- Konu Başlıkları
- Herkes Görüntü Yönetmeni Olabilir mi?
- Görüntü Yönetmeni Kameraman Mıdır?
- Görüntü Yönetmeni Ne İş Yapar?
- Görüntü Yönetmeni Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
- Görüntü Yönetmeninde Olması Gereken Nitelikler
- Sizde Görüntü Yönetmeni Olabilirsiniz! Nasıl Görüntü Yönetmeni Olunur?
Herkes Görüntü Yönetmeni Olabilir mi?
Hayata farklı bir perspektiften mi bakıyorsunuz? Sürekli yaratıcılığınız ve bakış açınız ile mi gündeme geliyorsunuz? Gördüğünüz fotoğraf ve videoları kendinize özgü yorumlayabiliyor musunuz? Eğer böyleyse sizde görüntü yönetmeni adayı olabilirsiniz. Çünkü görüntü yönetmenleri de tam olarak bu işleri yapmaktadır.
Görüntü yönetmeni kimdir, görüntü yönetmeni ne iş yapar diye soruyorsanız eğer, görsel ögelerin ön planda olduğu fotoğraf, film, dizi, reklam gibi video çekimlerinde ışık ve kamera kullanımlarını yöneten kişidir. Görüntü yönetmenleri çalıştıkları bu alanlarda herkesten daha farklı bir gözle, değişik bakışık açıları ile tekniği birleştirip yaratıcı çalışmalar ortaya koyan kişilerdir. Hadi gelin birlikte görüntü yönetmeni kimdir, kimler görüntü yönetmeni olabilir bakalım.
Görüntü Yönetmeni Kameraman Mıdır?
İnsanların görüntü yönetmeni ne iş yapar dendiğinde akıllarına gelen bu kişilerin kameraman olup olmadığıdır. Soruya hemen cevap verilecek olursa görüntü yönetmenleri kameraman değildir. Bu algının sebebi görüntü yönetmenlerinin genelde televizyon dünyasında çalışıyor olmasıdır. Herkes televizyon dünyası hakkında derinlemesine bilgi sahibi olamadığından ötürü en çok bilinen çalışma alanlarıyla görüntü yönetmenliği gibi adına alışık olunmayan meslekleri kişiler akıllarında biraya getirmektedirler.
Görüntü Yönetmeni Ne İş Yapar?
Görüntü yönetmeni ne iş yapar diye merak ediyorsanız, görüntü yönetmenleri hem teknik hem de yaratıcı alanlarda çalışırlar. Bu alanda çalışan kişiler bütçe ve imkanlara uygun bir şekilde görselin teknik ekipmanlarla kayda geçirilmesi ve kayıt boyunca gerekli dilin oluşturulup kayıt edilmesini sağlarlar. Peki kimler görüntü yönetmeni olabilir? Düzenleme aşamasında görsel anlatımın nitelikli olmasını sağlayan, dikkatli olan ve fikirlerini açıkça söyleyebilen kişiler görüntü yönetmeni olabilirler. Görüntü yönetmeni ne iş yapar sorumuzu maddelendirecek olursak:
- Film
- Dizi
- Reklam
- Fotoğraf çekimi gibi görsel ve işitsel alanlarda kamera vb. teknik ekipmanlarla sahne çekimi ve kurguyu sağlayan kişidir.
Görüntü yönetmeni yukarıda sıraladığımız gibi beyaz perde ile reklam ve tanıtım sektörlerinde çalışır. Bu tür işlerde kamera, ışık ve açı bilgisinin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Görüntü yönetmenlerinin stüdyo çekimlerinden post prodüksiyona kadar kamera arkasında ki bütün teknik ve görsel bilgilere sahip olmaları gerekir. Eğer kendinizi eksik hissediyorsanız kurslardan yardım alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Kimler görüntü yönetmeni olabilir diyorsanız yukarıda bahsedilen donanımları edinen kişiler bu mesleği yapabilecek niteliktedirler. Ayrıca düzenleme aşamasında görsel anlatımın nitelikli olmasını sağlarlar dikkatli olurlar ve fikirlerini açıkça söylerler.
