- Konu Başlıkları
- Çocuklarınızın İletişim Becerilerini Geliştirmek İçin En İdeal Yaş Hangisi? – Çocuk Diksiyon Eğitimi
- Okul Öncesi Diksiyon Eğitimi Verilir Mi? – Diksiyon Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?
- Belli Bir Yaştan Sonra Konuşma Bozukluklarını Düzeltmek İçin Çok Mu Geç? – Kaç Yaşında Diksiyon Eğitimi Alınır?
- Pedagojik Bir Yaklaşım Öğrenmeyi Hızlandırıyor! – Diksiyon Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?
Çocuklarınızın İletişim Becerilerini Geliştirmek İçin En İdeal Yaş Hangisi? – Çocuk Diksiyon Eğitimi
İnsanların sosyal bir canlı olduğu düşünüldüğünde iletişim becerileri gelişmiş bireylerin hayatın neredeyse her alanında öne çıkmalarını şaşırtıcı bulmamak gerekir. Nitekim bu nedenle pek çok aile erken yaşta diksiyon eğitimi almalarını sağlayarak çocuklarının başarılı birer iletişimci olarak yetişmesini ister.
Peki diksiyon eğitimi kaç yaşında başlar? Çocuklara okul öncesi diksiyon eğitimi verilir mi? Yoksa konuşmalarının biraz daha oturmasını beklemek mi gerekir? Aşağıda aklınıza takılan tüm bu soru işaretlerine yanıt vererek çocuğunuzun iletişimsel becerilerinin gelişimine katkı sağlamak için neler yapabileceğinize göz attık.
Okul Öncesi Diksiyon Eğitimi Verilir Mi? – Diksiyon Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?
Çocuk diksiyon kursu söz konusu olduğunda anne babaların aklına en çok takılan soruların başında okul öncesi diksiyon eğitimi verilir mi gibi konular gelmektedir. Bu soruya açıkçası biz “neden olmasın?” diyerek yaklaşmayı tercih ediyoruz. Çocuklar çoğu zaman bir yılı doldurmalarından itibaren konuşma becerilerini geliştirmeye başlamaktadır. 3 yaşlarına geldiklerinde ise kendilerini ifade etmekte zorlansalar bile genellikle oldukça konuşkan olurlar. Elbette bu söylediklerimizin istisnası olan çocuklar da vardır.
Ancak yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü 3 yaşından itibaren çocuk diksiyon eğitimi ile çocukların gelişimlerini desteklemenin faydalı olacağını söyleyebiliriz. Bu durum konuşmaya erken başlamış ve kendini epey geliştirmiş çocuklar için çeşitli diksiyon yanlışları ve konuşma bozukluklarını alışkanlık haline getirmemeleri açısından önemli olduğu kadar konuşmakta biraz daha ağır davranan çocuklar için de bir çeşit konuşma terapisi imkanı sağlayabilmektedir.
Belli Bir Yaştan Sonra Konuşma Bozukluklarını Düzeltmek İçin Çok Mu Geç? – Kaç Yaşında Diksiyon Eğitimi Alınır?
Yukarıda diksiyon eğitimi kaç yaşında başlar sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Ancak ailelerin korktukları bir konuyu daha açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Çoğu zaman anne babalar; çocuklarının erken yaşlardan itibaren gösterdikleri konuşma bozukluklarını ihmal eder ve çocuk ergenlik dönemlerine geldiğinde bile bu bozukluk varlığını korumaktadır. Bu durumda ailede bozukluğun artık çocuk diksiyon eğitimi ile düzeltilemeyeceğine dair bir endişe oluşur.
Ancak erken yaşta diksiyon eğitimi almak çeşitli avantajlar barındırsa da konuşma bozukluklarının sonraki yaşlarda düzeltilemeyeceğini düşünmek hiç de doğru değildir. Elbette öğrenme süresi daha uzun olabilir, yine de konuşma bozukluklarının telafisi ergenlik şöyle dursun, ilerleyen yaşlarda yetişkinler için bile mümkün olabilmektedir. Dolayısıyla çocuğunuzun diksiyon eğitimi almak için geç kaldığını düşünmenize neden olacak bir durum söz konusu değildir!
Pedagojik Bir Yaklaşım Öğrenmeyi Hızlandırıyor! – Diksiyon Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?
Erken yaşta diksiyon eğitimi için en büyük zorluklardan biri çocukların konuya odaklanmasını sağlamaktır. Çünkü diksiyon eğitimi temel olarak çok sayıda pratik ve ciddi bir odaklanma gerektiren bir süreçtir. Ancak çocuk diksiyon eğitimi sırasında çocukların kısa bir sürenin ardından bu aktiviteyi pek eğlenceli bulmaması doğaldır.
Buna karşılık pedagojik bir yaklaşımla desteklenen, çocuk psikolojisinde uzman eğitmenler tarafından verilen ve oyunla diksiyon egzersizlerini bir araya getiren çocuk diksiyon kursu programları hem süreci çocuklar için daha eğlenceli bir hale getirmekte hem de kendilerini kısa sürede geliştirmelerini sağlamaktadır. Ayrıca yaşıtlarıyla birlikte diksiyon eğitimi alma şansı yakalayan çocuklar; yeni arkadaşlar edinmekte, sosyalleşmekte ve diksiyonlarıyla birlikte diğer iletişim becerilerini de geliştirme fırsatı yakalamaktadır.
[widget-143]