Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Tiyatro Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Tiyatro Bölümü Nedir? Kimler Tiyatrocu Olabilir?

Öncelikli olarak tiyatro mezunları ne iş yapar diye bakmadan tiyatro bölümü nedir diye merak edenler için, her türlü sahnede seyirciye duyguyu aktarabilen, yeteneğine ve kendine güvenen kişilerin okumayı tercih ettiği bir üniversite bölümüdür.

Peki kimler tiyatro bölümü okuyabilir diye soracak olursanız, oyunculuğa yeteneği olan ve oyunculuğu mesleki olarak yapmak isteyenler tiyatro bölümü okuyabilirler. Tiyatro bölümünde alacakları diksiyon, beden dili, sahnede duruş, doğaçlama, metin ezberleme ve rol yapma gibi eğitimlerle başarılı bir tiyatro sanatçısı olabilirler. Tiyatro bölümü mezunları sadece tiyatro sanatçısı mı olur yoksa başka işler de yapabilirler mi?

Tiyatro bölümü mezunları ne iş yapar, tiyatro mezunları nerelerde çalışabilir sorularınızın yanıtını yazımızda verdik...

Tiyatro Bölümünden Mezun Olanlar Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Tiyatro bölümünden mezun olanlar ne iş yapar diye soruyorsanız öncelikle tiyatro sanatçısı olarak mezun olduklarını söyleyebiliriz. Tiyatro bölümü mezunları, temelde yönetmen, senarist tarafından hazırlanıp verilen metindeki senaryoyu çalışabilme, role girerek karakteri canlandırabilme, karakterin ruh halini izleyene hissettirebilme, anladığını iyice yorumlayabilme ve anlatabilme görevini üstlenip bu işi yapan kişilerdir.

Tiyatro mezunları iş imkanları nelerdir diye baktığımızda bu kişilerin devlet tiyatrolarında, büyük şehir belediyelerine bağlı tiyatrolar veya özel tiyatrolarda, dizilerde, filmlerde, özel radyo ve televizyonlarda, reklam ajansları, film şirketleri gibi farklı sektörlerde çalışabildiğini görmekteyiz. Tiyatro mezunlarının çalışabileceği alanlar;

Tiyatro Oyunları

Tiyatro mezunu iş imkanları arasında elbette ilk olarak tiyatro oyunları yer alır. Konservatuar tiyatro mezunları ve tiyatro oyuncuları perdenin önünde kendilerine rol bulabilirler. Seçmelere katılarak ünlü oyunlardan amatör tiyatrolara kadar farklı sahnelerde yer alabilirler.

Diziler

Tiyatrocu iş imkanları olarak kişilerin dizilerde rol almalarını da örnek olarak gösterebiliriz. Tiyatro mezunları hem tiyatro sahnesinde hem de kamera karşısında rol yapma deneyimi kazandıkları için rahatlıkla dizilerde oyuncu olarak yer alabilirler. Hatta tiyatro çıkışlı dizi oyuncuları daha başarılıdırlar.

Sinema Filmleri

Tiyatro mezunları nerelerde çalışabilir sorunuza bir diğer yanıt olarak sinema filmlerini örnek gösterebiliriz. Oyuncular açısından dizilere oranla filmlerde rol almanın daha keyifli olduğu bilinmektedir. Çünkü dizi setlerinin çekim yapabilme süreleri hem daha kısıtlıdır hem de her hafta belirli bir saati tamamlayacak şekilde medyaya servis edilmesi gerekmektedir. Sinema filmleri ise yapım aşamasındayken çekimlerini aylarca sürdürebilir ve her hafta yeni bir bölüm yayınlanması beklentisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla tiyatro oyuncuları için filmlerde çalışmak daha keyifli olabilir. Kısacası keyifli sinema filmleri de tiyatrocu iş imkanları arasında yer almaktadır.

Reklamlar ve Tanıtım Filmleri

Tiyatro mezunları aldıkları oyunculuk eğitimi ve donanımı sayesinde reklamlar ve tanıtım filmlerinde de yer alabilirler. Reklam ve tanıtım filmler bahsettiğimiz diğer işlere göre daha kısa vadelidir. Reklamın hizmet vereceği markaya göre kimi zaman film ve dizilerden daha yüksek ücretler alınabilecekken kimi zamanda daha düşük ücretler söz konusu olabilir. Diziler kadar devamlılığı söz konusu olmasa da kısa sürede güzel bir çalışma alanı sunabilir. Tiyatro bölümü mezunları ne iş yapar diye düşünenler için reklam ve tanıtım filmleri de seçenektir.