Görüntü Yönetmeni Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Görüntü yönetmeni kimdir, görüntü yönetmeni ne iş yapar sorularınıza cevap bulduktan sonra eminim ki görüntü yönetmeni görevleri nedir diye merak etmişsinizdir. Görüntü yönetmenleri film, dizi, reklam filmleri vs. gibi alanların setlerinde oldukça önemli bir konuma sahiptirler. Çekilen senaryonun duygusunu izleyicide, daha doğrusu büyük bir kitlede hissettirilmesini sağlayabilmek için doğru çekim açılarına ve zamanlamaya ihtiyaç duyulur. Burada görüntü yönetmenleri devreye girmektedir. Bu yüzden görüntü yönetmenlerinin görev ve sorumlulukları oldukça fazladır. Bu niteliklere göz atacak olursanız,
- Görüntü yönetmeni görevleri arasında en başta kameranın perspektifi ayarı ve kullanılacak olan kameranın hareketlerini seçmek yer alır.
- Görüntü yönetmeni görevleri ve sorumlulukları arasında gün içinde iç ve dış mekan çekimlerinde en uygun saati belirlemek, gerekli araç gereçleri ayarlamak vardır.
- Görüntü yönetmeni film boyunca makyaj ekipleriyle, kostümcülerle, dekorcularla birlikte çalışır. Bu maddeden yola çıkarak görüntü yönetmeni görevleri konu başlığımıza ekip çalışmasının önemli olduğunu söyleyebiliriz.
- Çekimler sonlandıktan sonra kurgu ve montaj sürecinde filtre uyumsuzluklarına karşılık görüntü yönetmeni filmi gözden geçirir.
Görüntü yönetmeni görev ve sorumlulukları aslında bizlere bir yandan da kimler görüntü yönetmeni olabilir sorusunun cevabını vermektedir.
Görüntü Yönetmeninde Olması Gereken Nitelikler
Görüntü yönetmeni kimdir ve nerelerde çalışabilir bilgilerini edindiğimize göre sıradaki sorumuz kimler görüntü yönetmeni olabilir, görüntü yönetmeni olmak isteyen bir kişi hangi niteliklere sahip olmalıdır?
Görüntü yönetmeni özellikleri ilk bakıldığında kişinin bakış açısının diğer meslektaşlarından daha keskin, dikkatli, seçici ve özgün olması gibi düşünülebilir. Fakat görüntü yönetmeni özellikleri bunlarla sınırlı değildir.
Görüntü yönetmeni özellikleri kısaca özetlenecek olursa,
- Gördüğünü iyi analiz edebilen
- Pratik ve analitik zekaya sahip olan
- Bakış perspektifi farklı
- Planlama becerisi yüksek olmalı
- Ekip çalışmasını yürütebilmeli olarak sıralanır.
Görüntü yönetmeni özellikleri nedir diye baktığımızda, bakış açısının çok önemli olduğunu görürüz. Bu da teknik bilginin ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır.
Sizde Görüntü Yönetmeni Olabilirsiniz! Nasıl Görüntü Yönetmeni Olunur?
Görüntü yönetmeni kimdir, görüntü yönetmeni ne iş yapar sorularını yanıtladığımız bu yazımızdan yola çıkarak bu özellikler ve nitelikler sizde mevcut olup olmadığını ölçebilirsiniz. Şayet yazımızı derinlemesine incelediyseniz bizim için sizler çoktan bir görüntü yönetmeni adayı sayıldınız.
Görüntü yönetmeni nasıl olunur uygulamalı bir şekilde öğrenmek, kaliteli bir eğitim ve MEB onaylı bir sertifikaya sahip olmak isterseniz detaylı bilgileri web sitemizden alabilir veya kurumumuza gelerek hayaliniz için bir adım atabilirsiniz. Unutmamalıyız ki her yıl görüntü yönetmenliği eğitimi alan öğrencilerin %65’i yanlış kurs tercihleri ve gerekli eğitimi alamamaları nedeniyle kendilerini yetersiz hissederek istedikleri yolda yürümekten vazgeçiyor. Bu yüzden doğru ve kaliteli eğitimi sizlere verecek olan kurumu seçmeniz çok önemlidir.
[widget-173]
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.