- Konu Başlıkları
- Oyuncu Ne İş Yapar?
- Oyuncunun Görev Tanımı
- Oyuncunun Sahip Olduğu Özellikler
- Rolün Sensin, Sahne Senin!
Oyuncu Ne İş Yapar?
Günümüzün en popüler mesleklerinden biri olan oyunculuk özellikle gençlerin hayalini süslemektedir. Dizi ve film sahnelerinde yer almak, insanların beğenisini kazanmak, hayran kitlesi oluşturmak ilgilerini çekmektedir.
Peki, oyuncu kimdir? Oyuncu vücudunu, jest ve mimiklerini, sesini kullanarak bir olayı ya da karakteri canlandıran kişidir. Oyuncu ne iş yapar? Sorusunu yanıtlamamız gerekirse eğer, oyuncular film, televizyon, radyo, tiyatro, sinema başta olmak üzere diğer sahne sanatlarında çalışırlar. Oyuncu kimdir, ne iş yapar, daha detaylı bakmak için yazımızı okumaya devam edin…
Oyuncunun Görev Tanımı
Bir oyuncunun ilk görevi oynadığı karakteri seyirciye güçlü ve etkili bir şekilde yansıtmaktır. Kendisinden beklenen performansa göre oyuncunun görev tanımı değişebilir. Oyuncunun aldığı eğitime ve sahneleyeceği oyuna ya da karaktere göre sahip olduğu görevleri vardır. Bu görev tanımı içinde oyuncudan beklenen bazı sorumluluklar vardır.
- Oyuncu, seyirciyi bilgilendirmek, eğlendirmek için televizyon, radyo, sahne ve diğer alanlarda jest, vücut ve konuşma yoluyla rolünü yorumlamak,
- Metinleri ezberlemek ve provalar yapmak,
- Oyunculuk ekip işidir. Bu yüzden diğer oyuncularla sağlıklı işbirliği içinde olmak, uyumlu olmak,
- Geri bildirimlere göre performansını arttırarak güçlendirmek,
- Rolünü çok iyi yorumlamak için senaryodaki diğer karakterlerle olan ilişkileri konusunda bilgi edinmek,
- Oynadığı yapımların tanıtımı ve reklamını yapmak için röportaj başta olmak üzere medya araçlarıyla iletişim halinde olmak.
Yukarıda sıraladığımız sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirebilen bir oyuncu kısa sürede en çok aranan oyuncuların başında gelir ve olmak istediği projelerde kolaylıkla yer alır. Bir oyuncu her şeyden önce sorumluluk sahibi olmalı ve kendisine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirebilmelidir.
Oyuncunun Sahip Olduğu Özellikler
Bir oyuncunun sahip olduğu özellikler vardır. Oyuncu görev aldığı sanatı aracılığıyla hikâyeleri anlatır ve seyirciler üzerinde duygusal tepkilere neden olarak, insanların düşünmesini sağlar. Oyuncunun görevini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için sahip olması gereken özellikler şunlardır;
- Yaratıcı olmak. Rolünü seyirciye güçlü bir şekilde yansıtmak.
- Ezber yeteneğine sahip olmak.
- Güçlü hafızaya sahip olmak
- Sahnede stüdyo ışıkları altında saatlerce durabilmek ve kostümleri taşıyabilecek fiziksel güce ve dayanıklılığa sahip olmak.
- Günde birden çok performans sergileyebilecek şekilde uzun saatler boyunca çalışabilmek.
- Etkili ve düzgün bir diksiyona sahip olmak
- İyi bir ses eğitimi almak
- Metin okuyabilme ve yorumlayabilme yeteneğine sahip olmak.
- Gözlem yeteneğine sahip olmak.
- Çok okumak ve araştırmalar yapmak
- Dünya çapında ses getirmiş yerli ve yabancı yapımları izlemek. Gerekirse arşiv oluşturmak.
- Kendini iyi bir şekilde ifade edebilmek ve kendini tanımak.
- Fiziksel olarak kendine çok iyi bakmak. Dengeli beslenme, güzellik-bakım, spor vb.
Rolün Sensin, Sahne Senin!
Oyuncunun görev tanımını yaparken sahip olması gereken sorumluluklardan bahsettik. Oyunculuğun yetenek ve eğitime dayalı, sürekli gelişime açık ciddi bir misyon olduğunu unutmayın. Oyuncunun kim olduğunu, sahip olması gereken özellikleri ve taşıması gereken sorumlulukları göz önünde bulundurursanız eğer, kendinizi profesyonel bir oyuncu olarak görev almak istediğiniz projelerde görebilirsiniz.
Hayalinizi gerçekleştirmek için sorumluluk sahibi olmanız gerektiğini unutmayın. Disiplinli bir çalışma programıyla kısa sürede hedefinize ulaşabilirsiniz. Oyuncunun görev aldığı birçok alan vardır. Hangi alanda kendinizi eğitmek ve geliştirmek istiyorsanız eğer, o alanla ilgili üniversite eğitimi ya da kurs eğitimi almalısınız. Gitmek istediğiniz kursta görev alan eğitmenlerin alanında duayen kişiler olmasına dikkat edin. Kurstan mezun olan başarılı kişilerle iletişime geçerek onların tecrübelerinden yararlanın. Karakter olarak kendinizi çok iyi tanımalı, ifade etmelisiniz. Böylece görev aldığınız rolleri de seyirciye çok iyi yansıtmış olursunuz.
[widget-136]