Sinema Akademi

MEB'e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumudur.

Stres Nedir? Stresle Nasıl Baş Edilir?

Stresi Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Stres, bedeninizin bir tehlike hissettiğinde fiziksel ya da ruhsal olarak verdiği doğal reaksiyonlardır. Stres nedir sorusunun cevabı, kişiyi korumak için ortaya çıkan fiziksel ya da ruhsal tepkilerdir. Stres duygusu kişide baskı ve gerginlik yaratır. Stres bir hastalık değildir, fakat dikkat edilmezse çeşitli hastalıklara sebep olabilir.

İş hayatındaki sorunlar, kronik hastalıklar, sevilen birinin kaybı, özel hayattaki sıkıntılar, aile veya çevre baskısı, eğitim hayatında yaşanan problemler ya da mükemmeliyetçilik stresin nedenleri olabilir. Stres için belirleyici olan sadece dış etkenler değildir. Dış etkenleri kişinin nasıl yorumladığı ve nasıl etkileşim kurduğu stresin nedenleri olabilir.

Yaşadığınız stres, hayatınızın kontrolünü kaybetmeye başladığınızı düşündüğünüzde tehlikeli bir boyuta ulaşır. Stresi fark etmez ve stresin çözümü için çaba sarf etmezseniz işiniz, aile hayatınız ve sağlığınız ciddi bir şekilde zarar görebilir. Stres, ihmal edilmemesi ve baş edilmesi gereken bir problemdir. Peki stresle nasıl baş edilir? Stresi azaltmak için neler yapılabilir? Stresin çözümü için tavsiyelerimize göz atabilirsiniz.

    1.Stres kaynağını bulun.

Stresle nasıl baş edilir diyorsanız öncelikle yaşadığınız stresin kaynağını iyi bilmeniz gerekir. Bunun için stres günlüğü tutabilir, yaşadığınız belirtileri ve sebepleri daha net bir şekilde görebilirsiniz. Sonrasında stresle baş etme yolu olarak, yaşadığınız bu durumu değiştirmek için neler yapabileceğinize bakın.

    2.Geçmişi geçmişte bırakın, gelecek için kaygılanmayın.

Geçmişte yaşadığınız bir olay yüzünden stres yaşıyor olabilirsiniz. Fakat bunu kendinize sürekli hatırlatmayın. Stresle baş etmek için o olayın yaşanıp bittiğini kabul edin. Bugün yeni bir gün ve bunu değerlendirin. Yaşadığınız stres gelecek kaygısından da kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda geleceğinizi şekillendirecek olanın bugün olduğunu hatırlayın.

    3.Size iyi gelen insanlarla görüşün, kötü hissettirenleri hayatınızdan çıkarın.

Stresi azaltmak için neler yapılabilir diyorsanız sosyalleşin. Stresin çözümü için sevdiğiniz insanlarla daha sık görüşün. Psikolojik olarak size iyi hissettirmeyen insanları hayatınızdan çıkarın. Çıkaramıyorsanız mümkün olduğunca az görüşün.

    4.Sağlıklı beslenin.

Stresle nasıl baş edilir sorusunun cevaplarından biri dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Beslenme düzeninizi gözden geçirin. Sağlıklı bir beslenme, stres düzeyinizi düşürecek size zindelik katacaktır. Ağır ve yağlı yiyecekler yerine meyve sebze tüketin. Protein ve kuru baklagil tüketmeyi ihmal etmeyin. Stresin çözümü için kafein tüketiminizi sınırlandırın.

    5.Egzersiz yapın.

Egzersiz yapmak, stresle nasıl baş edilir sorusuna verilecek yanıtlardan bir başkasıdır. Düzenli olarak yapılan fiziksel egzersizlerin stresle baş etme konusunda etkisi çok büyüktür. Açık havada yürüyüş yapabilir, güçlendirme antrenmanlarına ya da pilatese başlayabilirsiniz. Yapacağınız herhangi bir fiziksel aktivite, stresin kontrol altına alınmasında faydalı olacaktır.

    6.Hobilerinize vakit ayırın.

Kendinize ve hobilerinize zaman ayırmak, stresi azaltmak için neler yapılabilir sorusunun cevaplarıdır. Nelerden hoşlandığınızı, neyin size keyif verdiğini bulun. O alanda verilen kurslara katılın. Bu hem sosyalleşmenizi hem de sevdiğiniz şeye vakit ayırmanızı sağlayacaktır. Birçok sorumluluğun arasında stresle baş etme yöntemi olarak kendinize vakit ayırmanız çok işe yarayacaktır.

    7.Psikolojik destek alın.

Stresle nasıl baş edilir sorusunun cevabını bir türlü bulamıyor ya da bildiğiniz halde uygulayamıyorsanız psikolojik destek alın. Bazı stres kaynakları kaçınılmaz olabilir. Sevilen birinin ölümü, hayatınızdaki ani bir değişim ya da kronik bir hastalık gibi stres unsurlarını önleyemez veya değiştiremezsiniz. Bu gibi durumlarda, stresle baş etmek için durumu kabullenin ve psikolojik destek alın.

Farkındalık, Stresle Başa Çıkmanın Önemli Bir Yolu!

Stresle nasıl baş edilir, stresi azaltmak için neler yapılabilir diyorsanız; duygularınızın ve fiziksel belirtilerinizin farkında olun. Vücudunuzun tepkileri iyi gözlemleyin. Stres başa çıkılamaz hale gelmeden önleminizi alın.

Kendinizi bunalmış, öfkeli, karamsar, yorgun hissediyorsanız ya da nefes almakta güçlük çektiğiniz anlar oluyorsa bunlar stres seviyenizin çok yükseldiğine dair birer ipuçlarıdır. Bu belirtilerin erkenden farkına varırsanız, durum kontrolünüzden çıkmadan önlem alabilirsiniz. Unutmayın; ne yaşarsanız yaşayın fiziksel ya da ruhsal sağlığınızdan kıymetli değildir.

[widget-163]

Benzer Yazılar

Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 40