- Konu Başlıkları
- Konuşma Bozuklukluları Neden Olur? Nasıl Anlaşılır ve Tedavi Edilir?
- Konuşma Bozukluğu Belirtileri
- Konuşma Bozukluğu Türleri
- Artikülasyon Bozukluğu
- Kekemelik
- Ses Bozukluğu
- Motor Konuşma Bozuklukları
- Konuşmamı Nasıl Düzeltirim?
Konuşma Bozuklukluları Neden Olur? Nasıl Anlaşılır ve Tedavi Edilir?
Etkili, doğru ve akıcı konuşabilmek günlük yaşamamız ve vizyonumuz için önemlidir. Doğru konuşma ve düzgün Türkçeyle konuşma bizi toplum karşısındaki imajımız için etkilidir. Konuşma bozuklukları ise birçok kişinin yaşadığı, günlük hayatta kişiyi zor duruma sokan, dili işlevsel kullanmayı ve konuşmayı engelleyen olumsuz bir etkendir.
Konuşma bozukluğu kişilerarası iletişimi engelleyen problemlerin başında gelmektedir. Bu bozukluklar küçük yaşlarda başlayarak, sinirsel temelli olabilmektedir. Konuşma bozukluğu çoğu zaman gelişimsel olabilir. Konuşma ve dil bozukluğunu birbirinden ayırt edilmesi gerekmektedir. Konuşma bozukluğunda sesler düzgün ve doğru bir şekilde çıkmaz, akıcılık olmaz. Konuşma bozukluğu kişilerin psikolojisini de olumsuz etkilemektedir.
Konuşma Bozukluğu Belirtileri
Konuşma bozukluğu neden olur? sorusunun en önemli yanıtı ise doğuştan ortaya çıkan bozukluklardır. içinde en çok yaygın olanları arasında şunlar bulunmaktadır;
- Yarık damak
- Çarpık diş yapısı
- Beyin-sinirlerde hasar
- İşitme kaybı
- Parkinson
- Serebral Palsi
- ALS gibi nörolojik hastalıklar
- Velokraniofasiyal sendrom
- Genetik sendrom
- Uzun dil veya kısa dil
- Pelteklik
- Apert sendromu
- Otizm
- Asperger
- Reflü polipler
- Nodüllerde bozukluk
- Ses tellerinde bozukluk
- Gırtlak kanseri
Konuşma bozukluğu iletişim kurmamızı engelleyen büyük bir sağlık sorunudur. Kendinizde veya karşınızdaki kişilerin konuşma biçimlerine baktığınızda bazı konuşma bozuklarına sahip olduklarını anlayabilirsiniz. Kendinizde aşağıda belirteceğimiz belirtileri görüyorsanız mutlaka uzman birinden yardım almalısınız. Konuşma bozukluğu belirtileri şunlardır;
- Konuşmada güçlük çekmek
- Konuşmanın anlaşılmaması
- Ses tonunu ayarlamada güçlük, kısık sesle konuşmak
- Sıradan, düzensiz, karmaşık bir konuşma biçimi
- Karşıdaki kişiyi rahatsız edecek şekilde seslerin çıkarılması
- Cümle kurmada güçlük
- Kelime dağarcığın az olması
- Hecelerin ve seslerin yutulması
- Çok hızlı konuşmak
- Daha çok işaretler yoluyla konuşmak
- Sözcüklerin daha çok ağızda gevelenmesi
Konuşma Bozukluğu Türleri
Konuşma bozuklukları içinde en yaygın olanı artikülasyon bozukluğu, kekemelik, ses bozukluğu ve motor konuşma bozukluğu bulunmaktadır. Genel olarak konuşma bozuklukları şunlardır:
Artikülasyon Bozukluğu
Artikülasyon konuşma bozukluğu yaşayan kişiler seslerin üretilmesinde zorluk çekerler. Sesleri yanlış ve eksik bir şekilde telaffuz ederler. Kelimeler ya da cümleler doğru ifade edilmediği zamanda kişinin konuşulması da doğru bir şekilde anlaşılmaz. Bu bozukluklar anatomik-fizyolojik bozukların yanı sıra nörolojik bozukluklar ve işitme kaybı gibi sorunlardan da ortaya çıkar.
Kekemelik
Kekemelik en fazla yaşanan konuşma bozuklukları arasında yer alır. Konuşma esnasında kişinin akışının kesilmesi, ses ve sözcüklerin sürekli tekrarlanması, duraksama, tıkanma yaşanması ve hecelerin gereksiz uzatılması gibi nedenler konuşmanın akıcılığını engeller.
Ses Bozukluğu
Konuşma bozukluğu içinde ses bozukluğu, cümlelerin sesin bazı nedenlerden dolayı istenilen bir biçimde seslendirilmemesidir. Sesin perde ve rezonansında oluşan bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Sesin şiddetinde düşüş ve nefes kontrolünün sağlanmaması gibi belirtilerdir.
Motor Konuşma Bozuklukları
Motor konuşma bozuklukları konuşma bozuklukları içinde en önemli olanlarındandır. Preferik ve merkezi sinir sisteminin hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkan konuşma bozukluğudur. Apraksi ve dizarti olarak iki çeşittir.
Konuşmamı Nasıl Düzeltirim?
Konuşma bozukluğu türlerinde yer alan belirtilere sahipseniz eğer, mutlaka uzman birinden yardım alarak vakit kaybetmeden tedavi görmelisiniz. Günümüzde gelişen tıp teknolojisiyle birlikte konuşma bozukluğu yaşayan birçok kişi tedavi olabilmektedir. Konuşma bozuklukları dil ve konuşma terapistlerinin yardımıyla tedavi edilebilmektedir.
Tedavi gören kişinin ses kalitesinin arttırılması ve kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması sağlanır. Tedavi sırasında dil, yanak, çene, dudak egzersizleri yapılarak konuşma bozukluğunun giderilmesi sağlanır. Bu tedaviyi aldıktan sonra kaliteli ve güvenilir bir diksiyon kursuna giderek konuşmanızı rahatlıkla düzeltebilirsiniz. Aynı zamanda diksiyon ve konuşma bozukluğu kurslarına giderek daha akıcı ve sağlıklı bir konuşmaya sahip olabilirsiniz.
[widget-143]