Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Konuşurken Doğru Nefes Alma Teknikleri

Etkili Konuşmak İçin Doğru Nefes Alın!

Etkili konuşmanın yolları arasında doğru nefes almak çok önemlidir.Yanlış ve hızlı bir şekilde nefes aldığınız zaman çabuk yorulursunuz. Böylece cümlenizi tamamlamadan yarım bırakmak zorunda kalırsınız. Doğru nefes almak, düzgün cümlelerle kendinizi daha iyi ifade etmenize neden olacaktır.   

Doğru nefes almada en önemli bölge ise karın boşluğudur. Bu bölgeyi burnunuzdan alacağınız derin nefes aracılığıyla havayla şişirmelisiniz. Bu esnada diyafram kasınız devreye girerek göğsünüze ve oradan da soluk borusuna kadar nefesiniz ulaşacaktır. Peki doğru nefes nasıl alınır? Konuşurken doğru nefes alma teknikleri sayfamızda...

Diyaframın Etkisi

Güçlü bir diyaframa sahipseniz nefesinizi de çok fazla tüketmeden doğru kullanmış olursunuz. Nefesi kontrollü kullanmak için ciğerlerden değil diyaframınızı çalıştırarak nefes almanız gerekiyor. Bunun için diyafram egzersizleri yapmalısınız. 

Nefes Alma Egzersizleri 

Doğru nefes alma egzersizleri yapmadan önce aşağıda belirteceğimiz bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. 

  • Nefes egzersizlerini yapmak için rahat olabileceğiniz uygun bir alan seçin. Evinizin salonu ideal olabilir. 
  • Kendinizi asla zorlamayın ve relax olun.
  • Günde 2 kez yapmanız yeterlidir. Daha çabuk sonuç almak istiyorsanız eğer 10 dakika kadar yapabilirsiniz. 
  • Rahat hareket edebileceğiniz kıyafetler gidin. Dar kıyafetler giymeyin. 

Derin Nefes Alma Tekniği

Derin ve uzun nefes alamama enerji kaybına neden olur. Derin nefes alma tekniğiyle büyük nefesler alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanmıştır.

  • Başınızın ve ayağınızın altına bir yastık koyun ve sırt üstü uzanın. Dilerseniz sandalyenin arkasına başınızla birlikte sırtınızı yaslayıp oturun. 
  • Burnunuzdan derin nefes alarak karnınızın nefesle dolmasını sağlayın. O esnada elinizin birini karnınızın diğerini göğsünüzün üzerine koyun.  
  • Nefes alırken karnınız yükselecek, verirken inecektir. Karnınız göğsünüzden daha fazla hareket etmelidir. 
  • Dik durun ve iki elinizi duvara yaslayın ardından nefesinizi 1-2 saniye kadar karın bölgenizin olduğu kısımda yer alan diyaframınızı şişirerek burnunuzdan alın, biraz beklettikten sonra ağızdan yavaşça nefesinizi bırakın.
  • Bu şekilde 10-15 dakika egzersiz yapın. Ciğerlerinizden sürekli olarak nefes alıp vermek, nefesinizin tükenmesine ve çok çabuk yorulmanıza neden olacaktır. Kısacası konuşurken ciğerlerinizi değil diyaframınızı kullanmalısınız. 

Eşit Zamanlı Alınan Nefes Egzersizi 

Aşağıda sıraladığımız nefes alma egzersizleri ile eşit ve de kontrollü nefes alabileceksiniz. Bu egzersizle ne kadar sürede nefes alıp vereceğinizi eşitleyebileceksiniz. 

  • Bir sandalyeye rahat bir şekilde oturun. 
  • Burnunuzdan derince bir nefes alın ve verirken beşe kadar sayın. 
  • Burnunuzdan beşe kadar sayıp nefes alın ve birkaç kez tekrarlayın.
  • Kendinizi rahat hissettiğiniz anda nefes egzersizinizi arttırabilirsiniz. 

Etkili ve Akıcı Konuşmak İçin Doğru Nefes Alın!

Konuşurken doğru nefes alma teknikleri iletişimin önemli bir konusudur.  Duygu ve düşüncelerimizi toplum içinde aktarırken konuşma ve vücut dilimiz önemli rol oynar. 

 Etkili ve akıcı konuşmada sesli ve sessiz, ünlü-ünsüz harflerin doğru bir şekilde telaffuz edilmesi önemlidir. Örneğin a-e-o-ö-u-ü-ı-i gibi sesli harflerin çok sık kullanıldığı tekerlemeler söylenir. Bunun yanında çok sık çene egzersizleri yapmalısınız. Bazı seslerde çenemiz farklı yönde hareket eder. 

Çene Egzersizleri 

  • Etkili ve akıcı konuşmada çene egzersizleri önemli rol oynar.  İki elinizi ters bir şekilde çenenizin altına koyun. Sonra çak! çak! diyerek bağırmaya başlayın. Bu esnada çeneniz aşağıya doğru hareket edecektir. Siz ise çenenizi mümkün olduğunca yukarıya doğru itmeye çalışın böylece çene kaslarınız kuvvetlenecektir.
  • Ellerinizle yanak kemiklerinize masaj yapın. Avuçlarınızı yanağınızdan çeneye doğru kaydırırken diğer taraftan çenenizi açın. 
  • Ellerinizi yumruk yaparak çenenizin altından yukarıya doğru itin. Bu esnada kafanızı geriye doğru atın ve çenenizi açıp, kapatın. 
  • Çenenizi ileri-geri hareket ettirip, açıp kapayın ve çenenizle daireler çizin. 

Dudak Egzersizleri

Dudak egzersizleri f-m-o-ö-p-u-ü-v sesleri dudakla çıkarılır. Yapacağınız dudak çalışmalarıyla konuşma hatalarınızı düzeltebilirsiniz. Dudağınızı sıkı bir şekilde kapatın sonra nefesinizi dışarı verin. Böylece dudaklarınız nefesinizin gücüyle açılacaktır. Dudak kaslarınızı güçlendiren önemli bir harekettir. 

Dudaklarınıza bir kalem alıp ve söylerken zorlandığınız kelimeleri sürekli tekrarlayarak söyleyin. Tekerlemelerde söyleyebilirsiniz. Çenenizi kapatarak mı-mu-mı-mu ve fe-pe-be-u-ü-o-ö seslerini tekrarlayarak çıkarın. 

Yukarıda belirttiğimiz hususları uyguladığınızda hem Türkçeyi çok güzel konuşacak hem de etkili ve akıcı dilinizle topluluk içinde iletişim kurarken kendinizi daha rahat ispatlamış olacaksınız. 

Doğru ve Etkili Konuşarak Vizyonunuza Değer Katın!

Konuşurken doğru nefes alma teknikleri ile ilgili olarak sizlere detaylı açıklamalar yaptık. Doğru ve etkili konuşmak, konuşurken nefesi kontrol edebilmek toplumda sizin ne kadar güzel konuştuğunuzun da göstergesidir. Kurduğunuz cümlelerin ses tonunuza yansıması ve anlam kazanması önemli bir unsurdur. Hem sosyal yaşamda mizacınızı hem de iş hayatında başarınızı önemli yönde etkiler. Sizi sıradanlıktan çıkarır ve farklı biri haline getirir. Konuşma tekniğinden yoksun, öylesine konuşan düpedüz konuşmak sizin soyutlanmanıza neden olur. Güzel ve etkili konuşmak sizi toplum içinde önemli, saygın ve sempatik biri haline getirir.

[widget-146]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40