Seslendirme – Dublaj Sanatçılığı

Tiyatro mezunları iş imkanları olarak seslendirme-dublaj sanatçılığından da yararlanabilirler. Seslendirme sanatçısı olmak isteyen kişiler tanıtım videoları, reklam, kamu alanları ve toplu taşıma araçlarında yayınlanan videolar için seslendirme yapmaktadırlar. Dublaj sanatçıları, film veya dizileri farklı dillerde yayınlayabilmek veya sesi değiştirilmek istenen oyuncu için stüdyo ortamında başka birinin sesinden kayıt yapılmasıdır. Seslendirme ve dublaj sanatçısı olmak isteyenlerin tiyatro bölümü mezunu olmalarının yanı sıra seslendirme-dublaj eğitimlerini yetkili kurslardan almaları gerekmektedir.

Sunuculuk – Spikerlik

Günümüzde sunuculuk- spikerlik çoğu gencin hayallerini süsleyen meslek alanlarından biridir. Sunuculuk ve spikerlik tiyatro mezunlarının çalıştığı başka bir meslek alanı olma özelliği de taşır. Şöhret kapılarının aralanmasının hayallerini kurduran bu alan sizlerden bazı temel kriterleri karşılamanızı beklemektedir. Bunlar, ilgili alanlardan mezun olmanın dışında mükemmel bir diksiyona sahip olmaktır. Dış görünüşünüzün de mesleki beceri ve yetenekleriniz kadar önem arz ettiği bilinmektedir.

Diksiyon Eğitmenliği

Tiyatro mezunları nerelerde çalışabilir diye baktığımızda ortaya çıkan alanların hemen hemen hepsinde diksiyonun ne kadar önemli ve gerekli olduğundan yazımızda bolca bahsettik. Çünkü bu meslek alanlarının hepsinin temeli etkili ve güzel iletişime dayanmaktadır. Siz de dilerseniz ihtiyacınız olan eğitimleri aldıktan sonra diksiyon eğitmeni olabilirsiniz.

Oyunculuk Kursu Eğitmenliği

Tiyatro mezunları nerelerde çalışabilir diyenler için oyunculuk kurslarını örnek gösterebiliriz. Konservatuar tiyatro bölümü mezunları oyunculuk eğitimi veren özel kurslarda eğitmenlik yapabilirler.

Bu harika sanatın sahnede sergilenebilmesi için elbette bu unsurlar tek başına yeterli olmamaktadır. Kişinin yeteneğinin yanı sıra sanata, tiyatro bölümüne eşlik eden, ruhunu okuduğu kitaplarla, sanatın başka alanlarıyla da besliyor olması önemlidir. Her meslekte olduğu gibi kişinin mesleğini sürekli artı değer katarak geliştiriyor olması gerekmektedir. Tiyatro bölümü mezunu olup çalışmak isteyen kişilerin başarılarını kitap okumak, film izlemek, bol bol senaryo çalışmak, diksiyon, dublaj, etkili iletişim teknikleri gibi kursları almaları gerekmektedir.

Tiyatro Bölümüne Giremediyseniz Özel Tiyatro Kursları Var!

Konservatuar tiyatro bölümüne hazırlanıyorsanız ya da tiyatro bölümünü kazanamadıysanız özel tiyatro kurslarından yararlanarak başarılı bir oyuncu olabilirsiniz. Özel tiyatro kurslarında da konservatuar oyunculuk bölümünde olduğu gibi hareket ve doğaçlama, dramatizasyon, oyunculuk teknikleri, rol yapma, karakter yaratma, akıcı ve anlaşılır konuşma, sahne duruşu başta olmak üzere tüm oyunculuk yöntem ve tekniklerini öğrenirsiniz.

Tiyatro bölümünü kazanarak tiyatrocu olmak, tiyatro bölümü mezunu iş imkanlarından yararlanmak ve adınızı dizi-film castlarında görmek istiyorsanız siz de iyi bir eğitim almak için ilk adımı atın. Tiyatro oyunculuğu kursu için eğitim danışmanlarımızdan bilgi alın, ailemize katılın.

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40