- Konu Başlıkları
- Orff Eğitimi Okul Öncesi Çocukları Hayata Hazırlar!
- Orff Eğitimi Nedir?
- Orff Eğitiminde Kullanılan Çalgılar Nelerdir?
- Orff Eğitiminin Çocuklara Yararları
- Orff Eğitimi Çocuğunuza Farklılık Kazandırır!
Orff Eğitimi Okul Öncesi Çocukları Hayata Hazırlar!
Orff yaklaşımı olarak da bilinen bu eğitim metodu ilk olarak Carl Orff ve dansçı Gunild Keetman tarafından keşfedilmiş ve geliştirilmiştir. Müzik ve hareket eğitimini dayanan bir yöntemdir. Duyguların ritim ve müzik yoluyla harekete geçirilmesidir.
Orff eğitimi içinde kalıplaşmış katı kurallar yoktur. Aksine çocukların yaratıcılığına ve öğrenme kabiliyetine yönelik bir eğitim şeklidir. Okul öncesinde çocuklara verilen ve onları hayatları boyunca olumlu etkileyen bir eğitim tekniğidir.
Orff Eğitimi Nedir?
Orff eğitimi nedir? Sorusuna yukarıda kısaca değindik. Orff eğitimi çocukların okul öncesinde kendilerini bazı çalgıları kullanarak müzik yoluyla kendilerini ifade etme metodudur. Orff eğitiminde önemli olan ritimdir. Dans, konuşma ve müzik açısından ritim etkili rol oynar. Bu ögeler üzerine kurulmuş olan çocuklarda orff eğitimi şu şekilde gerçekleşmektedir.
- Ritim için ses ve jest-mimikler vurgulanır
- En doğal enstrüman sestir o nedenle yoğun olarak ses kullanılır.
- Her ölçü, ses ve şekle göre bütün davul türleri kullanılır
- Doğaçlamaya etkili olarak ostinato yani ritim tekrarı sözlü olarak yapılır.
Çocuklar bu şu şekilde temel müzik eğitimini öğrenirler ve bunu doğal yolla gerçekleştirirler. Bu eğitimde, dans, dil, müzik, konuşma, beden ve hareket önemli rol oynar. Çocuk müzikal açıdan gelişir. Orff eğitimi ile öğrenme disiplini ve ekip sorumluluğunu taşır. Taklit etmeyi ve yeni şeyler keşfetmeyi öğrenir. Yazı yazmadan önce çocuk konuşmayı, düzgün bir şekilde kendini anlatmayı, olayları yorumlamayı öğrenmiş olur.
Orff Eğitiminde Kullanılan Çalgılar Nelerdir?
Çocukların okul öncesinde orff eğitimi sayesinde zihinsel ve bedensel olarak çabuk gelişirler. Bu yöntemle hafızaları güçlenir ve sayılar derslerde başarılı olmalarını sağlar. Sosyal ve kişisel sorumluluğa sahip olurlar. Örgütlenmeyi ve bağımsızlığı öğrenirler.
Orff yaklaşımında çocukların eğitimi eğlenceli olması için orff çalgıları kullanılmaktadır. Bu çalgılar şunlardır;
- Çelik üçgen
- Ritim çubukları
- Zil
- Timpani
- Gong
- Ksilofon
- Bango
- Marakas
- Kastanyet
- Tef
- Glockenspieller
- Davul
Orff eğitiminde en önemli nokta ise kabuldür. Herkes birbirinden farklı fikirlere eşit şekilde yaklaşır ve kabul eder. Bu da çocukların rahatlıkla kendini tanıtmasını sağlar. Çocuklar gelecekte sosyopsikolojik açıdan gelişir ve sağlıklı bireyler olurlar. Çocuklar dayanışmaya açık, tolerans sahibi olup, değerlilik duygusunu arttırır.
Orff Eğitiminin Çocuklara Yararları
Çocukların müzik vasıtasıyla birçok kavramı öğrenmiş olur, kendini rahatlıkla ifade edebilir. Müzik aletlerini çalmasını ve kavramasını sağlar. Sosyal ve kültürel hayatta çabuk öğrenmeyi ve kavramayı sağlar. Çocukların kişisel gelişimini güçlendirir. Bu gelişimler şunlardır;
- Matematiksel zeka
- Sözel zeka
- Görsel zeka
- Müzikal zeka
- Bedensel zeka
Esasında orff eğitimi temel müzik eğitimi değildir. Bu metotla çocukların sağ ve sol beyinleri çalışarak çocukları duygusal ve bilişsel gelişimini güçlendirir.
Orff Eğitimi Çocuğunuza Farklılık Kazandırır!
Ülkemizde profesyonel ve kaliteli anaokullarında orff eğitimi verilmektedir. Bu eğitim her kurumda verilmemektedir. Çocuğunuzun geleceğe her alanla hazırlık olmasını, mantıklı ve doğru bir şekilde adımlar atarak ayakları üzerinde durmasını, eğitim hayatlarında başarılı bir öğrenci olmasını istiyorsanız mutlaka okul öncesinde göndereceğiniz kurumda bu eğitimi veren bir yer olup olmadığına dikkat edin.
Çocuklarınızın diğer çocukların önünde ve erken yaşta meslek hayatına atılmasını istiyorsanız mutlaka orff eğitimi aldırmalısınız. Bu eğitimi alan çocuklar sanatsal ve sayısal alanlara sahip olan mesleklerde başarılı olurlar. Bu eğitim çocuklarınızın doğru düşünmeyi ve anlamasını sağlar. Karar verme, yorumlama, eleştirme yeteneği kazandırır. Çocuklarınızın mutlaka orff eğitimi almasını sağlayın.
[widget-165]