinin dikkatini dağıtmasına ve oyundan kopmasına neden olur. Bu yüzden beden kontrolü için yapılması gerekenler arasında şunlar bulunmaktadır:

Denge

Beden kontrolü için oyuncunun dengesini sağlaması önemlidir. Denge, oyuncunun ensesinden, ayak tabanlarına kadar inen çizgidir. Oyuncu bunun bilincinde olarak yürüyüşünü, oturuşunu ve kalkışını takılmadan ve kaymadan yapmalıdır.

Ağırlık Denetimi

Beden kontrolü için yapılması gerekenler arasında ağırlık denetimi önemlidir. Oyuncu sahnede dengesini ve hareketini sağlayabilmek için ağırlığını denetlemek zorundadır. Yani kafası büyük olan bir oyuncu ağırlığını kontrol edemezse eğer, sürekli olarak başını eğmek zorunda kalır.

Hareketlerin Denetlenmesi

Beden kontrolü için hareketlerin denetlenmesi de önemlidir. Burada oyuncunun dengesini iyi bir şekilde sağlamak ve ağırlık merkezini iyi bir şekilde kullanmak istiyorsa eğer ağırlık tabanlarını denge çizgileriyle birleştirmelidir. Bu şekilde sahnede yaptığı hareketlerde anlam kazanır ve nasıl hareket edeceğine kolaylıkla karar verebilir. Diyalog esnasında ise seyircinin rahat izlenmesini sağlar.

Sahnede Duruş Teknikleri

Her oyuncunun bilmesi gereken sahnede duruş teknikleri vardır. Bu teknikleri öğrendiğinizde sahne üzerinde doğru, rahat bir şekilde durabilecek ve bedeninizi kolay bir şekilde kontrol edebileceksiniz.

Tam Cephe Duruş

Sahnede duruş teknikleri içinde tam cephe duruş en çok kullanılan duruş şekillerindendir. Bu duruş şeklinde oyuncunun yüzünün seyirciye tam olarak dönük olduğu duruştur.

Çeyrek Cephe Duruş

Beden kontrolü için duruş şekilleri önemlidir. Oyuncunun yüzünün 3/2’sinin seyirciye dönük olan duruştur.

Yan Duruş

Yan duruş şeklinde sahnede durmak oyuncunun yüzünün yarısının seyirciye dönük olan duruş şeklidir.

Üç Çeyrek Duruş

Üç çeyrek duruş şeklinde sahnede durmak oyuncunun yüzünün 3/1’inin seyirciye dönük olan duruşudur.

Tam Arka Duruş

Tam arka duruş şeklinde sahnede durmak oyuncunun sadece sırtının seyirciye dönük olduğu duruş şeklidir.

Adımlarınız Yere Sağlam Bassın!

Bir oyuncunun sahneye hâkim bir şekilde rolünü oyması gerekir. Bu nedenle oyuncunun vücudunu tanıması gerekir. Örneğin oyuncu denge çizgisini bozmadan sahnede oturacağı nesneye doğru ilerlerken seyirciye arkasını dönmeden hareket etmesi önemli unsurdur. Kalkarken de geride kalan ayağını itip, vücudunu öne doğru iterek kalkmalıdır. Sahnede düşme rolü yaparken de iki yöntemi deneyebilir. Birincisi iki ayak olduğu yerde çapraz bir şekilde sağ el ve omuz aracılığıyla yatay düşmek, ikincisi ise sağ ayak, sol el ve omuz aracılığıyla geriye doğru dairesel şekilde düşmektir. Bunlar gibi daha pek çok sahne kullanım tekniği vardır.

Bu sahnede duruş tekniklerini öğrenmek ve başarılı rollere imza atmak istiyorsanız oyunculuk ya da beden dili kurslarından yararlanabilirsiniz.

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40